Jobbrelationer: Att bli chef över kollegorna
14 Aug 2018 kl: 00:00

Jobbrelationer: Att bli chef över kollegorna

Jag har precis befordrats till chefsrollen i mitt team och det känns superroligt – men det innebär samtidigt att jag ska leda mina kollegor som jag också är kompis med. Hur hanterar jag det?

Jacqueline Joo: ”Här handlar det mycket om hur teamet ser ut, hur de är som personer och vilken förståelse de har för din nya roll. Jag har hjälpt flera personer som har varit i den här situationen, och har sett både bra och mindre bra exempel.

För att det ska fungera bra är det viktigt att prata ut med teamet i ett tidigt skede och förklara att du kommer behöva ha ett annat förhållningssätt till dem i jobbet, även om ni fortfarande är kompisar privat. Det är också bra om du får uppbackning och löpande coachning från din överordnade eller någon annan inom organisationen. Detta är särskilt viktigt om du känner dig osäker i rollen eller om det har varit inbördes tävlan om chefstjänsten och det finns risk för avundsjuka i teamet. Men som sagt – här är alla fall olika och mycket beror på dina teammedlemmar.”

Fler relationsproblem:

BFF med vissa kollegor – men inte alla

Är introvert och vill hålla det privata privat

Mina föräldrar vill att jag tar över familjeföretaget

Starta eget med bästa kompisen

Skaffa vänner på nya jobbet