Rätt cv för rätt jobb – skräddarsy som en boss
CV-hjälpen 12 Nov 2015 kl: 00:00

Rätt cv för rätt jobb – skräddarsy som en boss

Ska man anpassa sitt cv för varje tjänst man söker?

– Ja, det tycker jag. Det behöver inte vara några stora förändringar, man ska inte skriva ett helt nytt cv varje gång. Små justeringar i vad man väljer att lyfta fram kan göra väldigt stor skillnad.

Det säger Maria Walde, rekryteringskonsult på Proffice. Hon tillägger att det viktigaste arbetet börjar redan innan cv:t ska skrivas.

– Man måste noga läsa platsannonsen och tänka på vad det egentligen står och vad som efterfrågas. Vad är det för tjänst de beskriver? Vilka krav ställer de på den som söker och hur väl passar det mig?

Tillför det inget? Stryk!

Det som efterfrågas i platsannonsen är det som ska ligga till grund för hela din ansökan. Ett av de vanligaste misstagen är att ta med inaktuell eller irrelevant information som inte tillför något.

– Om någon har tagit en skrivmaskinskurs 1985 eller tränat ett handbollslag för tjugo år sedan spelar egentligen inte så stor roll, säger Maria. Däremot riskerar det att dränka den information som faktiskt är relevant, den som man ska bygga hela sitt cv omkring, och verkligen få fram. Vad som är relevant för en tjänst är inte detsamma för en annan.

Förhoppningsvis är annonsen tydligt utformad med krav och information om vad som är meriterande. Söker man till exempel en tjänst som jurist så är förmodligen en genomförd juristutbildning en prioritet.

– Då ska man bygga upp sitt cv så att just det lyfts fram tydligt. Rekryteraren ska inte behöva leta efter den informationen, det ska kunna checkas av snabbt så man kan gå vidare. Över huvud taget ska cv:t vara lättöverskådligt, välstrukturerat och inte för långt.

Utbildning, arbetserfarenhet, datorkunskaper och språk är fyra av de viktigaste rubrikerna du inte får glömma, menar Maria. Men är det en tjänst som till exempel tydligt efterfrågar körkort så bör det lyftas istället för den där kvällskursen i italienska för 15 år sedan.

Läs mer: Är ditt cv unikt? Här finns svaret!

Tänk på språket

Samma sak gäller tonen och språket man använder i sitt cv, anpassa det efter mottagaren:

– Söker man en nischad specialistroll kan det vara helt rätt använda ett språk som människor utanför branschen inte förstår sig på, men är det tvärtom en bredare roll så är det fel väg att gå. Man måste tänka på det ur läsarens synvinkel, vad vill jag att hen ska få för bild av mig?

Lufta luckorna!

Att undvika att ha luckor i sitt cv är ett lika tydligt råd som det är svårpåverkat i efterhand. Men har du perioder utan sysselsättning så är det bättre att föra dem på tal än att hoppas på en ouppmärksam rekryterare.

– Även om det är saker man inte är så stolt över så är det bättre att vara ärlig, då kan jag ställa frågor, diskutera och värdera informationen, säger Maria. Annars skapas en osäkerhet hos mig, och det är värre än att den sökande har ett hål någonstans i tiden.