Cv-missarna som får rekryteraren att se rött
CV-hjälpen 26 Feb 2015 kl: 00:00

Cv-missarna som får rekryteraren att se rött

Lisa Quast har över 20 års erfarenhet som rekryterare och karriärcoach. I en artikel i Forbes delar hon med sig av de största jobbsökarmissarna du inte under några omständigheter får göra. Här är fem grejer som får henne att snyftandes slänga en ansökan direkt i papperskorgen.

Läs också: Arbetsintervjuerna direkt från helvetet.

Stavfel, tokig grammatik och usel kommatering
Det allra viktigaste är att du visar den tid och engagemang som förhoppningsvis ligger bakom din ansökan. Du måste helt enkelt skriva fläckfritt, allt annat tyder på att du är stressad och ointresserad. Slarvigt cv = slarvig kandidat tänker rekryteraren, knycklar ihop din jobbansökan till en liten boll och låter den segla mot pappersåtervinningen.

Oklart upplägg och dålig struktur
Tvingas en rekryterare lägga mer än en handfull sekunder på att leta rätt på det hen är intresserad av är du rökt. Det kan gälla punkter som särskilda kompetenser och arbetslivserfarenhet. Spara på kreativiteten och satsa på tydlighet och konventionella format när du presenterar ditt cv.

Icke-uppfyllda behörighetskrav
Visst, om du har åtta års erfarenheter i en position där arbetsgivaren efterlyser 10 eller fler kanske du kan komma undan. Är marginalen större ska du däremot ta dig en funderare kring om du verkligen är rätt för jobbet. Jämför också dig själv – punkt för punkt – med listan på nödvändig kompetens och erfarenhet i jobbannonsen. ”Jag blir arg när folk söker tjänster de så uppenbart inte är kvalificerade till – det är respektlöst”, skriver Lisa Quast.

Oförklarliga hål i cv:t
Att lämna en rad eller två blanka i din karriär är inget att skämmas för. Så länge du har en vettig förklaring, det vill säga. Om du struntar i att berätta varför du inte skrivit vad du gjorde mellan, säg, 2011-2013 är det dock ett dåligt omen hos rekryteraren. Ingen vill anställa någon som har garderoben full av skelett som bara väntar på att rassla ut.

Söka tjänst med personalansvar – helt oerfaren
Lisa Quast förundras över mängden kandidater som tror att de kan chefa över folk utan att aldrig tidigare ha gjort det. Kolla runt på ditt nuvarande jobb för möjligheter att lära dig det grundläggande inom ledarskap innan du slår dig för bröstet och klickar på ”skicka.”

 

via Forbes