Jobbrelationer: Skaffa vänner på nya jobbet
14 Aug 2018 kl: 00:00

Jobbrelationer: Skaffa vänner på nya jobbet

Jag är ny på jobbet och många kollegor verkar vara härliga personer som jag skulle kunna tänka mig att umgås med även privat. Hur visar jag att jag vill bli kompis med dem utan att verka för påflugen?

Jacqueline Joo: ”Se det som en process där det första steget är att lära känna varandra på jobbnivå. Ett bra sätt att bygga upp ett förtroende och skapa en relation är att spegla den andra personen; om hen är väldigt social och öppnar sig mycket kan du också göra det, medan du kanske inte ska pusha för mycket om hen är mer sluten som person.

Om du vill ta relationen steget längre och bli privat kan du börja med att föreslå en aktivitet i anslutning till jobbtid – som en lunch, en afterwork eller ett träningspass. Sedan kan du bjuda in personen till något större socialt sammanhang, till exempel om du ska ha födelsedags- eller inflyttningsfest. Det uppfattas ofta som mindre ‘hotfullt’ än en privat middag på tu man hand – särskilt för oss svenskar som generellt sett har en stark integritet och gärna vill lära känna folk i små steg.”

Fler relationsproblem:

BFF med vissa kollegor – men inte alla

Jag är introvert och vill hålla det privata privat

Mina föräldrar vill att jag tar över familjeföretaget

Jag har befordrats och blivit chef över mina vänner

• Starta eget med bästa kompisen