Ditt arbete säger vem du är – inte din titel
2 Jun 2017 kl: 00:00

Ditt arbete säger vem du är – inte din titel

Jag hade tänkt skriva en krönika om att våga säga upp sig. Istället känner jag ett starkt behov av att ge ett av mina viktigaste råd: Gör alltid ett avtryck – och gör det genom att göra ett bra jobb. Var du än är och vad du än gör. Det är ditt arbete och inte din titel som säger vem du är. Låt mig utveckla.

Det snackas mycket om 70-talister, 80-talister och 90-talister; deras fördelar, nackdelar och hur ledare ska navigera i detta nya landskap. Jag tycker som vanligt att det inte går att dra alla över en kam på grund av generationstillhörighet. Några jag dock drar över samma kam – oavsett generation – är drömmarna.

En drömmare känner du igen på att framtidsvisionerna helt saknar koppling till nuläget och den egna prestationen. Det är en person som har en titel i sikte, ett företag eller ett jobb som man tror sig kunna få utan någon motprestation. En drömmare tror ofta att rubrikerna på cv:t är viktigare än vad man faktiskt åstadkommit hos respektive arbetsgivare.

LÄS MER – Therese Lundstedt: ”Livet är fört kort för jobbstrategier”

Företag behöver en rik mångfald av personligheter, ambitioner och erfarenheter. Det är lika härligt att ha en lojal klippa i teamet som det är att ha en frustande, ambitiös och vetgirig unghäst. Däremellan ryms ledarna, specialisterna, de noggranna, de snabba, de lugna och de motiverande. Jag älskar alla dessa typer, de behövs för att driva ett företag till framgång. En egenskap som dock kan förena alla dessa personlighetstyper är en genuin vilja att göra ett bra jobb. Att bidra där man är – och till företagets bästa.

Här kommer en gratis liten smygtitt in i vd-huvudet. Från varje företag och team jag jobbar inom eller leder brukar jag samla med mig ett par stycken stjärnor i bakhuvudet. Det är personer som jag vill anställa igen när tillfälle ges eller åtminstone jobba tillsammans med (de får gärna anställa mig också såklart). Det dessa stjärnor har gemensamt är att de är bra på just sin spetskompetens. De gör avtryck på sitt sätt i vardagen. De jobbar hårt och gör alltid det lilla extra.

”Det är avtrycket i vardagen som imponerar och som räknas.”

Till skillnad från drömmaren så ger de inte upp efter några månader, de vet att det tar lite tid att komma in i ett sammanhang och att man måste lära sig nya saker den hårda vägen – genom att jobba. De är lika ödmjuka för sin eventuella okunskap som orädda inför att lära sig nytt.

De som gjort ett bra jobb kommer jag alltid att hjälpa framåt, stötta och hitta nya arbetsuppgifter till. Det är avtrycket i vardagen som imponerar och som räknas.

Det tål att tänkas på när titeljakten går till överdrift.