Hon klättrar på listan över näringslivets mäktigaste
Din framtid 18 Mar 2022 kl: 10:15

Hon klättrar på listan över näringslivets mäktigaste

För 24:e året i rad utser redaktionen på Dagens industri årets mäktigaste svenska näringslivskvinna. Vi har pratat med Anna Svanberg, vd på EY i Sverige, som hamnar på plats 77 på årets lista och klättrar därmed 23 placeringar jämfört med fjolårets lista.

Syftet med att utse årets mäktigaste näringslivskvinna är att bidra till ett blomstrande näringsliv genom att driva på och sätta ljuset på jämställdhetsarbetet i företagen. Kartläggningen och topplistan med 125 namn ska belysa jämställdhetsfrågan och lyfta fram framgångsrika kvinnor som förebilder inom en rad områden. EY:s Anna Svanberg hamnar i år på en 77:e plats.

– Jag är hedrad och otroligt glad över att få vara med på listan med så många andra inspirerande kvinnor. För mig är det mycket viktigt att kunna kombinera familjelivet med en utvecklande karriär och jag vill vara en förebild för andra genom att visa att det går. På EY arbetar vi varje dag med mångfald och inkludering, och vårt nya hybrida arbetssätt som möjliggör work-life-balance, säger Anna Svanberg, vd på EY i Sverige.

DI:s motivering till Anna Svanberg plats på listan:
Hon gillar inte ordet chef. ”Jag vill vara en ledare som får med mig de anställda, mina kollegor, och att de ska våga säga vad de tycker och tänker”, förklarade hon i en intervju när hon var nybakad konsult-vd. Och det tycks hon vara, hennes EY rankades nyligen till bästa arbetsgivare i branschen.

Bakom Dagens industrins lista ligger redaktionens research som delvis baseras på data från Merit500, en databas som kartlägger, samlar in, och uppdaterar information om styrelser och ledningsgrupper för de viktigaste företagen i Norden och Tyskland. Mer än 10 000 företag och 100 000 personer ingår i databasen, som ligger till grund för en rad tjänster inom rekrytering, jämställdhetsrapporter, och ersättningsrapporter för styrelse och ledningsgrupp.

Kartläggningen Näringslivets mäktigaste kvinnor 2022 presenterades den 8 mars. Caroline Berg, styrelseordförande för Axel Johnson, tog förstaplatsen. Hela listan hittar du här.

När vi frågar Anna varifrån hon hittar sin inspiration lyfter hon sina kollegor.
– Framförallt de yngre som kommer med nya perspektiv och lär mig nya saker, men även såklart mina trevliga kunder. Det är personerna runt omkring mig som inspirerar mig i vardagen.

Annas tre tips till dig som är i starten av din karriär.

  1. Var öppen och tala om hur du vill ha det! Arbetsgivaren kan inte veta hur just du vill ha det. Man måste vara tydlig och rakt på sak.
  2. Att jobba ska vara kul! Om du har kul, så kommer du både kunna leverera bättre och ha mer energi när du kommer hem.
  3. Våga ställ frågor! Du är alltid del av ett team och alla runtomkring dig är bara människor.

Anna avslutar med visa ord till dig som nu ska börja din karriärresa.

– Du kommer tillbringa många timmar på jobbet, se till att välja en arbetsgivare som har samma värderingar som du, en kultur som passar dig och framförallt fantastiska kollegor. Jag hade turen att hamna på ett sådant företag direkt, men det var först efter jag förstod hur viktigt det var.