Omotiverad i ditt jobbsökande?
Din karriär 13 Sep 2022 kl: 13:14

Omotiverad i ditt jobbsökande?

Att varje dag stiga upp ur sängen, sätta sig framför datorn och läsa jobbannonser kan tära på motivationen. Samtidigt är det en verklighet för många och som du enkelt kan fastna i. Gör tillvaron lite enklare genom att jobba på din tillfälliga rutin.

Ingen dag som arbetslös är lik den första.Kanske är du förkrossad över att ha blivit av med ett jobb du länge värnat om. Eller är du en nyexad student som tittar mot horisonten med en känsla av optimism och möjligheter? Men letar du efter ett jobb en längre period blir tillvaron monoton. När dina vänner frågar vad du gjort idag vill du inte längre svara. Med ryggen hukad över din laptop, inte långt ifrån fosterställning, sakta scrollandes på diverse jobbannons-sidor, sänks motivationen sakta men säkert. Arbetsgivare hör av sig med generiska mail om att din ansökan inte gått vidare till nästa del av processen, eller struntar i att höra av sig alls.

Hur håller man då motivationen uppe?

Ha en rutin
Att gå upp varje morgon och sätta sig framför datorn i en timme för att söka jobb är en fungerande rutin. På pappret enkel, och eventuellt en relativt effektiv rutin, då du faktiskt gör det du ska. Men som människor mår vi ju bra av tydligare rutiner, och blir tillvaron monoton gäller det att hålla sinnet skärpt.

Ha för all del en rutin för hur och när du ska söka jobb, men lägg gärna in små delmål i din rutin för att förgylla dagen. Kanske handlar det om att varje dag nå ut till en gammal kollega för att kolla läget, be om en referens, eller se om personen känner till någon öppning? Ju mer som är del av din rutin, desto mindre monoton kommer den här perioden i ditt liv att vara.

Visualisera en framtid
Gör en lista på dina drömarbetsgivare. Det behöver inte vara företag där dina kompetenser ens är relevanta. TIllåt dig att istället visualisera den ultimata tillvaron på en arbetsplats. Är den på ett kontor packad med människor som delar dina intressen och värderingar? Är den en hybrid med möjlighet till jobb from hemmakontoret? Hur ser arbetstiderna ut? Relationen till din chef? Utvecklingsmöjligheterna? Leta efter arbetsgivare som erbjuder det du eftersträvar, och skapa dig en tydligare bild av hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut.

Var öppen för att läsa fler jobbannonser, även utanför din mest relevanta bransch. Inspiration kan komma från oväntat håll – kanske hittar du en ny inriktning som du vill ta din karriär?

Ideellt arbete
Hur ser din drömarbetsgivare ut? Känns det orealistiskt att ens tänka sig en position i det företaget? Om du börjar snegla på ideella organisationer och tar kontakt, kan det mycket väl uppstå en deltids-möjlighet där du får tillföra ett viktigt arbete. Som människor kan motivation uppstå ur en känsla av meningsfullhet, och dessutom är det ju inte en dålig grej att ha en färsk arbetsliverfarenhet på CV:et. Ett ideellt arbete kan självklart inte ersätta en betald anställning. Samtidigt är det en möjlighet att arbeta med någonting du faktiskt bryr dig om.

Bredda din kompetens
I vår digitaliserade värld är möjligheten att utveckla sina egna kompetenser oändlig. Online finns diverse kurser, guider och utbildningar. Du kan utveckla en kompetens som kommer göra dig mer attraktiv på marknaden, eller bygga en mer lustfylld egenskap. Vi understryker återigen vikten av att hålla sig sysselsatt då du är i en jobbsökande period. Att fylla ut tiden med en mer meningsfull aktivitet kommer underlätta för dig när du återigen ska sätta dig framför datorn och skriva ett personligt brev.

När du söker jobb är det viktigt att hela tiden jobba. Paradoxalt? Vi menar att du kan jobba på att hitta rätt möjligheter till en anställning, förbättrar dina kompetenser, din tillvaro som arbetslös, och helt enkelt ditt state of mind för att förbättra dina utsikter. Och glöm inte att människokontakt är viktigt. Isolera inte dig själv med jobbsökandet! Sök dig utåt, och påminn världen om att du finns.