Knepen som håller dig frisk genom vintern
16 Dec 2015 kl: 00:00

Knepen som håller dig frisk genom vintern

Skippa bufféerna

Julbord, tacobufféer och plocka-själv-sallader är inget för den bakterierädde. Vem vet hur många vörtskivor som dubbeldoppats i grytan? Vill du vara på den säkra sidan gör du klokt i att undvika bufféerna helt och hållet. Alternativt se till att alltid vara först på plats.

Tvätta händerna

Det bortglömda budordet som förmodligen inte kan upprepas för många gånger: Tvätta händerna – med tvål, och ganska länge. Mellan 20 och 30 sekunder och med ett frenetiskt gnuggande är rekommendationen för att få bort så många bakterier som möjligt.

Läs också: Så prioriterar du livet rätt inför julruschen.

Frossa i vitlök

När en vitlök hackas eller krossas bildas ämnet allicin som ska kunna verka bakteriedödande. Gör en stor bunke tzatziki och marinera ett gäng vitlökar till fredagsmyset och låt sedan allicinet flöda genom kroppen. Varning: räkna inte med något vidare drag under misteln.

Inför nolltolerans på jobbet

Roten till allt ont stavas smittade medmänniskor. Ta en för laget och utnämn dig själv till smittskyddsansvarig på kontoret och förklara med myndig stämma att kräksjuka och förkylda göre sig icke besvär.

Undvik kollektivtrafiken

Folksamlingar är i allmänhet inget att rekommendera under influensasäsongen. Slå två flugor i en smäll och få lite motion och bättra därigenom på immunförsvaret genom att låta fötterna ta dig till och från jobbet. Att cykla med vinterdäck kan också vara ett sätt att slippa bussar och tunnelbana.

Vitaminer och naturläkemedel

C-vitamin, zink, echinacea och örttéer är några olika förkylningsmediciner med varierande stöd i forskningen. Hur effektiva de är är omtvistat, men man kan vara ganska säker på att de inte gör saken värre i alla fall, och placeboeffekten ska man inte underskatta.

Sov mycket – stressa lite

Om du går runt med en tidsinställd bomb i form av ett förkylningsvirus som inte hunnit bryta ut kan räddningen finnas inom dig. Se till att sova tillräckligt och inte stressa för mycket, så orkar kroppen med lite tur bekämpa viruset själv innan det hinner bli riktigt jobbigt.