Så hanterar du nära relationer på jobbet
14 Aug 2018 kl: 00:00

Så hanterar du nära relationer på jobbet

Work-life balance är ständigt aktuellt i dagens samhälle. Men hur når man den åtråvärda jämvikten när karriär och fritid bokstavligen flyter ihop, eftersom man jobbar med samma personer som finns i ens privata umgänge?

Shortcut tog ett snack med Jacqueline Joo som är föreläsare, författare, KBT-terapeut och en flitigt anlitad relationsexpert i media.

Vilka för- och nackdelar finns det med att arbeta tillsammans med en kompis, familjemedlem eller partner?

– Att känna varandra utan och innan har både för- och nackdelar. Det positiva är att ni inte behöver bygga upp en relation på samma sätt som man måste göra med andra kollegor – i stället kan ni börja arbeta på att komplettera varandras styrkor och svagheter ganska omgående. Att ni har koll på vad som pågår i varandras privatliv gör också att ni kan förhålla er till varandra känslomässigt på ett bra sätt på jobbet, säger Jacqueline och fortsätter:

– Det negativa med att känna varandra väl är att det kan vara svårt att särskilja den privata och den professionella rollen – för vi intar alltid en roll i alla relationer, vare sig vi vill det eller inte. Exempelvis kanske du agerar på ett annat sätt när du ska ge feedback till en närstående kollega, än vad du hade gjort om det var en ”vanlig” kollega.

”Om ni bara pratar jobb utanför arbetstid blir ni till slut ‘bara’ kollegor.”

Varför är det viktigt att hålla isär den privata och den professionella rollen?

– Om man inte särskiljer dem, både praktiskt och psykologiskt, flyter rollerna och relationerna ihop. Då kommer tiden man spenderar tillsammans att se likadan ut oavsett om man befinner sig på jobbet eller hemma, och det är varken bra för relationen eller för hälsan. Om vi snackar work-life balance har man verkligen ett problem om man inte styr upp det här.

Hur kan man styra upp det?

– Kommunicera! Bestäm hur ni vill ha det och sätt upp ”regler” som ni sedan påminner varandra om att hålla. En regel kan till exempel vara att ni inte ska ha privata diskussioner om problem, värderingar och liknande under arbetstid. Att inte prata jobb över huvud taget på fritiden tror jag är svårt, men var tydliga med hur och i vilken utsträckning ni ska göra det. Om ni bara pratar arbete även utanför arbetstid tar ni ju verkligen med er jobbet hem och dessutom kommer ni aldrig bygga på er privata relation. Då blir ni till slut ”bara” kollegor.

Relationsakuten rycker ut – Jacqueline Joo om sex kniviga fall:

BFF med vissa kollegor – men inte alla

Är introvert och vill hålla det privata privat

Mina föräldrar vill att jag tar över familjeföretaget

Jag har befordrats och blivit chef över mina vänner

Starta eget med bästa kompisen

Skaffa vänner på nya jobbet