Hur många kreditkort kan man ha?
6 Sep 2022 kl: 11:30

Hur många kreditkort kan man ha?

Principiellt kan du ha hur många kreditkort som helst. Det anses dock vara optimalt att ha 1–2 kreditkort. Ju fler kreditkort du har, desto sämre kreditvärdighet får du. Varje kreditkort räknas som en kredit, även om du inte handlat något på ett kort.

För att få ett kreditkort måste du ansöka om ett sådant hos ett bolag som utfärdar kreditkort. På detta sätt begränsas naturligtvis hur många kreditkort just du kan ha, även om det inte finns några generella hinder för hur många kreditkort man kan ha. 

Flera kreditkort utan att sänka sin kreditvärdighet

Många kreditkort erbjuder olika förmåner till dig som är kredittagare. Det kan handla om bonussystem, ingen uttagsavgift eller inget valutapåslag. Du som vill kunna ta del av flera av dessa förmåner utan att sänka din kreditvärdighet alltför mycket, kan teckna dig för flera kreditkort så länge som du ser till att hålla kreditgränsen så låg som möjligt. 

Självklart bör du också ta hänsyn till om dina kreditkort har någon årsavgift. Du som vill ha flera kreditkort väljer med fördel kort utan årsavgift. Du kan jämföra förmåner och villkor hos olika kreditbolag, för att säkerställa att du kombinerar dina kreditkort på bästa sätt. 

Hur påverkas kreditvärdigheten av att ha många kreditkort?

Det som påverkar kreditvärdigheten allra mest, och som är kopplat till innehav av kreditkort, är vilken kreditgräns du har på ditt/dina kreditkort. Maxgränsen för din kredit är alltså att betrakta som en kredit i sig. Du bör tänka på att det är den totala kreditsumman som spelar mest roll. Ett kort med kreditlimit på 200 000 kronor är alltså sämre än två kort med varsin kreditlimit på 50 000 kronor vardera. 

När du tänker på dina kreditkort, bör du tänka på dem som att vart och ett av dem är ett lån. Det är nämligen så de fungerar, sett till din kreditvärdighet. Varje maxgräns för dina kreditkort är i princip detsamma som om du tagit ut ett lån för samma summa. 

Detta påverkar din kreditvärdighet

  • Summan av antalet krediter och lån (inkl. kreditkort).
  • Din ålder och din livssituation.
  • Antalet kreditupplysningar.
  • Betalningsanmärkningar samt skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur du betalat dina tidigare krediter är också något som påverkar din kreditvärdighet. Du bör alltså säkerställa att du hela tiden betalar alla fakturor kopplade till dina kreditkort i tid. Flera kreditkort innebär inte bara fler krediter, utan också fler fakturor att hålla ordning på.

Kreditupplysningar för flera kreditkort 

När det kommer till hur antalet kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet, bör du vara medveten om att det spelar roll vem som tagit ut kreditupplysningen på dig. Antalet kreditupplysningar som är kopplade till kreditkort eller lån kommer ha större negativ påverkan på din kreditvärdighet än de som görs av till exempel en teleoperatör eller en hyresvärd.

Hur många kreditkort bör man ha?

Hur många kreditkort man kan ha och hur många kreditkort man bör ha, är två helt olika saker. Du bör alltid hantera alla typer av krediter med försiktighet, till exempel genom att noga jämföra de kreditbolag du väljer mellan. Det är fullt möjligt att teckna fler än de rekommenderade 1–2 kreditkorten. Funderar du på att teckna dig för fler än så, bör du dock noga överväga de konsekvenser det får för din kreditvärdighet.