Föregående Nästa

Jobbrelationer: Vill hålla det privata privat

Jobbrelationer: Vill hålla det privata privat
14 augusti 2018

Nära relationer på jobbet är inte alltid så där härliga och peppande som man önskar – ibland är de snarare problematiska. Relationsexperten Jacqueline Joo tipsar om hur du kan tänka och agera i kniviga lägen.

Annons

På min arbetsplats är alla väldigt sociala, men jag är mer introvert och har varken behov eller intresse av att bli kompis med dem privat. Hur säger jag det på ett snyggt sätt utan att det påverkar mig negativt?

Jacqueline Joo: ”Öppna och sociala människor vill gärna få tillbaka samma energi som de själva ger. När de inte får den energin från en mer inåtvänd person kan de kanske tänka ‘hen tycker inte om mig’, ‘hen tror att hen är bättre än oss andra’ eller ‘det är något fel på hen’. Och det är varken kul eller bra för någon.

För att undvika det är det allra bäst om du som är introvert kan förklara för kollegorna på ett bra sätt: ‘Jag är så här som person, mina sociala behov ser ut så här, det handlar inte om er som personer’, och så vidare. Att göra det visar på social kompetens – men det är också ett väldigt stort steg. För att göra tröskeln mindre kan du ta upp det på en teambuildingdag eller via mejl om du är ny på jobbet. Eller så kan du berätta det för en kollega eller chef som du känner förtroende för och uppmana hen att berätta det för andra.”

Fler relationsproblem:

BFF med vissa kollegor – men inte alla

Mina föräldrar vill att jag tar över familjeföretaget

Jag har befordrats och blivit chef över mina vänner

Starta eget med bästa kompisen

Skaffa vänner på nya jobbet

 

Shortcut
Publicerad 14 augusti 2018
Föregående Nästa