Jobbrelationer: Ska jag axla familjeföretaget?
14 Aug 2018 kl: 00:00

Jobbrelationer: Ska jag axla familjeföretaget?

Mina föräldrar vill att jag ska arbeta i familjeföretaget och så småningom ta över det, men jag är osäker. Hur ska jag tänka? Och om jag gör det – hur får vi det att fungera på bästa sätt?

Jacqueline Joo: ”Först och främst måste du verkligen fundera igenom vad du vill, vad du motiveras av och hur du vill utvecklas i karriären. Du ska inte tänka på vad som är bäst ekonomiskt eller lyssna på skuldbeläggningar i stil med: ‘Om inte du tar över så faller flera generationers livsverk!’.

Om du tackar ja bör ni sätta tydliga roller och arbetsuppgifter, så att dina föräldrar inte kommer med ‘de som varit längst i företaget vet bäst’-argument trots att det nu är du som bestämmer. En ny generation medför nytt tänk, och det är ofta där det uppstår konflikter. Att sätta gränser kan vara svårt eftersom det finns starka mönster i förälder-barn-relationen – därför är det extra viktigt att du tänker igenom vad du vill och behöver, och sedan står på dig i dina åsikter.”

Fler relationsproblem:

BFF med vissa kollegor – men inte alla

Är introvert och vill hålla det privata privat

Jag har befordrats och blivit chef över mina vänner

Starta eget med bästa kompisen

Skaffa vänner på nya jobbet