Så prioriterar du livet rätt inför julruschen
25 Nov 2015 kl: 00:00

Så prioriterar du livet rätt inför julruschen

Budgetar ska pusslas och Insta­gramvänligt pynt pysslas. Hårda deadlines ska klaras, och mjuka (och hårda) klappar ska köpas. För att inte tala om alla julfester, kund­event, leveranser, nyårslöften och graninköp som ska kirras. Och framför allt; den viktiga förberedelsen av jul- och nyårsfiranden!

Även riktiga planeringsmänniskor kan få lätt ångest bara av att titta på den långa att göra-listan för december. Förutom David Stiernholm, då. Han titulerar sig Sveriges ende struktör och i sin nya bok Mål­medveten: Prioritera rätt och säg nej med gott ­samvete lär han ut precis det titeln antyder; hur ­du sätter upp mål och prioriterar, även under ­årets mindre hektiska månader.

Mer från Stiernholm: Så får du superstruktur på jobbet.

Varför är vi så dåliga på att prioritera?

– När vi prioriterar behöver vi bedöma dels hur bråttom en uppgift är, dels hur viktig den är. Problemet är bara att ambitiösa människor har en tendens att tycka att allt är viktigt. Och om allt är viktigt får vi så mycket att göra att allt dessutom blir bråttom, och då blir tillvaron väldigt stressig, konstaterar David Stiernholm.

– För att kunna prioritera rätt måste du först sätta upp mål, för det är de som avgör om något är viktigt. När det gäller julstressen tror jag att problemet ligger just där – att alldeles för få har ­definierat vad som är en bra jul för dem.

Hur gör jag för att säga nej med gott ­samvete?

– Genom att sätta upp konkreta och specifik mål. Framför allt på jobbet, men kanske även privat i hektiska tider. Om du vet vilka mål du har så blir det betydligt enklare att prioritera bland upp­gifterna och hänga upp dina åtaganden på målen. Då kan du med gott samvete säga nej till sådant som inte bidrar till dina mål – och med lika gott samvete säga ja till rätt saker, menar David.

Hur vet jag att mina mål är tillräckligt konkreta?

– En bra måttstock är att titta på hur lätt det är att hitta på uppgifter som leder fram till målet. Det är enklare, ju mer konkret målet är. I samband med att jag skrev min nya bok gjorde jag även ett gratisverktyg på nätet som hjälper till att formulera gripbara mål. Det är bara att gå in på målformulering.se och testa sig fram!

3 steg till att prioritera rätt i december

1. Sätt upp dina jobbmål. Tillhör du inte den lilla skaran som har fått personliga och konkreta mål att jobba mot? Då är det dags att ta tag i det själv! Du kan till exempel utgå från verksamhetsmålen och bryta ned dem – vad är ditt bidrag för att ni ska nå dem? Du kan även titta på vad som är kärnan i ditt arbete. Vad har du gjort under en dag då du går hem och känner ”i dag har jag verkligen gjort mitt jobb”? Det är viktigt att målen du sätter upp är konkreta och specifika. Kom ihåg att stämma av dem med chefen och kollegorna.

2. Hur perfekt måste din jul vara? Definiera vad som är en bra jul för dig. Vad kännetecknas den av? Vad behöver du göra för att uppnå det? Och framför allt – är det rimligt? Precis som med jobbmålen bör du skriva ned dina mål med julen. Genom att konkretisera vad som är viktigt för dig, blir det lätt att välja bort sådant som inte bidrar till målen. Det är kanske inte nödvändigt att baka allt själv eller att göra det där pysslet från inredningsmagasinet. Ni kanske kan ha ett julklappsbyte i stället för att köpa tjugotals klappar?

3. Säg nej med gott samvete. Ha dina mål nära till hands. Till exempel nedskrivna som en anteckning i telefonen, i ett dokument på datorns skrivbord eller på en lapp som du sätter på kontorsplatsens skärmvägg. Då kan du enkelt titta på dem när du måste prioritera, och med gott samvete säga nej till det som inte bidrar till målen. Om allt bidrar till målen då? Då kanske du bör sänka dina ambitioner och välja ett mål du vill göra bäst ifrån dig i, så får de andra bli ”good enough”. Du är faktiskt inte mer än människa!