Babba Canales vägrar köra ”by the book”
1 Mar 2016 kl: 00:00

Babba Canales vägrar köra ”by the book”

1990

Föds i Kristianstad av för­äldrar som invandrat från Chile. Det var svårt att få tag på en spansk tolk i småstaden, så jag följde ofta med till banken, tolkade och hjälpte till med blanketter. Att få ta ansvar så tidigt gjorde mig väldigt social och självständig.

2004

Som 14-åring får jag mitt första jobb på ett kafé. Jag blev förvånad över att man kunde ha så himla kul och samtidigt tjäna pengar! Under gymnasietiden jobbar jag i två optikbutiker och får upp ögonen för både glasögonmode och marknadsföring.

2010

Börjar en tvåårig YH-utbildning i internationell försäljning och marknadsföring på Sälj & Marknadshögskolan i Stockholm. Jag lärde mig hårda fakta och vi gästades av spännande föreläsare, men en utbildning kan aldrig lära dig hur saker fungerar ute i arbetslivet.

2011

Jag och en kompis startar Bonocle.com, som blir världens största oberoende glasögonblogg. Jag har aldrig gjort saker by the book, så när vi ska söka praktik hör jag av mig direkt till glasögonmärket Mykitas designer via Facebook – och får till slut platsen.

2012

Gör praktik hos Mykita i Berlin och får sedan ett trainee­erbjudande, men det kändes för juniort. I stället pitchar jag in att göra en digital strategi åt dem som frilans, och när jag gör upp­draget upptäcker jag vilken guldgruva datadriven marknadsföring är.

2013

När jag flyttat tillbaka till Stockholm blir jag kontaktad av Uber, som sökte ett lokalt team och hade hört talas om mig. Jag lyckas få jobbet och tillsammans med Martin Hedevåg lanserar jag Uber i Stockholm – och det blir bolagets snabbast växande marknad någonsin.

2014

Vi fortsätter ta marknadsandelar, expanderar till fler svenska städer och jag agerar mentor åt Uberanställda runt om i världen. Känner mig redo för en ny utmaning och får ett jobb på Uber i New York, som ­Marketing Manager med fokus på varumärkes­byggande samarbeten.

2015

Efter en lång väntan på visum börjar jag i New York i ­januari. Gör bland annat en kampanj under Fashion Week som blir väldigt om­talad. Drömmen om ett styrelse­uppdrag går i uppfyllelse när jag blir invald i styrelsen för mobilcasinot Leo Vegas.

2016

Hamnar på affärstidningen Forbes prestigefyllda lista ”30 under 30” i kategorin Marketing & Advertising. Utses även till en av Sveriges supertalanger av Veckans Affärer.

Babba Canales

Babba Canales blev Veckans Affärers Supertalang 2016.

Q / A med Babba Canales

Vem ringer du en bra dag?
Mamma. Hon finns alltid där och är alltid genuint glad över mina fram­gångar. Hon fyller mig alltid med positiv energi.

Vem ringer du en dålig dag?
Ingen. Dåliga dagar brukar jag i stället åka hem och mysa med min hund.

Vem ringer du om det krisar på jobbet?
Min sambo, Carl Waldekranz. Han är mitt bästa bollplank i ur och skur.

Drömperson att luncha med?
Arianna Huffington.

Oumbärligt för dig på jobbet?
Gymmet på kontoret. Efter ett tufft möte är det bästa jag vet att tömma huvudet på en av träningscyklarna.

Vad gör dig nervös?
Att få post. Det är väldigt sällan trevliga överraskningar kommer i kuvert nu för tiden, allt sker över mejl så när man väl får ett brev känns det alltid som bad news.

Vilken person har varit av­görande för din karriär?
Pelle Holm. Vi träffades under ett skolarbete om Saab. Ung, naiv och utan nätverk skickade jag ett kallt mejl till Pelle, som på den tiden ansvarade för Saab på varumärkesbyrån Lowe Brindfors. Han trodde på mig långt innan någon annan och blev en outtalad mentor åt mig.

Kollega du saknar?
Martin Hedevåg, som jag jobbade med när vi lanserade Uber i Sverige.

Största idol?
Beyoncé. Jag finner det extremt inspirerande hur hon har byggt upp en sådan enorm makt som sträcker sig långt bortom musik. Hon har visat att man kan förändra världen samtidigt som man ägnar sig åt det man älskar.

Stilikon?
Coco Chanel.

Favorit-twittrare?
Är aldrig på Twitter längre, känns som att Instagram har ersatt det helt och hållet. På Instagram älskar jag @hannastefansson – grym inspiration.

Bästa referensen?
Travis Kalanick, Ubers vd – en riktig inspiration och quote generator.

Vem vill du lyfta fram?
Eva Gernandt, grundare av By Mutti.

Vem vill du ha som chef?
På sikt hoppas jag kunna bygga mitt eget företag och bli min egen chef. Som chef vill jag vara öppen för nya idéer och skapa en plattform där unga, ambitiösa människor kan växa.

Vem skulle du helst ha som mentor?
Sheryl Sandberg, Facebooks operativa chef.