4 vassa men enkla karriärtips
Din karriär 9 Mar 2023 kl: 19:09

4 vassa men enkla karriärtips

Lovisa Lönnqvist är en av grundarna till den nylanserade business brandbyrån Spark & Grow, där konceptet är att hitta gnistan i varumärket och riva murar mellan HR och marknad. Lovisas karriärresa spänner sig över både HR, management och marknadsföring och till Shortcut ger hon sina absolut bästa tips för att få karriären att spraka.

Learning by doing
De är viktigt att våga göra fel och de är ju något man hör hela tiden. Men de är otroligt viktigt att faktiskt våga när det gäller. Fundera på vad du känner för rädsla i en situation. Kanske är det ”det här kan gå åt skogen”. Försök se det stora perspektivet, att varje misslyckande egentligen är en vinst i sig om du ser till att lära dig något av situationen. Tillslut vet du vad som fungerar och vad som inte är optimalt.

Jobba smart och prioritera
Många timmar framför datorn behöver inte betyda att du får mer gjort. Försök istället att jobba så smart och effektivt som möjligt när du väl jobbar. Vilken tid på dygnet är du mest fokuserad? När tenderar du att komma lättast in i djupfokus? Det finns en hel del verktyg att ta hjälp av idag för detta. Prioritera det viktigaste och våga lägga något åt sidan för att ägna fokuserad tid på det som ligger högst upp på prio.

Good-enough & Work-life balance
Det behöver inte alltid vara perfekt, till exempel en presentation. Oftast är det inte nödvändigt att varje detalj och bild är editerad till fulländad försköning, ditt budskap och poäng kommer fram lika väl ändå. Genom att lägga ifrån dig arbetet ibland när de är ok men inte amazing, så kan du se till att ägna tid åt fritid och familj också. Det ger dig återhämtning och gör att du presterar bättre på jobbet i längden.

Var lite kaxig och våga ta plats
Var aldrig rädd för att höja din röst, ställa frågor och ta plats. Var konkret, sitter du i ett möte och känner att ”vi behöver ta in en jurist” så säg det. Våga fråga efter det du behöver. Att vara lite kaxig skadar inte heller.