Så styr du upp karriären
Din karriär 15 Feb 2022 kl: 00:00

Så styr du upp karriären

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med TalentMatch.

AI-baserade redskap tar en allt större plats i våra liv – och börjar nu också bli inblandat i våra livsval. En del bolag använder redan tekniken för att förenkla rekryteringsprocesser, sortera och selektera kandidater och på andra sätt stödja HR-avdelningen att ta beslut.

Test: Vilken arbetsgivare matchar dina värderingar? Lär känna varandra i vår anonyma community.

Men AI kan också användas för att förenkla och förbättra för dig i din karriär. Det gillas till och med av proffsen i branschen.– Algoritmer är oerhört spännande när det kommer till att hjälpa oss att förstå oss själva. Rätt använda kan de hjälpa dig att ta mycket bättre beslut också för din egen personliga utveckling, säger karriärchoachen Nina Jansdotter.

Hon är beteendevetare, en av landets mest kända karriärcoacher och medverkar ofta i media i olika sammanhang. Hon har skrivit ett antal böcker inom personlig utveckling och karriärplanering.

– Hur gärna vi än vill tro att vi bara är rationella så är alla människor biologiska varelser. Vi tar intryck av alla våra sinnen och kan inte vara helt fria från fördomar hur gärna vi än vill tro det. Det gäller i allra högsta grad i affärssituationer, där vi med rätta strävar efter att vara neutrala och enbart välja vem man arbetar tillsammans med på grund av det värde personen kan tillföra organisationen. Men det lyckas vi inte fullt ut med.

Nina Jansdotter exemplifierar med ett möte där den du träffar bär samma parfym som någon du träffat – kanske långt, långt tidigare. Kanske var det mötet inte lyckat – och direkt börjar din hjärna bearbeta intrycken, ofta utan att du vet om det.

– Det kan till och med gå så långt att du får en omedveten och helt irrationell negativ känsla till personen – och att du i slutändan inte får ut det du vill av relationen. Sådana saker – att vi styrs av medvetna och omedvetna intryck, ja allt som på gott och ont gör oss till människor – är algoritmer av naturliga skäl befriade från. Och det ska vi använda till vår fördel.

Men att använda sig av algoritmer och AI är ingen quick fix – utan en kvalitetshöjare som ställer krav på dig som använder den. Det gäller särskilt i självskattningstest där du ska dra fram information om dig själv.

– Du behöver en viss självkännedom, självkänsla och självinsikt för att kunna ge riktiga svar. Dessutom kräver en AI ditt fulla fokus. Det är nog mitt viktigaste råd för den som gör sådana test – ta dig tid att fundera ordentligt när du gör olika viktningar och skattningar, se dem inte som genvägar utan som kvalitetshöjare. Ju bättre och mer genomtänkt indata du ger, ju bättre resultat får du.

Test: Vilken arbetsgivare matchar dina värderingar? Lär känna varandra i vår anonyma community.