Sommar-vd vill ta revansch på USA
2 Sep 2015 kl: 00:00

Sommar-vd vill ta revansch på USA

Chalmeristen Sara Landfors tvekade inte en sekund att svara ”ja” på frågan om hon såg sig som en framtida ledare. Avsändaren var den globala HR-partnern Adecco, som varje år utlyser ett sommarjobb som vd när Per-Arne Gulbrandsen går på semester.

Tidigare: Får sommarjobbet som vd – tjänar 100 000 kronor.

– Jag har alltid sett mig som en duktig och engagerad ledare, är aktiv i vår studentkår och dras jämt till olika ordföranderoller. Att få en grupp människor jobba tillsammans för att nå ett gemensamt mål är det som driver mig.

Genom att anta Adeccos utmaning blev Sara Landfors involverad i en rigorös rekryteringsprocess, som spände över flera månader. Djupintervjuer, casejobb, begåvningstester och videopresentationer malde ner de över 4 500 kandidaterna till en handfull finalister. Gissa vem som vann?

”Ibland kan jag få för mig att jag förändrats mycket sedan jag var liten och gärna tog ledarrollen i sandlådan – men jag inser mer och mer att det mest handlat om finslipning”

När vi möts en varm augustieftermiddag på Adeccos svenska huvudkontor på Kungsgatan i Stockholm är Sara inne på sin andra vecka som sommar-vd.

– Det var skönt att äntligen få kliva in på kontoret som vd. Alla här vet vilken process jag gått igenom, och det är en kvalitetsstämpel. Man litar på att jag ska göra ett bra jobb.

Och jobb finns det så det räcker och blir över. Sara kämpar just nu med att skapa agendan för höstens ledningsgruppskonferens, gör konkurrentanalyser och ser över företagets marknadsföringsstrategi.

– Alla möten jag närvarar på slukar massor av tid, och jag har nästan fått lite kalla fötter inför den där konferensen. Kanske är jag ute på helt fel spår och får göra om alltihop?

Tur då att Sara besitter flera egenskaper som ofta anses kritiska för vd-ämbetet.

– Jag är bra på att jonglera flera uppgifter och gillar när det är mycket att göra. Dessutom är jag bestämd och säker på mig själv. Samtidigt är jag social och lyhörd för andras drivkrafter. Ibland kan jag få för mig att jag förändrats mycket sedan jag var liten och gärna tog ledarrollen i sandlådan – men jag inser mer och mer att det mest har handlat om finslipning. Att det är det här jag ska hålla på med.

”Ens karriär handlar mycket om vilka möjligheter som dyker upp längs vägen, men ännu mer om vilka man skapar för sig själv”

Saras väg till studierna i industriell ekonomi vid Chalmers gick via high school i Chicago, USA. Hon beskriver episoden som den ”bästa och värsta tiden i mitt liv.”

– Jag var 17 år när familjen flyttade dit. Jag ville verkligen passa in, men hade svårt att få vänner. Det var i början av det tredje high school-året. Alla hade ju redan varandra, och ingen grupp verkade ha plats för mig. Men vistelsen gav mig otroligt mycket tillbaka, också. Jag blev mer självständig och lärde känna mig själv på ett helt nytt sätt.

Efter vd-inhoppet blir det studier på masternivå, vid Stanford University i Kalifornien.

– Jag ser återkomsten till USA som en chans att ta revansch. Tiden i Chalmers-kåren har hjälpt mig utvecklas och mogna som person, och jag trivs verkligen i sammanhang med mycket samhörighet och gruppdynamik. Vem vet – jag kanske blir kvar på andra sidan Atlanten den här gången? Kanske på en spännande start-up i Silicon Valley. Ens karriär handlar mycket om vilka möjligheter som dyker upp längs vägen, men ännu mer om vilka man skapar för sig själv. Det enda jag vet är att jag vill leda en organisation – på riktigt.