Jobbrelationer: Starta eget med bästa kompisen
14 Aug 2018 kl: 00:00

Jobbrelationer: Starta eget med bästa kompisen

Jag och min bästa kompis funderar på att starta företag tillsammans, men jag har hört skräckhistorier om hur det kan krascha vänskapsrelationen. Vad ska vi tänka på för att få det att fungera?

Jacqueline Joo: ”För att ni inte ska förlora er vänskapsrelation behöver den omdefinieras. Antingen gör den det automatiskt över tid, eller så sätter ni själva riktlinjerna. Precis som ni skapar en affärsplan gör ni alltså en relationsplan – gärna tidigt i processen.

I planen går ni igenom situationer där ni tror att det skulle kunna uppstå problem, samt hur ni ska hantera dem. Kanske är du en ganska ostrukturerad person medan din kompis är noggrannheten själv – och ni båda vet att det skulle kunna bli ett störningsmoment från båda håll. Hur undviker ni det?

Ni kan även prata om vilka roller ni ska ha i företaget, hur er relation ser ut i dag, hur ni vill att den ska se ut och vad ni behöver jobba på för att nå dit. Kanske behöver ni sätta upp regler för att inte prata jobb på fritiden – annars finns risken att ni till slut bara är affärspartners.”

Fler relationsproblem:

BFF med vissa kollegor – men inte alla

Är introvert och vill hålla det privata privat

Mina föräldrar vill att jag tar över familjeföretaget

Jag har befordrats och blivit chef över mina vänner

Skaffa vänner på nya jobbet