Bra ursäkter för när du är sen till jobbet
Din karriär 21 Jan 2022 kl: 00:00

Bra ursäkter för när du är sen till jobbet

Borta är dagarna när vi gick i skolan och kunde skylla frånvaro på ett tandläkarbesök, såvida ni inte fortfarande låter mamma sköta tidsbokningarna. Vi har faktiskt träffat vuxna människor som fortfarande inte vågar ta samtalet med tandläkarkliniken själva. Men det vill vi väl inte heller dela med chefen.

Den perfekta ursäkten till att komma försent till jobbet finns inte, men genom att vara proaktiv kan du reducera eventuell skada. Nej, det spelar ingen roll att du brukar sitta och rulla på tummarna under morgonmötet, du behöver faktiskt vara på plats! Låt oss kika på ursäkterna som räddar dagarna där alarmklockan inte gjort sitt jobb.

Ursäkterna du inte kan dra för ofta
Självklart har vi vår gamla vän sjukdomskortet. En klassiker som dem flesta använt sig av och det enklaste sättet att skylla frånvaro eller försening på. Ska du använda det som ursäkt för att du kom försent är det bara att lägga över skulden på en partner, barn, förälder eller roommate.

Samma regler som gäller för sjukdomskortet bör följas om du vill skylla på en försenad buss eller att du försov dig. Missar du alltid en buss kommer din chef börja undra varför du inte bara tar en tidigare. Försover du dig varannan vecka kommer du få en alarmklocka i julklapp av dina kollegor. Och när alla kort är dragna har du egentligen bara ett kvar: “Det är personligt”. Den allvarsamma ursäkten, som endast bör användas i nödfall.

Den galna historian
“Sorry chefen, men en rabiat hemlös man stal min plånbok när jag var hundra meter från kontoret!” Livet är sällan lika galet som på film, men ibland råkar vi ut för situationer som är så bisarra att inte ens Hollywood hade velat köpa dem.

Om incidenten inte är allt för traumatiserande är det fritt fram att dela med sig till kollegorna, kom bara ihåg att den galna historien inte kan dras för ofta heller, och att det i mångt och mycket handlar om hur väl du säljer in den. Trovärdigheten bedöms ofta efter retoriken, oavsett om det som berättas är sant eller inte.

 • Tips till en bra ursäkt
  I längden kommer ursäkterna ovan inte att hålla, och i slutändan handlar det om kvaliteten på relationen mellan chef och anställd. För visst är det kul att dra den galna historian eller enkelt att skylla på bussen, men ansträngningen bakom en ärlig och kortfattad ursäkt är vad som kommer hålla i längden.
 • Ärlighet
  Gick inte alarmklockan som bestämt? Berätta att du försovit dig. Gör det inte svårare för dig själv än vad det behöver vara, du har större problem än så en morgon som denna!
 • Kortfattat
  Din chef vill inte spendera sin morgon med att lyssna på hur ledsen du är över att inte kunna passa tider, eller varför alarmklockan inte gick som bestämt. Håll din ursäkt kort och koncis, enkel men rak. Berätta vad som hänt, be om ursäkt och försäkra din chef om att det inte kommer hända igen.
 • Meddela snabbt
  Vänta inte för länge med ursäkten. Meddela din chef så snabbt du kan för att minska på skadan och gör ditt bästa för att ta dig till jobbet så snabbt som möjligt.
 • Kompensera
  Beroende på hur försenad du är och hur din arbetsbeskrivning ser ut kommer du behöva kompensera för missad tid. Om det betyder att du behöver stanna över en timme eller jobba lite hemifrån för att komma ikapp – gör det.
 • Be om ursäkt
  Den ärliga ursäkten är precis vad det låter som: en enkel ursäkt. Den är inte långdragen, meddelas snabbt och kan som mest piffas upp med att du kommer kompensera upp för tiden du missat. Och så var det med den saken!