Fysiskt möte eller mail? Bli proffs på att kommunicera online
Din karriär 30 Sep 2022 kl: 09:00

Fysiskt möte eller mail? Bli proffs på att kommunicera online

Det har visat sig att ett team som vet hur man kommunicerar effektivt har möjligheten att hantera svåra situationer bättre, men det kan vara svårt att veta när chatten ska användas. Behövs det verkligen ett möte, eller kan ni ta det på mail?

När vi träffar varandra vet vi ofta de oskrivna regler som finns i hur vi beter oss och pratar med varandra. Går vi mot reglerna kan vi upplevas som hänsynslösa, arroganta och annorlunda. Det är precis likadant med kommunikation online och på grund av att det är en relativt ny plats som vi kommunicerar på så är det lätt att göra snedsteg, för de oskrivna reglerna finns även online. Vet du vilka dom är? Om inte, lugn! Vi hjälper dig.

Mail eller chatt?

Den kan vara en hårfin gräns när information ska skickas i en chatt eller ett mail. Det är oftast mängden information som avgör, men det finns också andra oskrivna regler. Exempelvis att mottagaren ska svara direkt om meddelandet är i en chatt men att det inte ses viktigt att svara snabbt när det är ett mail. En tumregel att gå efter om man ska välja mail eller chatt är att det ska vara ett mail om informationen är formell, lång och det ska bifogas filer. I en chatt ska informationen vara informell, personlig och kort. En chatt kan vara användbar för att ställa korta frågor, ge en snabb uppdatering eller ge relevant information i en specifik chatt.

Fyra tips för att skriva ett bra formellt mail

Att veta vilka hälsningsfraser man ska använda sig av i ett formellt mail kan vara svårt. Ännu svårare kan det vara att veta vad de avslutande orden ska vara. Våra tips är att du använder ett enkelt hej och använder med vänlig hälsning, allt gott eller ha en fortsatt bra dag som avslutning.

Oskrivna regler på videomöten

Under coronapandemin blev videomöten det nya trots att det funnits i ett flertal år. Till skillnad från mail och chatt kan ett videomöte ge möjligheten till en mer liknande upplevelse som om mötet ägt rum på kontoret. Oskrivna regler för videomöten är bland annat att stänga av mikrofonen när du inte pratar, ha kameran på så resten av mötet kan se dig samt att vara i tid för mötet så att resterande inte behöver vänta in dig vilket kan skapa irritation. Något att föredra är även att inkludera en bakgrund så att du slipper visa upp din tvätthög eller stökiga köksbord till resterande mötesdeltagare. 

Funkar sarkasm via text?

Det är lätt att förstå sarkasm när vi pratar med varandra IRL. Detta beror på att kroppsspråk går att läsa av samt att tonläget betonar sarkasmen. Men i och med att detta försvinner online kan det bidra med att skapa en barriär när vi använder oss av sarkasm i text. Om du ändå känner att du vill använda dig av sarkasm i skrift kan du använda dig av följande knep:

  • Klargör att du skämtar med hjälp av en emojis såsom😉
  • Använda haha, hihi eller hehe för att tydliggöra att du skämtar. 
  • Det allra enklaste är att du efter skämtet skriver att du skämtade eller att du var sarkastisk. Därav kan ingen misstolka vad din intention var.