Så gör du ett starkt första intryck
Din karriär 20 Sep 2022 kl: 09:00

Så gör du ett starkt första intryck

Nytt jobb, nya kollegor, ett nytt första intryck. Nervöst? Oroa dig inte, Shortcut got your back.

En sak som ofta känns jobbig då vi börjar på en större arbetsplats är att lära sig alla nya namn. John, Erik, Linnea, Saga. Är det ens möjligt för en mänsklig hjärna att lära sig så mycket komplex information på en och samma gång? Vilken tur att du kan skriva ner namnen på mobilen, ladda ner deras bilder från LinkedIn och skapa din alldeles egna plugglista.

Några av sakerna vi kommer gå igenom i den här guiden kan kännas mer självklara än andra. Därför känner vi behovet av att trycka till lite extra på vissa punkter, så att ni får med er det där grundläggande som under din första tid på nya jobbet kommer forma dina nya kollegors uppfattning om vem du är. Ett gott intryck kommer trots allt ge det där lilla försprånget du behöver för att imponera på den nya arbetsplatsen.

Proaktiv, inte reaktiv
Du har såklart redan fått höra i ditt liv att det är bra att visa framfötterna. Och jo, ofta är det en positiv egenskap som visar att du klarar av självständigt arbete. Dina nya arbetskollegor kommer troligtvis uppskatta om du visar framfötterna, men visa det genom att vara proaktiv. Ta reda på information om olika projekt på förhand i den mån du kan, förbered relevanta frågor som kommer hjälpa dig få ditt jobb gjort snabbare och strukturera upp ditt arbete. När dina kollegor inser tidigt det jobb du lägger ner på att vara proaktiv kommer den positiva stämpeln troligtvis sitta kvar under lång tid.

Säkerstill dina rutiner
Det här kan ju kännas lite motsägelsefullt. När vi börjar på ett nytt jobb är det ju chansen att börja på nytt, skapa nya rutiner och styra om sitt liv. Samtidigt gäller det att redan ha en fungerande rutin i vardagen på plats, för att må så bra som möjligt på sin nya arbetsplats. Har du en existerande rutin där du får för lite sömn, håller en dålig kost eller sällan utför någon fysisk aktivitet kommer du springa i uppförsbacke när du ska göra ett gott första intryck på nya arbetsplatsen. 

En bra rutin i privatlivet kommer göra att du är på bättre humör helt enkelt. Se till att sömncykeln är i kontroll, din kost inte är orimlig och att du tränar, motionerar eller tar regelbundna promender. Dina nya kollegor kommer se skillnad, även om de kanske inte vet varför.

Kom inte försent
Det här är bland det absolut viktigaste under din första tid. Tar du en tight buss på morgonen som riskerar att komma försent ibland? Ta en tidigare buss, även om det innebär att du kommer komma fram för tidigt. Riskera inte att bli försenad när du gör din första tid på ett nytt jobb. Åker du på stämpeln som den där som alltid kommer försent kan det bli svårt att repa sig.

Klä dig snyggt
Var lyhörd för vad din arbetsplats har för dresscode, och lägg i en extra växel under dem första veckorna. Det behöver inte betyda att du ska springa till närmaste galleria nu och panik-shoppa fem nya business casual outfits. Ta tiden istället redan nu till att välja ut veckans outfits. Se till att dem är rena, strykta och att din egen hygien hålls i trim. Nu hoppas vi ju att din hygien alltid är i trim, men just under dessa första veckor tycker vi du ska lukta extra gott. Nej, alltså inte att du ska spreja på extra mycket parfym. Ta hand om dig bara, helt enkelt.