Fakturera utan eget företag? Vi jämför fyra egenanställningsbolag
31 Jan 2022 kl: 00:00

Fakturera utan eget företag? Vi jämför fyra egenanställningsbolag

Det finns flera fördelar med att starta eget företag. Du kan dra av kostnader på firman, får in en högre inkomst och kan ansöka om starta eget-bidrag. Här tillkommer även ett administrativt arbete som skrämmer bort många, och så började tjänsterna som låter dig fakturera utan bolag dyka upp. Numera slipper du tänka på allt vad bokföring och F-skatt heter om du så vill, mot att en procentuell avgift dras av på din fakturering.

Hur mycket får du ut vid lön med egenanställningsbolag? Testa kalkylatorn!

Vad innebär det att vara egenanställd?
Att fakturera via egenanställningsbolag betyder i enkla drag att du som frilansar inte behöver gå via ett företag för att fakturera. Istället blir du rent tekniskt sett anställd i ett egenanställningsbolag, just för uppdraget i fråga som du fakturerar. Du slipper redovisa moms, skatter med mer, och efter utförd fakturering är det upp till dig hur du vill göra vid nästa uppdrag. Du behöver inte välja egenanställningsbolag förens det är dags att skicka fakturan till din uppdragsgivare.

Vi minns när egenanställningsbolag var någonting nytt och spännande för frilansare och giggare, men idag har det förvandlats till en hel djungel av alternativ. Låt oss kika på fyra av dem populäraste tjänsterna.

Workamo
En av dem nyare tjänsterna på listan är Workamo och sticker ut med sin låga avgift på 3%. Den låga avgiften har gjort Workamo till en riktig uppstickare, inte så svårt att förstå med tanke på att frilansare gärna väljer egenanställningsbolag utifrån avgiften. I övrigt erbjuder Workamo en snabb betalningstid på 1-2 bankdagar, men saknar ett expressalternativ för dig som behöver få lönen inom ett dygn. Anledningen till den låga avgiften är att Workamo byggts från grunden med digitalisering i åtanke, vilket Workamo menar gör det smidigare för dem att fakturera, därmed en lägre avgift.

Cansolo
Cansolo är en av få tjänster som erbjuder expressbetalning, dock hoppar avgiften upp till 7,95% istället. Håller du dig till grundavgiften på 3,95% beräknas pengarna vara inne inom cirka 5 bankdagar. Med en relativt låg avgift placerar sig Cansolo som ett bra alternativ för dig som är i behov av ett expressalternativ.

Frilans Finans
Vi behöver inte titta tillbaka långt i tiden för att se när Frilans Finans var ett av få bra alternativ på marknaden för fakturering utan bolag och på sin hemsida presenterar man sig som störst i sverige. Idag är deras konkurrenter fler än någonsin, men har sedan starten etablerat sig som mångas val för fakturering utan bolag, mycket tack vare hur väl tjänsten fungerat under flera års tid. Lönen betalas ut inom fem bankdagar

Pay2Me
Lägst avgift hittar vi hos Pay2Me, men bara om du fakturerar för över hundra tusen kronor. Då betalar du så lite som 1,95%. Ligger du under den magiska gränsen är avgiften 3,95%, och fakturerar du under trettiofemtusen kronor är avgiften 5,95%. Här finns ingen expressbetalning, utan 1-3 bankdagar gäller. Ett förmånligt alternativ, men bara om du fakturerar högre summor.

Avgifter

  • Workamo
    3%
  • Cansolo
    3,95%
    7,95% vid expressbetalning
  • Frilans Finans
    6%
  • Pay2Me
    1,95% (över 100 000 kr)
    3,95% (fakturering mellan 35 000 -100 000 kr)
    5,95 % (under 35 000 kr)

Innan du väljer bolag bör du göra din egen research. Finns det någon förmån som är extra viktig för dig? Alla egenanställningsbolag erbjuder inte samma administrativt arbete och ett visst ansvar ligger fortfarande på dig som giggare och frilansare att ta reda på vad det är du får genom din fakturering via egenanställningsbolag. Ta kontakt med kundtjänst innan du gör en fakturering ifall någonting känns otydligt, och glöm inte bort att titta på mer än bara avgiften innan du gör ditt val.