1. Linnéa Claeson
25, Handbollsproffs, juriststudent och volontärarbetare
Årets uppstickare heter Linnéa Claeson – handbollsproffset som med humor levererar klockrena käftsmällar mot trakasserande män under Instagram-kontot @assholesonline. Trots hat och hot vågar hon stå upp och ta ställning i våra mest brännande frågor. En stark förebild och samhällsförbättrare! >>Läs intervjun med Linnéa Claeson här!
2. Andra Farhad
24, vd och grundare av Börshajen
Hon började med 20 000 kronor som 16-åring – och fyra år senare var hon miljonär. Nu brinner aktieproffset Andra för att dela med sig av sin kunskap gratis genom plattformen Börshajen, som hon startade förra hösten, och Europas största investerarevent som hon kommer att arrangera i maj 2018. Med sin passion och sitt nytänkande är hon en viktig förebild och uppstickare i den traditionella finansbranschen. >>Läs intervjun med Andra Farhad här!
3. Niklas Adalberth
35, grundare Norrsken Foundation och medgrundare av Klarna
Klarna-medgrundaren som i stället valde att satsa på ”tech for good” genom stiftelsen Norrsken. Förutom att investera i samhällsförbättrande bolag har stiftelsen startat två egna initiativ, öppnat Norrsken House för sociala entreprenörer och grundat en stor investeringsfond. Niklas har därmed fått en flygande start på vägen mot sitt mål; att Norrsken ska bli en ”impact unicorn” och påverka en miljard människor. >>Shortcut har tidigare intervjuat Niklas Adalberth – läs intervjun här!
4. Ivan Liljeqvist
21, Youtuber och föreläsare inom kryptovalutor och blockchainteknologi
Digitala kryptovalutor tar sig allt närmare finansens finrum och blockchain, tekniken bakom, spås bli nästa teknikrevolution. Med sin kunskap på området har 21-årige Ivan blivit känd världen över, framför allt genom Youtube-kanalen Ivan on Tech som har fått över 70 000 prenumeranter sedan den startades i april – men även genom att Ivan åker runt och föreläser på internationella techkonferenser. >>Läs intervjun med Ivan Liljeqvist här!
5. Carolin Solskär, 26, och Gabriella Ohlzon, 22
26 respektive 22, medgrundare till ”Me too Sweden”
Genom hashtaggen #metoo fick problemet med sexuella trakasserier mot kvinnor större uppmärksamhet än någonsin tidigare. Carolin och Gabriella bidrog till att ljuset på frågan blev ännu starkare genom att ta initiativ till en manifestation i Stockholm den 22 oktober, där tiotusentals deltog och ännu fler såg den livesändas i tv. Nu har duon dessutom grundat en organisation för att fortsätta jobba mot sexuellt våld och ofredande. >>Läs intervjun med Carolin Solskär och Gabriella Ohlzon här!
6. Ishtar Touailat, 32
32, innovationschef på Tieto
Hon har kammat hem titlar som Årets IT-kvinna och Årets innovationsängel, och 2017 blev inte bli ett sämre år för stjärnskottet Ishtar. Först listades hon som en av Årets supertalanger och sedan rekryterades hon som innovationschef till Nordens största IT-konsultbolag, Tieto. Genom att leda företagets satsningar inom områden som AI och machine learning kommer hon att spela en stor roll i hur framtidens samhälle tar form. >>Läs intervjun med Ishtar Touailat här!
7. Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Ludvig Berling, Elsa Bernadotte, och Mattis Larsson
27 (Hjalmar), 28 (Ludvig), 29 (Elsa), 37 (Mattias), grundare av appen Karma
En tredjedel av all mat i världen slängs – 1,3 miljarder ton, varje år och helt i onödan. Det ville grundarna av appen Karma råda bot på genom att skapa en möjlighet för restauranger att minska sitt matsvinn och i stället sälja överbliven mat till rabatterade priser. Drygt ett år efter starten är över 600 restauranger i mer än 20 svenska städer anslutna, appen har vunnit priser och är nu på väg att lanseras internationellt. >>Läs intervjun med Karmas team här!
8. Fatemeh Khavari
17, talesperson för Ung i Sverige
Ledde höstens uppmärksammade sittstrejk mot utvisningarna till Afghanistan. Manifestationen i Stockholm har fått utstå såväl näthat som en attack från högerextremister, men den starka ledargestalten Fatemeh har motiverat de ensamkommande ungdomarna att fortsatta sin fredliga sittstrejk – och fått proteströrelsen att sprida sig över Sverige och världen.
9. Therese Lindgren
30, Youtuber och författare
För ett par år sedan var Therese främst känd för sina skönhetsvideor på Youtube – i dag är hon en självklar stjärna i alla sociala medier-kanaler och en viktig förebild som vågar utmana normer. Under det senaste året har hon bland annat släppt sin bästsäljande debutbok om psykisk ohälsa, ”Ibland mår jag inte så bra”, och följt upp med ”Vem bryr sig?”, som handlar om hennes resa till att bli vegan. >>Läs intervjun med Therese Lindgren här!
10. Annah Björk
37, journalist
Volontärarbetade tillsammans med analytikern Mattias Beijmo på grekiska Lesbos och sedan i Turkiet med att hjälpa flyktingar. Resorna resulterade i utställningen ”I’m Alive – mobil teknik på liv och död” där människor på flykt delat sina berättelser kopplat till vikten av mobiltelefoner och internet. Utställningen vann Meg Award 2017 som Årets förnyare och resulterade även i den uppmärksammade boken ”Båt 370: döden på Medelhavet”. >>Läs intervjun med Annah Björk här!
11. Thomas Sekelius
20, Youtuber och artist
Han har rankats som en av de största makthavarna i sociala medier, prisats som Årets hbtq-youtuber på QX-galan, vunnit Årets stylevideo på Guldtuben, utsetts till Bris-idol och gjort den officiella låten för Stockholm Pride. 2017 har varit året då Thomas visat att han inte bara gör fantastiska humor- och sminkvideor på Youtube – utan är en självklar och viktig förebild som är värd en ännu större publik. >>Läs intervjun med Thomas Sekelius här!
12. Henrik Persson Ekdahl
37, Medgrundare av Optimizer Invest och Optimizer Foundation
Som en av techvärldens allra mäktigaste investerare har Henrik dels ett stort inflytande i vad som blir nästa teknikhajp, dels har han byggt upp ett rejält kapital. Och det väljer han att dela med sig av. Genom välgörenhetsstiftelsen Optimizer Foundation är han med och stöttar allt från rena välgörenhetsprojekt till startupbolag i bland annat Asien och Afrika. >>Läs intervjun med Henrik Persson Ekdahl här!
13. Navid Modiri
37, kreatör, artist, föreläsare och samtalsaktivist
Han har programlett i tv och radio, hållit hundratals föreläsningar, vunnit Stora bloggpriset och blivit Årets kommunikatör. Och spelat golf med Jimmie Åkesson. Hela tiden med drivkraften att skapa en bättre värld. I september släppte han den hyllade boken ”Hej syster”, som berättar om Sverige i dag, om integration, utanförskap och flykt, och möjligheten – och makten – språket har att ena oss.
14. Babak Azarmi
36, kreatör och manager
Han vill skapa kulturella uttryck i stället för att följa dem – och har lyckats väl med den ambitionen. Grundade musikkollektivet RMH som i år omvandlades till Trans94, ett kreativt bolag som redan har hunnit ge ut den uppmärksammade boken ”Third culture kids” och träffa unga runt om i landet genom en konsert- och workshopserie där bland andra Erik Lundin och Cherrie medverkade.
15. Cissi Wallin, 32, och Emily Comeau Hellsing, 32
Båda 32, initiativtagare till BB-marschen, samt bloggare och tv- och radioprofil (Cissi), och förskollärare (Emily)
Trötta på förlossningskrisen arrangerade Emily och Cissi, tillsammans med organisationen Födelsevrålet, den uppmärksammade demonstrationen ”Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” i augusti i år. Cissi bidrog även till att sprida #metoo-kampanjen i Sverige genom ett uppmärksammat Instagram-inlägg och har därefter lanserat sajten Min upprättelse för kvinnor som utsatts för övergrepp.
16. Fredrik Backman
36, författare och skribent
Filmatiseringen av hans bok ”En man som heter Ove” nominerades till en Oscar både för bästa utländska film och bästa smink i år och han har han haft tre böcker på New York Times bästsäljarlista – på en och samma gång. Lägg till hans sommarprogram i P1 i juli, som fick oss alla att våga tro på våra drömmar, så förstår du varför han är en given uppstickare.
17. Isabella Palmgren, 26, och Daniel Colunga, 26
Båda 26, grundare av Mimbly
Med bolaget Mimbly har de utvecklat en modul till tvättmaskiner som minskar både vatten- och energiförbrukningen genom att rena och återanvänder vattnet. I år var finalister i Venture Cup och har som enda svenska bolag tagit en plats i Ikeas acceleratorprogram. Isabella är även utsedd till en av morgondagens samhällsbyggande entreprenörer 2017 av Stiftelsen ÅForsk, Swedish Incubators & Science Parks.
18. Delal Sindy, 25
25, grundare av organisationen Change international
Rapporteringen om IS förgörelse fick Delal att lämna trygga Sverige för att hjälpa flyktingar i de kurdiska delarna av Irak. Här arrangerar hon samtalsstöd och samtalsgrupper för kvinnor som har utsatts för sexuellt våld och som sålts som sexslavar av IS. Hon har även startat organisationen Change international som utbildar unga i ledarskap, mänskliga rättigheter och entreprenörskap.
19. Sarah Sjöström, 24
24, simmare
I somras slog Sveriges supersimmare fyra världsrekord på två veckor och kammande dessutom hem tre VM-guld. Förra året slog hon dessutom nytt olympiskt rekord i Rio och vann en rad medaljer vid EM i London. Inte konstigt att hon utsågs till Europas bästa kvinnliga idrottare i år. Dessutom är hon en oslagbar förebild och feminist – en given uppstickare med andra ord! I december blev det även klart att hon tilldelas 2017 års Bragdguld – för andra året i rad.
20. Magnus Liungman, 35, och Ashkan Labaf, 36
35 respektive 36, grundare av Doctrin
När de insåg att deras passion låg i att hjälpa sjukvården gick det fort. De nära vännerna Magnus och Ashkan samlade kompetenserna inom ekonomi, sjukvård och företagande och bildade Doctrin för att utveckla digitala verktyg som gör sjukvården bättre – för både patienter och vårdanställda. Under 2017 såg vårdföretaget Capio och stiftelsen Norrsken Foundation potentialen i Doctrin och gick in som delägare. >>Läs intervjun med Doctrins grundare här!
Plats 21-30
21. Beatrice Fihn, 35
One does not simply receive the Nobel peace prize and don’t end up on the uppstickarlista. Beatrice växte upp med diskussioner om samhällsfrågor kring middagsbordet och gick sedan via praktikplatser, anställningar och förhandlingsbord i Stockholm, Genève och New York till chefsposten för ICAN. Organisationen strävar efter att förbjuda kärnvapen och belönades 2017 med Nobels fredspris. Stort!
22. Ahmed Abdirahman, 31
Genom att skapa Politikerveckan Järva – en alternativ Almedalsvecka – fick Ahmed under sommaren 2017 samtliga riksdagspartiers, och FI:s, partiledare till Järva för att diskutera utanförskap i förorterna, utbildning, trygghet och integration med de som lever i frågornas verklighet. Han har även grundat den ideella organisationen The Global Village och rekryterades i år av Stockholms Handelskammare. >>Läs intervjun med Ahmed Abdirahman här!
23. Silvana Imam, 31
Redan 2014 var Silvana med på Uppstickarlistan för sin musik och sitt feministiska engagemang. Nivån har knappast sjunkit och i år steppade hon upp gamet ytterligare med premiären av filmen ”Silvana – väck mig när ni vaknat”. Hon medverkade i boken ”Third culture kids”, satte upp utställningen ”Nonsense warriors” på Scenkonstmuseet i Stockholm och förbereder dessutom releasen av sin egen bok ”Silvana”.
24. Filip Tysander, 32
Succésagan Daniel Wellington saktar knappast ner. Under 2016 gjorde bolaget nära en miljard kronor i vinst och grundaren Filip, som äger hela konkarongen, klagar nog inte. Å andra sidan bör inte entreprenörer med ädla ändamål klaga heller – en del av vinsten valde han att lägga i Niklas Adalberths stiftelse som ska investera i startups som ämnar lösa samhällsproblem med hjälp av techlösningar.
25. Sherihan ”Cherrie” Hersi, 26
Rinkebys r’n’b-drottning har jämförts med Seinabo Sey och gjort internationell succé med sin senaste låt ”163 för evigt”. I år kammade hon hem pris för årets hiphop/soul på både Grammisgalan och P3 Guld och i sitt sommarprat berättade Cherrie om hur Rinkeby och musiken räddade hennes liv. Programmet hyllades, bland annat av Jan Gradvall som önskade att hela Almedalen tog en paus och lyssnade.
26. Joel Hellermark, 21
Varför använder inte utbildningssajterna artificiell intelligens på samma sätt som streamingsajterna? Det var frågan Joel Hellermark ställde sig innan han grundade bolaget Sana Labs, som med hjälp av AI skräddarsyr digital utbildning. Individanpassad undervisning har visat sig fördubbla inlärningstakten och nu har flera finansprofiler investerat i 21-åringens startup.
27. Joakim Lundell, 32
Joakim Lundell, känd som Jockiboi, fick sitt genombrott i dokusåpan ”Kungarna av Tylösand” 2010 och blev senare Sveriges främsta youtuber. Hösten 2017 har det varit svårt att undgå hans namn – tillsammans med sin fru Jonna vann han priser på Guldtuben och släppte självbiografin ”Monster”. Inom 48 timmar sålde den i 15 000 exemplar i nätbokhandeln – nytt rekord för en bok som ännu inte släppts.
28. Evin Ahmad, 27
Vi såg henne redan som 16-åring i rollen som Yasmine i filmatiseringen av ett ”Ett öga rött” – men det var i år som genombrottet kom på bred front för Evin Ahmad. Förutom att ha spelat huvudrollen i ”Dröm vidare” och sommarpratat gjorde hon i höstas skönlitterär debut med boken ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Vi är nyfikna på vad hon gör av sin begåvning nästa gång!
29. Bill Skarsgård, 27
Det har varit ett bra år för Skarsgårds-klanen. Stellan har hyllats, Gustaf är klar för en storserie, Alexander vann en Emmy – och Bill fick sitt stora internationella genombrott. Han har hyllats för sin roll som clownen Pennywise i den nya filmatiseringen av ”Det” – och Stephen King som skrev skräcktegelstenen 1986 har beskrivit honom som: ”terrific”.
30. Roy Fares, 33
Med flera populära kokböcker, regelbunden medverkan i tv-program och en utmärkelse som årets konditor har han blivit hela Sveriges kakkung – men Roy fortsätter att hitta nya vägar i sin smakfulla karriär. I början av året släppte han sin första bakbok för barn, ”Cake hero”, och som grädden på moset har han nu öppnat sitt första egna kafé: MR Cake, som han driver tillsammans med Mattias Ljungberg.
Plats 31-40
31. Tabitha Chawinga, 21
Under uppväxten i Malawi fick hon stryk av föräldrarna för att hon spelade fotboll – men anfallstalangen, som kom till Sverige 2014, har följt sina drömmar. I år har hon vunnit damallsvenskans skytteliga, prisats som Årets anfallare på Fotbollsgalan och följaktligen jagats av världens toppklubbar.
32. Gayathri Rathinavelu, 32
Social entreprenör som i år rekryterades av organisationen Reach for change för att ansvara för inkubatorn Innovation for integration. Samtidigt fortsätter hon sitt arbete med The good talents, som hon medgrundade 2014, för att på sikt öka mångfalden i svenska organisationer och företag.
33. Shanga Aziz, 19, och Rogerio Silva, 18
Med målet att förändra machokulturen i omklädningsrummen grundade Finspång-duon organisationen Locker room talk förra hösten. Sedan dess har de utbildat tusentals unga i jämställdhet, gjort en kampanj frontad av landslagsspelaren Jimmy Durmaz och vunnit Zlatan Ibrahimovics eget ”Number 10”-pris.
34. Natalie Eriksson, 26
Lyfter fram kvinnliga förebilder och inspirerar till en mer jämställd finansbransch genom sin uppmärksammade bok ”Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare” och som medgrundare av Facebook-gruppen ”Aktier för nybörjare – tjejer” med över 8 000 medlemmar.
35. Johannes Leijonberg, 33
Jämtländsk modedesigner som tillsammans med Adele Gillardeau från Frankrike står bakom märket Johannes Adele. Deras etiskt producerade unisexkläder hyllades vid debuten på Stockholm Fashion Week i våras, och duon utsågs bland annat till Årets nykomling på Elle-galan 2017.
36. Imad Elabdala, 32
Ingenjör som bestämde sig för att hjälpa barn på flykt efter att själv ha kämpat med traumatiska erfarenheter sedan han flydde från Syrien till Sverige 2013. Nu har han grundat det sociala företaget Kidnovation och skrivit den terapeutiska boken ”Sarah’s journey” som finansierades via Kickstarter.
37. Jenny Nguyen, 23
När Stockholm utsattes för ett terrordåd den 7 april var Jenny snabb att starta hashtaggen #openstockholm – där stockholmarna visade öppenhet, lojalitet och kärlek genom att erbjuda mat, skjuts, sovplats och annan hjälp till behövande efter attentatet.
38. Emil Persson, 32
Att han är en stjärna på att skriva visste vi redan, men nu har Café-journalisten visat att han är minst lika briljant i poddformat. Sedan ”Fördomspodden” startades förra hösten har den ökat snabbt i popularitet och blivit en självklar favorit för svenska poddlyssnare.
39. Melika Zakariae, 32
Gamer och dj som tagit initiativ till Girls night online, Sveriges största gamingevent för tjejer, på Inferno Online i Stockholm. En viktig drivkraft för att öka jämställdheten i inom den snabbväxande e-sporten!
40. Johannes Anyuru, 38
Fem år efter sin senaste roman gjorde den flerfaldigt prisbelönta författaren och poeten äntligen comeback – och som han gjorde det! Kritiker- och försäljningssuccén ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, som skildrar ett fiktivt terrordåd i Göteborg, är en av årets viktigaste böcker.
Plats 41-50
41. Siduri Poli, 29
Målet: att utveckla ett mer jämlikt samhälle – oavsett kön eller ursprung. Innovatören och teknikexperten har med sitt imponerande driv byggt upp Changers Hub i Botkyrka på just de premisserna, där de cirka 1 000 medlemmarna erbjuds allt från kontorsplats till kurser.
42. Amanda Kernell, 31
Regissör och manusförfattare vars film ”Sameblod” hade biopremiär i mars – och hyllningarna lät inte vänta på sig. Bland annat tilldelades hon filmpriset Bästa unga regissör under filmfestivalen i Venedig, och ”Sameblod” blev första svenska film att vinna EU-parlamentets Lux-pris.
43. Jacob Mühlrad, 26
Ordet ”kaddish” betyder ”bön för de bortgångna” och är även namnet på den lovordade kompositörens uppmärksammade körverk, framförd av Radiokören. I det starka och vackra verket skildrar han sin morfars berättelse om sina upplevelser av förintelsen.
44. Andreas Hatzigeorgiou, 35
Under året har Stockholms handelskammares chefsekonom förekommit en hel del i media där han talar om brinnande frågor – som Donald Trump och Brexit – och hur de påverkar Sverige och omvärlden. På ett både underhållande och pedagogiskt sätt lyckas han förklara komplexa frågor.
45. Albin Blomster, 14
Högstadieelev som ägnar sin fritid åt att jobba med ensamkommande i Grästorp, bland annat genom att ge läxhjälp och ordna sportaktiviteter. I år startade han ett asylboende och fick ta emot Raoul Wallenberg-akademins pris ”Ungt kurage” för sitt inspirerande engagemang.
46. Iman Aldebe, 33
Redan 2011 var designern med på Uppstickarlistan och nu är hon tillbaka med ännu ett hyllat initiativ. Hon har öppnat upp möjligheter för muslimska kvinnor i Sverige genom att designa slöjor till polis, militär och brandförsvar, och deltar dessutom i utställningen Norm Form på museet ArkDes.
47. Emma Knyckare, 30
Det började som ett spontant inlägg på Twitter – nästa år kommer programledaren och komikerns mansfria festival Statement Festival att bli till verklighet. Ett minst sagt konkret och viktigt inslag i debatten om sexuella övergrepp på musikfestivaler.
48. Karthik Srinivasan, 32
En klocka som analyserar hälsan hos äldre människor och hjälper till att förebygga fallolyckor. Den idén har tagit Karthik och hans team på Next step dynamics långt. De har bland annat vunnit ”Startup of the year” på Ventures cup och skrivit ett tvåårigt avtal med Tieto Healthcare & Welfare.
49. Isabel Engwall, 36,
Med boken ”13 kvinnor i tystnadens Sverige” har hon blivit en stark opinionsbildare kring de dövas levnadsvillkor i Sverige. Har även, tillsammans med Rebecca Jonsson, bildat organisationen Teckenspråkets röst som jobbar för upplysning och mot diskriminering av döva.
50. Helya Houshmand, 32
Vd och grundare av pr-byrån Story Relations som utsågs till en av Framtidens kvinnliga ledare redan 2014. Nu har det varit Helyas år igen – hon valdes bland annat in som styrelseledamot för PacsOn Sverige och ActionAid Sverige, där hon bidragit med sitt skarpa intellekt.
Plats 51-60
51. Njol Badjie, 28
”Idrotten kan samla människor och har ett språk som alla kan prata.” Orden är artistens Njol Badjies, Panetoz-medlemmen som nyligen gjort solokarriär. I år har han också tillsammans med skådespelaren David Nzinga startat en idrottsförening i Jordbro, med målet att inkludera nya målgrupper till idrotten.
52. Molly Sandén, 25
Hon tröttnade på att hålla upp en fasad på sociala medier och raderade alla bilder på Instagram. I år är också året då hon började sjunga på svenska igen, för att komma närmare sina egna texter och vara sann mot sig själv. En sann förebild som även är aktuell som en av tre programledare för ”Musikhjälpen”.
53. Rojda Sekersöz, 27
Som 19-åring var hon den yngsta eleven någonsin att bli antagen till filmregilinjen på Dramatiska Institutet. I år har poeten och regissören Rojda Sekersöz långfilmsdebuterat med den otroligt hyllade filmen ”Dröm vidare”, som skildrar förorten ur ett nytt perspektiv.
54. Julian Hernandez, 28
Stylist, influencer och lifestyle/travel creator som jobbat med företag som YSL Beauty, SAS, NIKE och Nikon. I år har han också stylat deltagarna i TV4:s ”Idol”. Gör som över 47 000 andra och följ MrJulls äventyr på Instagram så förstår ni.
55. Isabella Löwengrip, 27
Entreprenör och bloggare som är ständigt aktuell och har utvecklats till en av Sveriges mäktigaste näringslivsprofiler. Hon driver en mångmiljonkoncern och tillsammans med Pingis Hadenius har hon grundat skönhetsvarumärket LCC. Dessutom har hon fortfarande Sveriges mest besökta blogg.
56. Mikaela Urbom, 26
Hon har stått öga mot öga med döden, blivit upptäckt av musikproducenten RedOne, släppt singel, vunnit kampen mot anorexi och nu senast släppt en bok – ”Om jag bara vore lite smalare”. Med ärlighet och en portion humor vill hon inspirera och hjälpa andra att bli friska från ätstörningar.
57. Emil ”HeatoN” Christensen, 33
Miljoner fans måste ha längtat efter e-sportlegendens boksläpp – ”Livet på spel”. Det är berättelsen om en krokig väg till toppen, om kärleken till spelandet, kamratskap, framgångar och motgångar. Och inte minst vill Emil än en gång visa för världen att e-sport verkligen är en sport.
58. Seluah Alsaati, 34
Hon lämnade politiken för att i stället uttrycka sitt budskap genom dikter och musik. Som feministisk och antirasistisk debattör och rap-musiker har hon släppt EP:n ”Jag heter Seluah” och rap- och teaterföreställningen ”Inte din baby”, där hon skildrar kampen för att stå upp för sig själv och sin egen kropp.
59. Michel Issa, 31
Prisad multientreprenör och föreläsare som grundat flera internationella välgörenhetsprojekt. Tillsammans med sin fru Mariella åkte han i år på en högst ovanlig smekmånad. Ett uppror i sociala medier resulterade i 150 000 insamlade kronor och de åkte på en välgörenhetsresa till det krigsdrabbade Syrien.
60. Maria Ahlin, 28
Som gymnasiestudent grundade hon den ideella organisationen Freethem. Förra året släppte hon boken ”Visuell drog – om barn, unga & nätporr”. Hon är en sann inspiratör som föreläser om dessa viktiga frågor och hur de påverkar barn och ungdomar.
Plats 61-70
61. David Lundin, 24
”Top Model” blev startskottet för supermodellen från Sollentuna. Han har tidigare jobbat med varumärken som Adidas, Volvo och Björn Borg men 2017 fick en flygande start när han fick möjlighet att gå på runwayen för Dolce & Gabbana under modeveckan i Milano.
62. Anitha Schulman, 39
Medieprofil som under året breddat karriären ytterligare. Hon har romandebuterat med boken ”Alla mina liv”, gjort turné med scenföreställningen ”Kvinnogrisarna” tillsammans med poddkollegan Ann Söderlund och dessutom varit aktuell med den egna tv-serien ”Anitha”.
63. David Nzinga, 27
Ni kanske har sett honom som skådespelare i storfilmen ”Måste gitt” eller tv-serien ”Hassel” under året, men han är också aktuell bakom kameran genom det egna produktionsbolaget DNZ Productions. Han är också engagerad i Stockholmsidrottens satsning i Jordbro tillsammans med Njol Badjie (se plats 51).
64. Malin Jungerstedt, 33, Stina Torefalk, 31, och Anna Urombi, 35
Startupen AddTruly har revolutionerat idén om välgörenhet med sin digitala plattform. Den startades av denna trio som matchar ihop företag, konsumenter och effektdrivna organisationer så att fler kan bidra till en bättre värld och samtidigt se vad pengarna faktiskt bidrar till.
65. Fanna Ndow Norrby, 27
Som programledare för serien ”We can’t do it” på SVT, har hon genom intervjuer och egna erfarenheter satt fokus på stressrelaterade sjukdomar, ett växande samhällsproblem som kryper längre ner i åldrarna och är allra värst för kvinnorna.
66. Robert Falck, 35 och Filip Lilja, 35
Under Almedalsveckan lanserade företaget Einride en prototyp för en elektrisk och självkörande lastbil. Grundarna har högt ställda ambitioner på den disruptiva transportlösningen som kan komma att utmana en hel bransch. Visionen är att kunna reducera CO2-utsläpp med 33 000 ton redan år 2020.
67. Beata Kull, 22
Det här unga stjärnskottet grundade priset Årets lärare 2015 för att höja statusen på läraryrket. Genom fortsatt engagemang och entreprenörskap har hon blivit en röst att räkna med och har nu förvandlat ett ideellt pris till att också innefatta lärarnas egen Oscarsgala på Berns Salonger.
68. Aliya Sabir, 18
Gymnasieeleven, tillika grundare av organisationen Ung integration, har redan fått stipendium av kungen. Detta tack vare skapandet av ett projekt och en mötesplats som hjälper flyktingungdomar komma in i samhället och skapar aktiviteter av unga för unga med fokus på att ha riktigt roligt.
69. Carl Pei, 27
Grundaren av mobilfenomenet OnePlus hade en plats på Uppstickarlistan redan 2015. I år har han bevisat att företaget fortsätter sticka ut och upp på den hårt konkurrensutsatta mobilmarknaden genom bland annat innovativa marknadsföringsstrategier.
70. Sofia Breitholtz, 39
Som nytillträdd vd på en av Sveriges mest snabbväxande ideella organisationer, Reach for change, fortsätter hon göra avtryck och använder sin kompetens inom socialt entreprenörskap till att göra världen till en bättre plats för barn.
Plats 71-80
71. Samuel Ericsson, 25
MMA-fighter, stuntman och Hollywood-skådis som med en stor dos ödmjukhet inspirerar sin globala följarskara med kampsport- och fitnesstutorials. En grym förebild som i skrivande stund har 100 000 följare på Instagram.
72. Elcim Yilmaz, 40
Pr-agenten som i år gjort författardebut som initiativtagare och redaktör till boken ”Brev till min dotter”. Ett livshotande sjukdomsbesked väckte idén om att skriva ner den ocensurerade berättelsen om sitt liv till hennes fyraåriga dotter. Sedan bad hon tolv kända mödrar att göra detsamma till deras döttrar.
73. Pontus Dahlberg, 18
Talangfull fotbollsmålvakt som i början av året gjorde premiär i U21-landslaget, för att sedan följa upp med allsvensk debut för IFK Göteborg. Efter en imponerande säsong mellan stolparna utsågs han till Årets nykomling i allsvenskan – och frågan är nu vilken storklubb han kommer att säljas till?
74. Roshi Hoss, 25 och Sharareh Hoss, 30
Mångsysslande systerduo som tagit 2017 med storm. De har bland annat grundat event- och pr-byrån Hoss Events och gjort programledardebut i den nordiska talangjakten ”Self made”. Som om det inte vore nog har också Roshi en roll i Nikeisha Anderssons långfilmsdebut ”Para knas” som har premiär i december.
75. Martin Grådal, 35, Kristoffer Hagstedt, 30, och Sebastian Höglin Thordén, 30
Grundare av Whywaste, vars smarta IT-system hjälper livsmedelsbutiker att hålla koll på produkternas bäst före-datum så att matsvinnet kan minskas. I år har startupen fått in riskkapital från flera kända techprofiler och över 100 butiker använder nu systemet.
76. Karin Nordberg, 28
Under året har hon startat upp bloggen och plattformen Boldandbald.se där både hennes egna och andras erfarenheter av alopeci – fläckvist håravfall – sprider kunskap om sjukdomen och ger en möjlighet för drabbade att få stöd av varandra.
77. Anders Sandlund, 36
Entreprenör som inte bara driver familjeföretaget Böle garveri i Piteå – tillsammans med bangladeshbon Tulin Hossain har han även startat Sandlund/Hossain som tillverkar läderväskor och tar stort ansvar för alla delar värdekedjan, med målet att bekämpa fattigdom i Bangladesh.
78. Elin Häggberg, 28
På bloggen Teknifik.se förklarar hon teknik och internet på ett begripligt och inspirerande sätt, vilket lett till att hon regelbundet medverkar som teknikexpert i flera medier och har mottagit Stora influencerpriset för Årets varumärke 2017.
79. Marie Ekström, 37, Josefin Karlsson, 33, och Yamit Viitaoja, 31
Med målet att få fram fler kvinnliga ledare startade trion International Women Group, IWG, i slutet av förra året. Tack vare den stora efterfrågan från företag kunde de säga upp sig, bilda ett aktiebolag och satsa fullt ut på att utveckla kvinnor genom kunskap och nätverk.
80. Johan Söör, 37
Som vd för MTR Express byggde han ett innovativt tågbolag som utmanar järnvägsmonopolet. I somras blev Johan i stället vd och delägare i Snowfall som utvecklar teknik för bland annat tåg- och flygbolag – och därmed fortsätter hans spännande resa för att utveckla och digitalisera branschen.
Plats 81-90
81. Caroline Levy, 30, och Emely Crona Stenberg, 31
Med sloganen ”Där vi är med varandra. Inte mot varandra” startades Facebook-gruppen Heja Livet 2014. Nu har de 60 000 följare men syftet är fortfarande detsamma. Ett kvinnligt nätverk där man kan diskutera livets alla frågor och samtidigt lyfta sig själv och andra.
82. Shanti Rydwall Menon, 26
83. Therese Lundstedt, 35
Vd vid 25 och i år utsågs hon till Framtidens kvinnliga ledare. Utöver rollen som vd för nätmäklaren Aktieinvest är hon en flitigt anlitad föreläsare och inspiratör inom ämnen som sparande, aktier, digitalisering och ledarskap. En viktig förebild i den mansdominerade finansbranschen. >>Läs Thereses krönikor på Shortcut.se här!
84. Sofie Hallberg, 24, och Ida Höckerstrand, 24
De ville göra podcasten de själva saknade och det blev startskottet för Ångestpodden 2014. Nu har podden 300 000 lyssnare i månaden och de fortsätter bryta tabut kring psykisk ohälsa. Just nu är de aktuella med föreläsningen ”Det du inte lär dig på Handels” som handlar om kvinnligt entreprenörskap. >>Shortcut har tidigare intervjuat Ångestpodden-grundarna – läs intervjun här!
85. Linda Waxin, 37
Tillsammans med Erik Scholander, Anders Bergmark och systern Sanna Waxin har hon startat Matching ID – en digital plattform som via en AI-driven algoritm ska matcha ihop talanger med arbetsgivare. Målet är att vända uppochned på rekryteringsbranschen.
86. Martin Walleräng, 30
Såg elcykelns möjligheter redan 2008 och startade strax därefter Ecoride, som i takt med produktens ökande popularitet har vuxit till att bli Nordens största elcykelföretag. Att elcykeln utsetts till årets julklapp 2017 lär inte minska hajpen!
87. Victor Ginsburg Müller, 33, Dennis Mårtensson, 27, och Anna Ottosson, 29
Grundare av hajpade startupen Greta, vars teknik ska kunna göra internet 1 000 gånger snabbare. De har fått in kapital från flera tunga investerare och var som enda europeisk startup inbjudna till Googles molnkonferens Next tidigare i år – det säger mycket om bolagets potential!
88. Ida Östensson, 32
Ständigt aktuell opinionsbildare och social entreprenör som var med på Uppstickarlistan 2013 när hon tagit initiativ samtyckesrörelsen Fatta. I år har Ida startat projektet ”Skärpning”, en satsning inom föreningen Make equal, för ett inkluderande nätklimat utan hot och hat.
89. Jonas Karles, 28, Marcus Lönnberg, 28, och Joakim Sjöblom, 27
Grundare av Mina Tjänster, en gratisapp som hjälper privatpersoner att hålla koll på sina abonnemang och säga upp dem eller byta till bättre alternativ. I år blev de Swedbanks första investering inom fintech och deras tjänst finns nu integrerad i storbankens app.
90. Charbel Gabro, 35
Uppskattad föreläsare som har hållit hundratals föredrag runt om i landet för att förbättra integrationen. Med hjälp av sina egna erfarenheter som syrisk flykting föreläser han dels för nyanlända, dels för de som vill ha verktyg för att bättre kunna bemöta nyanlända.
Plats 91-100
91. Esther Kirabo, 22
Lovande soulsångerska som i oktober släppte sin debutsingel ”Kill u” – ett samarbete med ingen mindre än producenten Christian Walz. Hon har redan hyllats för sin talang, och nu väntar vi spänt på debutalbumet som kommer ut nästa år.
92. Nina Khoi, 30
Jurist som anställdes av Nacka kommun som Sveriges första stadsdirektörtrainee, för att arbeta med allt från digitalisering till att stärka kommunens varumärke. I höstas avslutades traineeperioden och Nina gick vidare till rollen som tillväxtstrateg i kommunen.
93. Jennifer Jansson, 31
Ända sedan hennes kompis tog sitt eget liv när hon var 18, har Jennifer på olika sätt arbetat för att uppmärksamma psykisk ohälsa. I dag är hon delägare i den danska startupen Worklife Barometer som har utvecklat appen Howdy för att reducera sjukfrånvaron och öka trivseln på arbetsplatser.
94. Bahar Pars, 38
Skådespelare som i år fick sitt internationella genombrott i Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”. Bahar, med medborgarskap i både Sverige och Iran, stod även upp för sin rätt och gick på Oscarsgalan – trots hatet hon mötte för att hon inte bojkottade den när Donald Trump införde sitt inreseförbud. Om detta berättade hon i sitt uppmärksammade sommarprat i P1.
95. Jacques Karlberg, 23, Thomas Krangnes, 23, och Oscar Bäckström, 23
”Igenkänningshumor med politiskt innehåll”. Så har de själva beskrivit sina videor, humorgruppen JacquesThomasOscar som på kort tid har blivit stora i sociala medier tack vare klipp där de driver med allt ifrån ”medvetna killar” till tiggeriförbudet.
96. Sara Bäckmo, 39
I succébloggen ”Skillnadens trädgård” har läsarna fått följa Saras familj från flytten ut på landet till att de blivit självförsörjande på grönsaker. Förutom att driva Sveriges största trädgårdsblogg inspirerar Sara fler att börja odla genom sina föredrag och bästsäljande böcker i ämnet.
97. Isabelle Olsson, 34
Tog plats på Uppstickarlistan 2015 då hon var aktuell som huvuddesigner för Google Glass. Den produkten skrotades förvisso, men Isabelle fortsätter att ha en nyckelroll på IT-bolaget. I oktober var hon med och presenterade Pixel Buds, Googles nya hörlurar som kan översätta 40 språk i realtid.
98. Hugo Larsson, 26, och Linus Werner, 30
Med en vilja att förändra elmarknaden i grunden startade duon Save by solar, som erbjuder en helhetslösning för att göra solcellsanvändning enkel, lönsam och säker. På bara ett par år har företaget etablerat sig på marknaden och under hösten utsågs grundarna till årets unga entreprenörer.
99. Ivica Zubak, 39
Regissör och manusförfattare som blev känd för den stora allmänheten i början av året när hans andra långfilm ”Måste gitt” gick upp på biograferna – och gjorde succé. I år har Ivica även synts som skådespelare i SVT-serien ”Innan vi dör”.
100. Polina Otto, 17, och Alexandra Sandberg, 17
17-åringarna tyckte att det behövdes en plattform där motiverade och engagerade ungdomar kunde träffa likasinnade – så de tog själva tag i saken. Efter att ha startat företaget Carrus Network höll de sitt första event, ”Driving yourself forward”, i oktober i år.
Tidigare Uppstickarlistor