Inspireras av tomtens ledaregenskaper i din yrkesroll
Din karriär 13 Dec 2022 kl: 11:27

Inspireras av tomtens ledaregenskaper i din yrkesroll

Har du någon gång reflekterat över tomten och hans position som ledare och frontfigur för årets största högtid? En plats som han har hållit utan konkurrens sedan iallafall ett par hundra år. Ganska remarkable, am I right? Men vilka egenskaper har tomten som ledare och hur kan du inspireras av dem i ditt arbete? Shortcut har undersökt.

Ser det bästa hos alla
Ett av tomtens huvuduppdrag under julen är ju att ihop med sina nissar packa släden med julklappar och ge sig ut över himlarymden och ner i skorstenar för att dela ut julklappar till alla barn. Till alla snälla barn, vill säga. Trots att vi alla vet att barn kan hitta på en hel del otyg så utgår tomten från att de är snälla och att de varit duktiga och lyssnat på sina föräldrar under året. Han ser de bästa hos dem och väljer att lyfta fram och belöna ett gott beteende. Ser du det bästa hos dina anställda? Deras vilja och förmåga att utvecklas? Gör som tomten och fundera hur du kan uppmuntra dem vid årets slut och tacka för ett gott arbete.

Värnar om den personliga upplevelsen
Tomten är väldigt specifik mot de han möter, han har noga gått igenom listor och önskemål från varje barn och ser till att deras julklappar motsvarar varje önskning. Att vara personlig med sina anställda och försöka möta varje specifik medarbetares önskemål är en fin egenskap som inte bara gör att du lär känna dina anställda mer, utan får dem att känna sig uppskattade och värderade. Att investera tid och engagemang i att vara personlig mot dina medarbetare är något som kommer ge resultat, då de med största sannolikhet kommer ge dig det lilla extra tillbaka.

Reser miljövänligt
Tomtens släde är dragen av flygande renar, ren renkraft så att säga. Ingen bensin eller diesel används, vilket gör tomten till ett föredöme över ett mer hållbart och klimatvänligt affärsresande. Hur kan du bli mer klimatvänlig i vardagen? Kanske kan du ta cykeln mellan dina möten i stället för bilen? Varför inte pitcha in en investering i elbilar till firman? Kan tomten ta sig ett helt varv runt jorden på släde med sina renar så kan med säkerhet du lägga om din resa till Karlstad i veckan!

Fysisk närvaro
Tomten värderar att kunna finnas på plats i egen hög person när han levererar sina klappar. Visst hade det varit enklare att anställa ett antal hundra smidiga nissar som skulle kunna kila ner i skorstenar och lägga paket under granen i varje hus, men detta uppdrag är något som tomten sätter en stolthet i att göra själv. Även om han inte möter familjerna direkt vid julklappsleveransen, så är han noga med att visa på att han har varit där och besökt. En egenskap som i vår digitala och automatiserade tidsålder ses som en fin gest och ger en kvalitetsstämpel. Har du för vana post-pandemi att boka avstämningar och möten digitalt? Varför inte boka en fysisk träff i stället? Digitalt är bra men kan inte ersätta mötet öga mot öga.

Inser vikten av ett bra team
Även om tomten är mycket av en one man show så hade han inte varit mycket utan sina nissar, sina renar och sin kära tomtemor. För att få julen att rulla så är det ett väloljat maskineri på Nordpolen som behöver arbeta tillsammans. Detta är tomten medveten om och helt säkert jobbar han för att se till att hans arbetsgrupp arbetar optimalt och uppnår sina mål. Att värdera ditt team och investera i er som grupp är guld värt och kanske kan det vara värt inför det nya året att utvärdera dynamiken och hur ni kan arbeta ännu bättre tillsammans?

Nära till ett ho-ho skratt
Alla vet att de är viktigt att ha kul på jobbet och känna glädje och lycka i det man gör. Tomten är ett utmärkt föredöme i detta, med sitt smittande, från magen ho-ho skratt nära till hands och ett glatt och livfullt humör tar han sig igenom den stressfyllda period som julen faktiskt är. Men tomten har fått fatt i något väsentligt här, att det är viktigt att ha kul på jobbet! Om du känner att ditt team fastnat i stress och deadlines, kanske är de värt att boka in en kul aktivitet som bryter av och kommer med ny energi? Humor, skratt, glädje och julmagi är något som varje arbetsplats förtjänar.

Text: Lisette Ferreira Pinho