Hur man blir bekväm med att få ett “nej”
Din karriär 30 Apr 2024 kl: 14:18

Hur man blir bekväm med att få ett “nej”

Är du en people pleaser som har svårt att hantera när kollegan ger dig ett “nej”? Dags att kavla upp ärmarna, för nu ska vi snacka om hur du blir en expert på att hantera nedslag på jobbet!

Ett nej kan vara svårt att ta av många anledningar och sträcker sig längre än privata sammanhang. Vi tolkar ofta ett nej som ett nederlag, framförallt när responsen går emot våra förväntningar. Vipps, så sänks plötsligt hela din vecka! Kanske är du en people pleaser som helt enkelt har svårt att hantera det när en kollega, chef eller kund ger dig ett nej?

Lär du dig att ta ett nej på rätt sätt kommer inte bara din karriär få sig en knuff, men även ditt välmående. Låt oss kika på vilka verktyg vi kan använda oss av nästa gång ett “nej” hänger i luften.

Övertolka inte ett nej
Många av oss kopplar direkt ett nej till vårt egenvärde eller kompetens. Därför är det viktigt att komma ihåg hur många faktorer som kan ligga bakom ett nej. Timing, behov och preferenser är bristpunkter som är bortom din kontroll! Se därför inte ett nej som ett misslyckande. En mer hälsosam respons kan vara att betrakta det som vilken feedback som helst, en respons som kan vägleda dig framåt istället för att ältas.

Lyssna till din inre röst
Innan du tar emot besked från någon, tänk igenom själv vad du vill få ut av interaktionen. Är jag här för konstruktiv feedback? Komma vidare i en långdragen process? Impa på den där nya kollegan? Oavsett vilket så gäller det att gå in i dialoger med rätt förutsättningar. På så sätt gör du det tydligt för dig själv vad den faktiska konversationen handlar om, och separerar ett eventuellt nej från en annan tankegång som kan sänka ditt självförtroende.

Ta in andras känslor
En vanlig reaktion hos de som betraktar sig som people pleasers är att alltid vilja vara den goda personen som ställer upp. För dig är det kanske givet att ge ett ja på en förfrågan, men faktum är att, som vi redan redovisat, finns flera anledningar bakom ett nej. Därför är det viktigt att ta in vad personen framför dig kan ha för känslor och behov som leder till ett nej. Ta det som en lärdom. Att alltid svara ja för att vara schysst är trots allt inte schysst mot dig själv.

Tänk på hanteringen av ett nej som en kompetens du kan öva upp, som vilken färdighet som helst! Ställ dig inför situationer där ett nej är en möjlighet och exponera dig för din rädsla. Vi lovar att du längs med tiden bara kommer bli bättre och bättre på att ta det där nej:et med stil.

Ha ett stödnätverk nära till hand
Du är troligtvis inte den enda på ditt kontor, eller i varje fall i din närhet, som inte kan hantera ett nej. Omgiv dig med personer som kommer ge dig stöd och uppmuntran när du möter avslag. Att ta ett nej negativt är en mänsklig respons som dina nära och kära kommer ha förståelse för. Prata med andra som delar din rädsla för ett nej och påminn dig själv om att det du går igenom är mänskligt!

Se det som en del av din karriärresa att bli mästare på att hantera nedslag och nej. Det kommer kräva din tid och engagemang, men i gengäld utvecklar du en egenskap som kommer ge hela din karriär ett lyft.