Vässa cv:t med äventyr
CV-hjälpen 8 Maj 2015 kl: 00:00

Vässa cv:t med äventyr

Friluftsliv och äventyr hamnar på fem i topp-listan när svenskarna rankar vilka intressen vi tror ser bra ut att skriva på cv:t. Det visar den nya rapporten Intressekompassen 2015 som baseras på en TNS/Sifo-undersökning.

Det är framför allt unga kvinnor som tror att friluftsliv och äventyr gör dem mer attraktiva för arbetsgivare – och visst kan det vara så.

Experten: Därför ska du ta med World of Warcraft i ditt cv.

Precis som andra hobbys och prestationer kan äventyr tas upp på cv:t, i det personliga brevet eller vid en anställningsintervju. Ibland passar det bäst under fritidsintressen, men ibland kan de faktiskt användas som en merit och öka dina möjligheter att få tjänsten.

”Om det är ett jobb som kräver att du är analytisk och har kontroll passar det troligtvis inte att skriva att du gillar att ta risker och tänja på gränserna”

– I princip allt kan tas upp på cv:t så länge det är relevant för det jobb som du söker. Om du kan förklara vilka erfarenheter eller egenskaper du har fått med dig från dina äventyr, och kan berätta varför de är betydelsefulla för en specifik tjänst, så är det definitivt värt att ta upp, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

– Det räcker inte med att skriva att du gillar äventyr eftersom du utmanas då. Att säga att man gillar utmaningar känns väldigt klyschigt. Berätta istället om en konkret situation under till exempel en expedition och förklara hur den visade prov på att du är målinriktad och uthållig, som det är viktigt att vara i det säljjobb som du söker.

Dina äventyr kan därmed vara bra att ha med i bakhuvudet under anställningsintervjun, om rekryteraren ber dig att ge exempel på situationer där det visade sig att du hade en viss egenskap.

Nina Jansdotter poängterar vikten av att anpassa hur du lyfter fram dina äventyr beroende på vilken tjänst du söker.

– Om det är ett jobb som kräver att du är analytisk och har kontroll passar det troligtvis inte att skriva att du gillar att ta risker och tänja på gränserna. Du kan även behöva anpassa dig efter bransch och typ av organisation. Om du söker jobb hos ett mindre företag, som ofta är mer snabbrörliga än större företag, kan det till exempel vara en konkurrensfördel att kunna agera snabbt och gärna ta risker om man ser att det finns mycket att vinna, säger Nina Jansdotter.

Kom ihåg-lista:

1. Var på cv:t?

Fundera över om ditt äventyr har gett dig en reell eller formell kompetens som kan lyftas fram, så att det blir ytterligare en punkt på meritlistan. Annars brukar äventyren passa bäst under fritidsintressen eller personligt.
Exempel: Om du har gått en kurs i samband med ditt äventyrande ska den definitivt upp på cv:t. Om du lärde dig vardagstyska när du backpackade i Europa kan du också skriva det, men var tydlig med att du inte har någon formell utbildning.

2. Anpassa efter tjänst

Välj ut de erfarenheter och egenskaper som du har fått med dig från dina äventyr, som passar just den tjänst och bransch som du är intresserad av. Om du inte hittar något relevant kanske du ska skippa det istället.
Exempel: Om du ska arbeta som läkare och gillar extremsport kanske du inte ska skriva att du är äventyrlig och gillar att tänja på gränser, utan istället förklara hur du alltid behåller lugnet när oväntade situationer uppstår under expeditionerna.

3. Var tydlig

Hjälp rekryteraren eller chefen att göra kopplingen mellan ditt äventyr och hur det är relevant för jobbet som du söker. Det är inte alltid underförstått.
Exempel: Bara för att du har lett en äventyrsexpedition kan inte chefsrekryteraren anta att du är en bra projektledare. Berätta istället vilka av dina egenskaper som kom till nytta under expeditionen och hur det fick dig att inse att du tycker om att leda andra.