Rädda ditt gamla CV – 3 tips
Din karriär 21 Maj 2024 kl: 10:40

Rädda ditt gamla CV – 3 tips

Uppdaterar du ditt CV regelbundet eller låter du det samla damm? Det är hög tid att dela våra bästa tips 2024 på hur du uppdaterar ditt CV och förbättrar innehållet.

Har du inte uppdaterat ditt CV sedan din senaste jobbsökning? Det kanske gått månader eller rent av år sen ditt CV senast fick kärlek. Och ja, då är det dags att damma av ditt gamla word-dokument och kika på hur pass mycket kärlek som behövs! 

Lika självklart som att en jobbsökande regelbundet uppdaterar sitt CV, bör du som yrkesverksam regelbundet uppdatera CVet. Att stå utan jobb kan hända plötsligt, och i den situationen vill du vara redo att börja söka direkt, snarare än spendera en massa tid på att bygga om ditt CV.

Har du låtit det gå lite för länge sen sist? Inget att skämmas över! Det är aldrig för sent att börja. Låt oss kika på några bra tips för att hålla ditt CV uppdaterat 2024.

Jobba in nyckelord

Att optimera ett CV med nyckelord fyller flera funktioner. Här gäller det att noggrant titta på varje jobbannons du söker och därefter anpassa ditt CV. Risken är annars att ditt CV helt enkelt inte kommer fram till rekryteraren. En anledning till detta är exempelvis ATS, Applicant Tracking System. Kort sagt är detta system som kan sålla bort ditt CV om du inte anses passa för positionen som du sökt.

För att ta dig förbi ATS och diverse andra system som rekryterare använder sig av kan du använda dig av nyckelord. Både rätt val och antal nyckelord är av vikt. Identifiera viktiga nyckelord i annonsen (du kan använda dig av AI för att få hjälp med detta) och jobba in dessa i din ansökan på ett naturligt sätt där din erfarenhet överlappar. På så sätt kommer ditt CV troligtvis ta sig ända fram till rekryteraren, och riskerar inte sållas bort för tidigt.

Ett CV måste vara läsbart

Vare sig du är jobbsökande eller yrkesverksam är det viktigt att regelbundet uppdatera ditt CV. Att uppdatera sitt CV handlar inte bara om själva innehållet, utan hur vi presenterar det. En föråldrad eller inkonsekvent formatering kommer ge rekryterare huvudbry och riskerar fälla dig om informationen inte är lätt att ta in. 

Ett vanligt exempel är CV som uppdaterats med mer och mer information, utan en anpassning av formatering och design. Har du flyttat sektioner och punktlistor, sträckt ut marginaler och jobbat med en snygg och överskådlig presentation? Är ditt CV inte läsbart tappar du poäng i onödan. 

Beroende på bransch, behöver du inte ha en särskilt snygg design. Ett enkelt CV i Word med klassiska typsnitt kan ge precis den där läsbara simpliciteten som CV ofta kräver. Jobba med punktlistor, undvik stora textblock och presentera dina erfarenheter på ett överskådligt sätt. Överkomplicera inte informationen!

Be om feedback på ditt CV

Lita inte på dina egna ögon. När vi stirrar på något för länge börjar vi göra enkla missar, och dessutom kan det som tänkas vara logiskt i dina ögon vara obegripligt för någon annan. Presentera ditt CV för vänner, familj, kanske har du till och med en gammal kollega eller chef som kan tänka sig hjälpa dig?

Skäms inte över ditt CV. Se det istället som det viktiga dokument det faktiskt är! Det är marknadsföring som kommunicerar ett karriärsavgörande budskap. Du har inte råd att söka jobb med ett CV fullt med brister. Inget kommer förbättra ditt CV mer än faktiskt feedback från andra människor, i kombination med eget hårt jobb. 

Ser du till att optimera dina texter med nyckelord, jobbar in en läsbar design och får faktiskt feedback på ditt arbete kommer du att tacka dig själv i längden. Annars är risken att rekryterare inte lyckas identifiera ditt värde.