7 anledningar till att du inte blir anställd
Din karriär 7 Maj 2024 kl: 14:49

7 anledningar till att du inte blir anställd

Trött på att matas med mail från rekryterare som kort sammanfattas med ett “Tack, men nej tack”? Vi listar sju vanliga anledningar bakom en nekad jobbansökan.

Intervjuer, personlighetstest, blanketter. Vägen till ett jobb är ofta lång, och möts vi av ett nej vid tunnelns ände väger det ofta tungt på axlarna. Tomheten efter ett nej kan vara svår att acceptera. Varför ville de inte ha mig? Självklart kan du alltid be om feedback och förbättringsområden. Samtidigt kan det finnas anledningar som arbetsgivaren inte vill delge. 

Låt oss kika på några vanliga anledningar till att en jobbansökan nekas.

Du väljer inte jobb med omsorg
Det är lätt att gå in i sitt jobbsökande med målet att söka så många jobb som möjligt. Att gå för kvantitet kan på pappret känns som rätt väg till att få ett jobb. Risken är att du, i brist på reflektion, börjar söka fel jobb. Det kan låta svårtolkat, men kort sagt handlar det om att hitta jobb som du både verkligen vill ha och genom dina erfarenheter kan bedöma att du rimligen kan få. 

Ett enkelt knep kan vara att ringa rekryteringsansvarig och ställa frågor kring arbetsplatsen, ifall du är osäker. På så sätt skapar du dig en tydligare bild kring jobbet, och kommer dessutom att sticka ut bland de sökande ifall rekryteraren lägger dig på minnet.

Bristande erfarenhet eller kvalifikationer
Om du inte matchar de specifika kvalifikationer som arbetsgivaren söker kan du sorteras bort tidigt under rekryteringsprocessen. Det kan handla om erfarenhet, specifika egenskaper, eller helt enkelt att du inte bedöms som rätt match för företagskulturen. Det kan vara svårt att göra något åt utan att veta vilken kvalifikation som väger mest, men likväl viktigt och ha med sig.

Konkurrens
Precis som specifika kvalifikationer kan innebära att du sållas bort tidigt under en rekryteringsprocess, kan en tuff konkurrens ha liknande effekt. I en hård konkurrens väger de specifika kvalifikationerna och erfarenheten desto mer, och personer som uppfattas mer passande för rollen går snabbt före i kön till den första intervjun.

Brister i ansökningsprocessen
Det kan låta hårt, men om ditt personliga brev eller CV inte är tillräckligt välskrivet är chansen stor att du sållas bort redan under rekryteringens första omgång. Ett vanligt exempel är Chat GPT-genererade texter, vars tydliga tonalitet blivit något som rekryterare snabbt nosar upp. Hitta din egen tonalitet och skriv konscisa men tydliga texter som endast lyfter dina relevanta erfarenheter. Är ditt personliga brev ett personligt brev? Glöm inte bort att rekryterare går igenom hundratals ansökningar. 

På samma sätt är det viktigt att förbereda sig inför en intervju. Har du inte gjort din research, förberett svar på potentiella frågor och genuint tänkt igenom varför just du är relevant för den här tjänsten fäller du krokben för dig själv i ansökningsprocessen.

När du gör din översyn är det viktigt att ta in hur många som faktiskt konkurrerar om samma jobb som dig. Påminn dig själv om att din uppgift är att stå ut ur mängden. Vilken erfarenhet kan du lyfta för att utmärka dig? Kan du formulera dina beskrivningar, eller åtminstone inledningen till ditt personliga brev på ett sätt som inte bara gör dig minnesvärd, men understryker dina kvaliteter?

Kulturell match
Även fast du är oerhört tekniskt kvalificerad för en roll finns det inga garantier på att erbjudas tjänsten. Idag väger en kulturell matchning ofta lika tungt, och handlar helt enkelt om huruvida dina och arbetsgivarens värderingar går ihop. Det kan handla om arbetsmiljö, din personlighet och hurvida den passar in med arbetsgivarens nuvarande team, men ibland tyvärr även mer diskriminerande drag. Här finns det inte mycket du kan göra. Var istället dig själv, och glöm inte att det är lika viktigt att du själv känner att det finns en kulturell match.

Avsaknad av nätverk
Ett nätverk kan spela en avgörande roll för din karriär, och likväl i dina chanser att säkra en anställning. Är du ny i din bransch utan starka kontakter, inte minst hos de företag du söker hos, kan det bli svårare att säkra en anställning. Ett sätt att stärka din närvaro är att jobba digitalt, inte minst med LinkedIn, vilket du kan läsa mer om här!

Ekonomiska överväganden
Restriktioner hos arbetsgivarens budget och andra ekonomiska överväganden kan ibland hindra arbetsgivaren från att anställa dig, även om du är mycket kvalificerad för rollen. Dessa beslut kan hindra dig från att bli anställd, exempelvis i en situation där företaget planerat att anställa flera personer för en tjänst, men i ett senare skede insett att de endast kommer att ha råd med en person.

Oförutsedda omständigheter
Även extrema faktorer kan påverka din anställningsprocess. Ett företag kan bestämma sig för att ändra sin strategi, göra en omstrukturering, branschen kan skiftas eller påverkas av yttre omständigheter och ekonomin kan sänkas. Med andra ord, vad som helst kan hända. Var därför inte hård mot dig själv när du inte får den där tjänsten efter en eventuellt allt för långdragen rekryteringsprocess!