Värderingar är i centrum när Mikaela Ahlnäs planerar karriären
Annons 4 Feb 2022 kl: 00:00

Värderingar är i centrum när Mikaela Ahlnäs planerar karriären

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med TalentMatch.

Vi träffar Mikaela när hon precis ska börja ett nytt jobbäventyr – som digital affärsutvecklare på Svenska Spel.
– Jag kommer att tillhöra ett innovationsteam som tar fram nya digitala tjänster. Jag kommer vara en länk mellan it, användare, kunder och alla interna roller. Jag tillhör den delen som heter Tur, där man vinner på grund av slumpen, som Triss och Keno. Det ska bli väldigt spännande.

Men Mikaela är en person som inte lämnar något åt slumpen. Det gäller även i karriären.
– När jag började söka jobb, det är tio år sedan nu, fanns det en uppsjö av alternativ, men det kändes så svårt att veta vad som var rätt. Jag märkte då hur viktigt det kändes att man delade värderingar och att basala parametrar fanns på plats, som exempelvis vilket ledarskap som praktiserades på företaget. Sedan dess har jag alltid varit noga med hur det faktiskt är på arbetsplatsen där jag ska tillbringa så mycket tid.

I höstas kom hon i kontakt med Talent Match och lockades av möjligheten att via ett test matchas mot tänkbara arbetsgivare. Den värderingsbaserade matchningen – där tjänstens algoritm matchar dig mot arbetsgivare som delar dina värderingar och prioriteringar i livet – lockade särskilt.
– Det här med värderingar attraherade mig från början. Den ömsesidiga relationen, på ett djupare plan värderingsmässigt.

När hon fått sitt resultat väntade hon inte – utan tog genast kontakt med ett av bolagen hon matchats mot.
– Det slutade med att jag blev erbjuden ett jobb och jag hade gärna tagit det, men tyvärr fungerade det inte med min privata situation. Jag som bor i Örebro hade behövt vara på plats i Stockholm mycket mer än jag för tillfället klarar.

Gör testet och ta reda på vilken arbetsgivare som delar dina värderingar!

Det gick väldigt snabbt efter att du gjort matchningen i höstas!
– Ja, och det var väl mest för att jag ville testa och se hur det fungerade. Egentligen tycker jag att sådana här saker måste få ta tid. Jag tror det är bäst för bägge parter, att man inte bara stressar in i något bara för att ett test säger att vi skulle kunna vara en bra match.

Istället kom hon i kontakt med Svenska Spel, som också är partners till Talent Match och ett bolag där distansarbete är en naturlig del av verksamheten.
– En stor del att jag blev intresserad från början var deras inställning till distansarbete. De säger direkt att jag kan jobba där jag jobbar som bäst. Jag var väldigt öppen från första intervjun att jag bor i Örebro och jag vill bo kvar. Jag har pendlat förut och kan tänka mig att pendla igen men inte i samma utsträckning.

– Sen var det vettiga människor. Låter kanske självklart, men det är det inte. Och inte minst genomgår de en stor transformation mot genomgripande agilt arbetssätt. En sådan resa gjorde jag på en tidigare arbetsgivare så jag har mycket att bidra med. Det handlar om att hjälpa teamet att arbeta idé- och testbaserat i stället för att, mer traditionellt, ta fram all fakta och allt underlag först. Får man till det så hjälper det alla att testa nytt, våga göra misstag och annat som gör att företaget utvecklas snabbare.

Du har bakgrund som fotbollsspelare på elitnivå – hur har du med dig det i yrkeslivet?
– Gruppdynamik och vilket team jag ingår i. Jag vill sällan göra saker själv utan föredrar att ingå i ett gäng med andra, vilket känns väldigt mycket som hur fotbollen var.

Talent Match är byggt för karriärutveckling. Den som matchas mot bolag får chansen att nätverka med sina matchade bolag och andra talanger i en stängd karriärutvecklingsmiljö. Här kan man utbyta erfarenheter, ställa frågor, diskutera aktuella ämnen och lära sig om arbetsgivaren och deras verksamhet. Först när du känner för det visar du vem du är.

– Jag har alltid velat titta bakom det bolagen säger om sig själva. Jag tycker inte en entimmes intervju är tillräckligt för att man ska förstå vad det är man ger sig in i utan brukar säga att jag vill ta en promenad med någon eller några av dem jag ska jobba ihop med. En sådan här community tycker jag är ett sådant sätt – att få ta del av events, video, expert-intervjuer, vara med på en AW… olika sätt att titta bakom fasaden, det vore värdefullt.

Mikaela är nu spänd på nya jobbet på Svenska Spel. Men hon fortsätter samtidigt som medlem i Talent Match.

Varför då?
– Jag är gärna med och ger tips och råd både till andra i min situation och arbetsgivare kring vad som är viktigt när det gäller att lära känna varandra. Nu när jag går in i rollen som affärsutvecklare på Svenska Spel vill jag gärna ingå i ett community för att byta erfarenheter med andra i samma roll eller med samma utmaningar, gärna i andra branscher. Det blir ännu ett sätt att utvecklas och prestera bättre där jag är.

Testa själv – säkra en plats på Talent Match genom att klicka här!