Karriärcoacha dig själv
14 Jul 2015 kl: 00:00

Karriärcoacha dig själv

Oavsett om du studerar, är på väg ut på arbetsmarknaden eller har jobbat i flera år är det bra att ha karriärmål som inspirerar och motiverar dig. Du kan ha kortsiktiga mål, som exempelvis att bli bättre på planering och veta vad du ska göra på jobbet i en månad framöver – inte bara nästkommande dag.

Allra bäst är att kombinera sådana mindre karriärmål med långsiktiga planer, som till exempel att avancera till en ledarposition eller få en anställning på ditt absoluta drömföretag.

”Det är vanligare än man tror att kunna skapa sig något nytt där man redan jobbar”

Om du ska utvecklas i karriären måste dina mål vara konkreta och du bör ha en tydlig plan för hur du ska nå dem, tipsar beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter.

– Utveckling måste alltid börja med att du tittar inåt. Vem är du? Vilka är dina värderingar? Vad brinner du för? Vad drömmer du om? Vad är du bra på? Och så vidare. När du börjar fundera kring dessa frågor är det viktigt att hålla det på ett existentiellt plan för att det ska bli riktigt bra. Börja inte lägga in värderingar som att tänka ”inom det området finns inga jobb” eller liknande, säger Nina.

För att få inspiration att forma din karriärplan tipsar hon om att ”hoppa av ekorrhjulet ett par timmar” och ta dig ordentlig tid att fundera.

– För min egen del är långa promenader eller cykelturer det bästa sättet att hitta inspiration. För någon annan kan det vara att läsa biografier, träna eller hitta en person att bolla tankar och idéer med.

För att göra dina mål än mer konkreta och komma fram till en handlingsplan behöver du även fundera på vilket bolag som skulle passa dina drömmar och värderingar. Sondera terrängen genom att till exempel nätverka, googla, läsa facktidningar och vara aktiv i sociala medier. Om du redan har en arbetsplats där du trivs bör du undersöka möjligheten att nå dina karriärmål där.

– Det är vanligare än man tror att kunna skapa sig något nytt där man redan jobbar. Antingen genom att byta arbetsuppgifter eller tjänst – eller genom att skapa en helt ny tjänst, säger Nina och fortsätter:

– Men det gäller att våga säga till. Många drar sig för att ta upp sådana här saker med sin chef på grund av riskerna det kan innebära. Men utan risker sker ingen utveckling. Dessutom kan inte chefen vara tankeläsare och förstå hur du vill utvecklas om du inte kommunicerar det. Du måste själv ta ansvar för din utveckling.

”Att arbeta ideellt kan vara bra om du vill prova att jobba inom ett nytt område”

Utbildning är alltid ett bra sätt att utveckla sig – oavsett om det handlar om en kvällskurs i franska, en MOOC (Massive Open Online Course) på Harvard, fackliga utbildningar eller en deltidskurs i juridik. Förutom kunskap och inspiration ger det en extra merit på cv:t.

Ett annat sätt att klättra i karriären kan vara att skaffa en mentor. Det kan antingen vara en förebild som redan har gjort en karriärresa liknande den du vill göra, eller bara en människa som du har bra personkemi med och som också vill utvecklas i sin karriär.

– Det behöver inte vara någon på samma arbetsplats som du. Huvudsaken är att ni kan dela både med- och motgångar och coacha varandra. Ensam är inte alltid stark och man orkar mycket mer om man är två, menar Nina.

Ett annat alternativ för att utvecklas i karriären är att arbeta ideellt. Förutom att du hjälper någon kan det ge inspiration och nya perspektiv. Det är dessutom en bra merit på cv:t.

– Att arbeta ideellt kan också vara bra om du vill prova att jobba inom ett nytt område. Säg till exempel att du är revisor och har en lång utbildning inom det, medan du drömmer om att jobba inom media. Då finns det säkert många organisationer som skulle vara väldigt tacksamma om någon ville skriva artiklar till deras föreningstidning. Det ger dig möjligheten att testa om det är så kul som du tror och om du har en talang för det, samtidigt som du hjälper organisationen, säger Nina.

En viktig del i arbetet med att nå sina karriärmål är att släppa sina rädslor. Oftast är det nämligen inte praktiska hinder som gör att vi står och stampar i karriären, utan rädslan för det som är nytt eller rädslan för att misslyckas.

– Eller rädslan för att lyckas. Jantelagen gör att vi tänker för mycket på vad andra ska tycka. ”Är jag värd det här? Vissa har ju inte ens ett jobb.” Alla sådana tankar måste du släppa, säger Nina och tillägger:

– En annan utmaning är att förstå att det är de små stegen som leder någonstans. Många tänker ”allt eller inget” och sedan händer ingenting. Men allt börjar när du går från idé till handling, och även om handlingen är mikroskopisk så är den ett steg i rätt riktning.

Steg för steg: Karriärcoacha dig själv!

1. Sätt upp mål

Fundera ut dina karriärmål och skriv ner dem. De ska vara mätbara, tidsbestämda och så specifika som möjligt. Samtidigt som målen ska vara realistiska är det viktigt att de är attraktiva för dig.

2. Gör en handlingsplan

Skriv även ner en tydlig plan över vilka aktiviteter du behöver göra för att uppnå dina mål. Långsiktiga mål kan brytas ner i flera mindre, tidsbestämda delmål för att inte kännas ouppnåeliga.

3. Genomför

Att gå från ord till handling är det största steget. Börja med ett litet delmål och ta sedan små steg framåt. Kom ihåg att räkna dina framsteg och inte bara fokusera på vad du har kvar att göra.

4. Reflektera

Både när du har uppnått målet och på vägen dit är det viktigt att ta dig tid för reflektion och utvärdering. Har det gått som du tänkt dig? Varför/varför inte? Lär dig av både med- och motgångar.