4 tips inför personlighetstest på intervjun
CV-hjälpen 24 Jan 2023 kl: 12:23

4 tips inför personlighetstest på intervjun

Som en del av en rekryteringsprocess vill ibland arbetsgivaren testa dina färdigheter på andra plan än vad som visas i ditt CV. Ett personlighetstest kan ge en klarare bild av vem du är som person, dina färdigheter, samarbetsförmåga och generell arbetsprestation. Är du exempelvis en initiativrik doer med en uppsjö av idéer? Eller gillar du att arbeta mot strukturer baserat på logik och statistik? Ett personlighetstest kan ge en viss indikation.

För att få ut de mesta av ditt personlighetstest kommer här några tips att ta med dig. Tänk på att vid ett personlighetstest finns inga rätta eller fel svar. Syftet med testet är att ge en bild av hur du är som person och hur du skulle passa för en viss roll.

1.Övertänk inte dina svar

Det är viktigt att du inte stannar för länge vid en fråga. Det mest trovärdiga svaret är troligtvis det första du spontant tänker på ändå. För den sakens skull behöver du inte hasta igenom frågorna heller. Läs igenom och låt de första svaret vara det du anger.

2.Var ärlig

För att ge en sann bild av dig är de viktigt att du är ärlig och inte försöker anpassa dina svar till vad du tror rekryteraren vill att du svarar. För att se om du skulle passa för tjänsten, och den passa dig, är de viktigt att du vågar vara helt ärlig.

3.Svara utifrån ditt professionella jag

Låt frågorna vara knutna till hur du fungerar på jobbet och dina förmågor där. Din personlighet ihop med vänner och familj kanske skiljer sig något från ditt jobb-jag, och det kan vara värt att tänka på när du svarar.

4.Gör inte testet när du är stressad

Att göra testet på språng när du är påväg till tåget är ingen bra idé. Sätt dig avskilt och se till att du inte blir störd när du svarar på frågorna. Det hjälper dig att fokusera och få ett väl avvägt resultat på testet.