Jobba utomlands? Så gör du!
31 Maj 2022 kl: 09:00

Jobba utomlands? Så gör du!

Hur funkar det egentligen när man vill börja jobba utomlands? Det som kan kännas otänkbart i början kan mycket väl bli din framtid. Shortcut ger dig snabba tips för att hamna på rätt spår.

Vart vill du åka?

Fundera över varför du vill bosätta dig någon annanstans. Vad är det som lockar? Faktorer som är värda att fundera över är allt från språk och kultur till klimat och levnadskostnader. Vill du bo i en stor eller liten stad? Vill du studera eller arbeta? Ju mer kunskap du skaffar dig desto större är chansen att du blir nöjd med ditt beslut. På siten www.utlandssvenskar.com finns ett forum med tusentals medlemmar, här kan du ställa frågor och ta del av andras erfarenheter.

Visum och arbetstillstånd

Kolla upp vad som krävs i form av visum och arbetstillstånd. Att ansöka om visum och andra tillstånd kan både ta tid och kosta pengar, så börja med den här processen i god tid. Kolla noga upp vad som gäller, hur länge du har rätt att stanna i landet och om det är kopplat till din anställning, så slipper du obehagliga överraskningar när du väl är på plats. Som svensk medborgare har du rätt att arbeta överallt inom EU, men stannar du längre än tre månader kan du behöva anmäla det i landet. För att arbeta i USA krävs ett särskilt visum, baserat på vilken typ av arbete du kommer att utföra. Information om vilka papper som krävs kan du få hos respektive lands ambassad.

Fixa bostad

Vet du redan vart du vill åka? Då gäller det att hitta någonstans att bo. Här är nätet en ovärderlig resurs och sociala medier kan vara en god hjälp på vägen. I olika länder gäller olika regelsystem och för att hitta någonstans att bo gäller det att förstå hur bostadsmarknaden fungerar. Ett tips kan vara att boka ett billigt boende via airbnb.com för de första veckorna, om du inte hunnit fixa något permanent. Använd forum på nätet – kanske hittar du någon som vill dela bostad med dig!

Skaffa jobb

Att söka jobb är en process som ser väldigt olika ut i olika delar av världen. Ta reda på hur det går till i landet du ska flytta till, och inled dina förberedelser i god tid. Samla alla relevanta betyg, intyg och referenser och skriv ett presentationsbrev och ett cv på rätt språk. Det kan vara en god idé att ta kontakt med lokala rekryteringsfirmor och bemanningsbolag, som om inte annat ofta kan ge råd om vad som är attraktivt på din nya arbetsmarknad. Jobbportalen workwide.se samlar svenska jobb utomlands – här kan man hitta jobb där dina kunskaper i svenska är ett plus.

Börja bygg ett nätverk

Här kan sociala forum som grupper för utlandssvenskar på Facebook vara en enorm hjälp. Försök hitta människor som arbetar i branschen du vill söka jobb inom. Tveka inte att ta kontakt med folk som intresserar dig på platsen du ska åka till – det värsta som kan hända är att du får ett nej. Det bästa som kan hända är att du redan från dag ett i ditt nya land har människor du kan vända dig till med frågor och funderingar och kanske till och med ta en öl med.

Boka din resa och åk!

När det gäller utlandsvistelser så är förberedelser viktiga, men grundprincipen är ändå “learning by doing”. Så fastna inte på planeringsstadiet, utan kom loss och boka din biljett! Om du inte gör den här resan nu, när ska du då göra det? Har man bara koll på det mest elementära så brukar resten ordna sig när man väl är på plats. Det är just de där dagliga utmaningarna och stoltheten man känner varje gång man övervinner dem, som är halva grejen med att ge sig ut i världen. Trevlig resa!