Voi-utvecklarna Attila och Ritika räddar världen – på jobbet
Annons 1 Mar 2022 kl: 00:00

Voi-utvecklarna Attila och Ritika räddar världen – på jobbet

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med TalentMatch.

Nämn Voi, och de allra flesta ser korallröda elsparkcyklar. Men Voi är mycket mer än så: en av Sveriges snabbast växande startups, som med sina sex miljoner användare och 1000 medarbetare är ett succéexempel på en ny typ av så kallade impactbolag – företag med lösningar på FN:s 17 mål för hållbar utveckling.

Drömmer du om att göra skillnad? Gör vårt test och se vilka arbetsgivare som delar dina värderingar. Begränsat antal platser.

Detta var ett tungt vägande skäl när Attila Werlein, Test Automation Engineer på Voi, och Ritika Srivastava, Data Engineer, kom i kontakt med bolaget för ett år sedan.

– Jag hade inga planer på att byta jobb men tänkte att om jag skulle byta skulle nästa jobb vara någonting som kändes meningsfullt. Något där du kan göra din del men ändå bidra till något större. När Voi hörde av sig kändes det som vi hade samma värderingar, säger Attila.

– Jag är oroad över klimatförändringarna och vad de kan föra med sig. Ett sätt att bidra till en lösning är att hjälpa till i övergången till miljövänliga transportsätt som är tillgängligt för alla. Voi passar väl in på den beskrivningen. Voi kan spela en stor roll i att möta behovet av nya transportsätt, säger Ritika och håller med.

Voi’s techteam består av drygt 130 personer som ansvarar för att deras elcyklar och elsparkcyklar fungerar som de ska. De designar allt själva, från hårdvara till mjukvara – allt från att designa nya fordonsmodeller, kartfunktioner, betaltjänster och integrationer till interna tjänster för de som ansvarar för den fysiska fordonsflottan. Allt i ett system och allt måste klaffa.

– Mitt jobb är aldrig tråkigt. Jag har möjligheten att jobba med backend, frontend och mobile, och alltid möjligheter till att utvecklas som person och i mitt yrke, säger Attila.
Det är en av de stora fördelarna med att jobba här, du får jobba med ett stort scope med direkt inflytande på slutprodukten, berättar Mikaela Annerstedt som är Employer brand manager på Voi.

– På större tech-bolag jobbar man ofta specialiserat och ansvarar för en specifik del av en produkt eller tjänst. Hos oss arbetar våra utvecklare med ett bredare ansvarsområde som i slutändan har en direkt inverkan på vår tjänst, de kan se resultatet av sitt arbete ute på gatan, i appen och genom vänner och bekanta, säger hon.

Voi har valt att bli partner till Talent Match – en matchningstjänst som hjälper människor inom bland annat tech att hitta arbetsgivare man delar värderingar med.

– Att Voi förknippas med elsparkcyklar är ju inte konstigt, men det folk inte tänker på är allt arbete som ligger bakom våra elsparkcyklar och elcyklar. Vi har ett stort techteam som ständigt utvecklar våra produkter och tjänster, som ser till att allt fungerar. Talent Match är ett sätt att nå ut och använda oss av det som gör oss unika – att vi är ett impactbolag som vill bidra till något större, säger Mikaela Annerstedt, Employer brand manager på Voi.

– Jag tror verkligen på att människor är vad som skapar ett företag. Jag är stolt över att vara en del av en organisation med så många individer från världens alla hörn, som delar samma vision och jobbar tillsammans för att göra bättre, varje dag, säger Ritika.

Drömmer du om att göra skillnad? Gör vårt test och se vilka arbetsgivare som delar dina värderingar. Begränsat antal platser.

Om FNs hållbarhetsmål och impactbolag

  • 2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030, med 17 globala mål för hållbar utveckling.
  • Målen syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.
  • Agenda 2030 är den mest ambitiösa planen för att skapa en hållbar utveckling som världen någonsin antagit.
  • Impact-bolag kallas bolag som erbjuder en global eller regional lösning, med bevisad effekt, på något av de 17 målen.
  • Bara i Norden finns mer än 1000 sådana bolag.

Källor: Svenska FN-förbundet.

4 snabba med Attila Werlein, Test Automation Engineer på Voi:

Vad gör du på Voi?
– Mitt team är ansvarig för all verksamhet relaterat till elsparkcyklar och el-cyklar. Det innebär i princip att hantera alla Vois tjänster i alla marknader. Som QA engineer är min uppgift att våra appar fungerar felfritt.

Vad lockade dig med Voi?
– Jag hade inga planer på att byta jobb men tänkte att om jag skulle byta skulle nästa jobb vara någonting som kändes meningsfullt. Där du kan göra din del men ändå bidra till det bättre.

Det bästa med ditt jobb?
– Mitt jobb är aldrig tråkigt. Jag har möjligheten att jobba med backend, frontend och mobile, och alltid möjligheter till att utvecklas som person och i mitt yrke.

Finns det en speciell Voi-kultur? Hur är den?
– Väldigt öppen och transparent! Alla blir verkligen hörda – och lyssnade på. Innovation kommer från alla egentligen. Jag är omgiven av smarta människor som är super-engagerade. Det är en väldigt unik kombination av många bra saker. Mina chefer är också väldigt uppmuntrande och stöttande på samma gång.

4 snabba med Ritika Srivastava, Data Engineer på Voi:

Vad gör du på Voi?
– Jag hanterar data pipelines, gör import och export av data, jobbar med datakvalitet, GDPR och datastyrning. Jag arbetar också med automatisering för att förbättra vår dataplattform och skapar riktlinjer för olika verktyg och teknologier som används i datateamen på Voi.

Vad lockade dig med Voi?
– Det allra första som motiverade mig var att bidra till en värld vi vill leva i. Med tanke på den globala uppvärmningen är jag mycket oroad för framtiden. Genom att jobba med Voi känner jag att jag kan vara med och skapa en lite bättre framtid.

Det bästa med ditt jobb?
– Mina arbetsuppgifter som utmanar mig att utvecklas som person varje dag och bli en bättre version av mig själv. Det finns så mycket att lära sig och utforska och möjligheter överallt egentligen!

Finns det en speciell Voi-kultur? Hur är den?
– Voi är rikt på mångfald och är väldigt inkludernade. Vi har så många olika människor med olika talanger och jag uppskattar att alltid få höra olika perspektiv från människor runt omkring mig. Mina managers är väldigt empatiska och litar på mig med ansvar så att jag kan utvecklas.