Så viktiga är dina kontakter
19 Mar 2015 kl: 00:00

Så viktiga är dina kontakter

I sin avhandling Erkännandets Janusansikte – Det sociala kapitalets betydelse i arbetslivskarriärer har Caroline Tovatt gjort flera djupdykningar i rekryteringsprocessen, för att upptäcka det som så många tidigare gissat: kontakter är A och O. Vikten av det goda ryktet är tillbaka.

Läs också: Så gör du för att våga mingla.

– Rekommendationer har i alla tider förekommit, men under en period under 1900-talet minskade betydelsen av kontakter, efternamn och ett gott rykte för att på 1990-talet återkomma med full kraft. Mängden universitetsutbildningar ökade och arbetslösheten var skyhög. Arbetsgivare blev mindre benägna att annonsera sina tjänster, helt enkelt därför att de blev bombarderade med ansökningar. Ett smidigare och billigare sätt var att hitta personer i sitt eget eller medarbetarnas nätverk.

”Det handlar inte om att ha det största nätverket, utan rätt nätverk i rätt del av arbetsmarknaden”

Caroline Tovatt har tittat på de informella processerna i en rekrytering, hur en människas sociala kapital spelar roll för att utbildning, erfarenheter och kontakter ska uppfattas som värdefulla – ”erkännas” av omgivningen.

– Som ung spelar familjebakgrunden stor roll. Bor du i ett bra område, går i rätt skola och har föräldrar som jobbar och har hyfsat hög status så underlättas inträdet på arbetsmarknaden. Och tvärt om har personer med mer instabila sociala nätverk, exempelvis sjuka, arbetslösa eller invandrade föräldrar, svårare att få sitt första jobb.

Det låter väldigt deppigt?
– Det är tufft, för varje gång du söker ett jobb investerar du känslomässigt i denna ansökan, lite som att fria till någon. Men man får snarare se det som en flört, en träning inför den dagen man verkligen hittar den rätta. Ska jag ge några tips är det att inte ta motgångar personligt. Det tar tid att etablera sig på arbetsmarknaden och man ska inte ge upp för tidigt.

Nätverk och kontakter i all ära, men det är inte den som har flest visitkort, går på flest mingel eller har flest kontakter på LinkedIn som vinner.

– Det handlar inte om att ha det största nätverket, utan rätt nätverk i rätt del av arbetsmarknaden. Det viktigaste är vilken relation du har till personerna i ditt nätverk, samt att de är intresserade av att hjälpa dig med rekommendationer, tips och kunskap om arbetsmarknaden.

Caroline Tovatt har i sin avhandling intervjuat en grupp personer som arbetade mycket extra under sin studietid och därmed inte hade tid att etablera sociala relationer under utbildningen.

– De fick sedan svårt att konkurrera om jobben med studiekamrater som varit aktiva i studentföreningar, fått ett stort nätverk, hunnit få praktisk erfarenhet av akademiska områden och lärt sig hur systemet funkar och att formulera sin röst.

Trots brist på nätverk och kontakter går det självklart att göra karriär. Det kan ta lite längre tid, och underlättar om man riktar in sig på en fråga eller ett område där det går att växa och få utrymme utan kontakter. Ett tips är att hitta sin egen nisch.

– Är du genuint intresserad och brinner för det du vill göra kommer du förhoppningsvis kunna bli en del av den världen, och med tiden få ett erkännande som gör att du får jobb. Men det går inte att tänka strategiskt kring detta. Ett fejkat engagemang lyser igenom. Det måste komma från hjärtat, annars kommer du inte ha den målmedvetenheten som krävs för att långsiktigt jobba mot ditt mål.

Finns det ingen genväg till drömjobbet?
– Tyvärr, vägen till drömjobbet är lång och krokig för många. Och den kanske måste vara det, för det är först när man har tagit de där omvägarna och kommit till några återvändsgränder som du samlat på dig de erfarenheter som behövs. Det är då du är redo för drömjobbet.