Att ringa eller inte ringa, det är frågan. Visst kan ett telefonsamtal visa ditt genuina intresse för tjänsten, men samtidigt har rekryteraren (precis som alla andra) mycket att göra. Det ligger i deras yrkesroll att sitta upptagna i möten och intervjuer.
”Att man alltid ska följa upp sin ansökan är något som många har fått lära sig på jobbsökarkurser, men det vinner du inte automatiskt några poäng på”
Ny rapport: Här finns jobben år 2021-2026.
Rekryteringsspecialisten Kajsa Angerdal Skoglund konstaterar att en av de vanligaste orsakerna att kandidater ringer upp är för att kontrollera att ansökan har kommit fram ordentligt eller för att fråga när intervjuprocessen börjar.
– Att man alltid ska följa upp sin ansökan är något som många har fått lära sig på jobbsökarkurser, men det vinner du inte automatiskt några poäng på. Har du inte fått någon e-postbekräftelse kan det givetvis vara värt ett samtal. Har du fått en bekräftelse och inte har någon annan orsak att ringa är det slöseri med tid för båda parter.
Nästa steg: Så lugnar du nerverna inför jobbintervjun.
Däremot kan du givetvis använda telefonsamtalet som en snygg ingång för att sälja in dig till rekryteraren personligen. Men då gäller det att du har mer ammunition och relevanta frågor om tjänsten. Att bara ställa en öppen fråga som ”Kan du berätta mer om tjänsten?”, går sällan hem.
– Det är förstås positivt att de som söker vill veta mer men jag känner ju inte alls personen på andra sidan luren, och har ingen aning om vilken bakgrund och kompetens personen sitter på. Därför vänder jag alltid på frågan och ställer frågan: ”Vad vill du veta?” Då får jag en bättre möjlighet att vägleda kandidaten, säger Kajsa.
Fick du ett nej på din ansökan? Så här behåller du motivationen.
Vilka frågor ska jag ställa?
– Ställ gärna frågor som är specifika kopplat till tjänsten, exempelvis: ”Jag ser i platsannonsen att ni söker en utåtriktad person – vilken typ av kontakter har man i den här tjänsten?”, ”Ni efterfrågar en god ledare i annonsen, vilken typ av ledarskap är det ni söker?” Relatera gärna till din egen bakgrund typ: ”I annonsen eftersöker ni en person med erfarenhet från byggbranschen, jag har arbetat som fastighetsförvaltare – hur ser ni på det?”
– Jag uppskattar när kandidater tar sitt ansvar i matchningen, för det är ju både upp till dig och arbetsgivaren om jobbet är rätt för dig. Därför bör du ställa frågor som är relevanta för just dig.
The basics: 6 saker att alltid tänka på när du söker jobb.
Vad ska jag absolut inte fråga?
– När kandidater ringer upp för att fråga saker som redan står angivna i annonsen, då blir man som rekryterare lite trött. Det visar att man bara ringer för ringandets skull. Frågan ”är jag för gammal”, är inte heller någon hit. Även om man uppelever sig ha blivit åldersdiskriminerad i tidigare processer, så bör man tänka på att det snarare handlar om senioritet än ålder.
– Fråga istället om hur lång erfarenhet som krävs och hur arbetsgruppen ser ut. Om en organisation exempelvis står inför stora pensionsavgångar så kanske de behöver prioritera annorlunda än om situationen är den omvända.
Ett sista tips innan jag lyfter luren?
– Fråga dig själv vilket kontaktsätt som skulle gagna dig i rekryteringsprocessen? Är du en fena på att sälja in dig själv per telefon, så ska du givetvis ringa om du har relevanta frågor om tjänsten. Om du däremot vet med dig att du kanske är som mest kärnfull och kommer bäst till din rätt i text, så kanske du vinner på mejla istället?
Frågor du gärna får ställa:
– Hur ser man på ledarskap och fortbildning?
– Hur ser arbetsgruppen ut?
– Vilket resultat förväntas man uppnå med den här tjänsten?
– Hur ser man på kandidater med min kompetensprofil?
– Hur ser organisationen ut i förhållande till mina tidigare arbetsgivare?
Frågor du inte bör ställa
– Har min ansökan kommit fram? (Såvida du faktiskt inte fått någon bekräftelse och det inte finns några mejluppgifter)
– När börjar intervjuprocessen? (Don´t call us – we call you)
– Är jag för gammal? (Att identifiera sig enbart med sin ålder är ingen bra grej)
-Behöver jag skicka in intyg och referenser? (Hade rekryteraren velat ha det så hade de skrivit det i annonsen)
– Öppna frågor som börjar med ”berätta om …” (Ställ istället relevanta och konkreta frågor utifrån tjänsten och dina erfarenheter)
– Frågor, vars svar finns i platsannonsen. (Om du verkligen är intresserad av tjänsten bör du åtminstone kunna visa rekryteraren att du har läst annonsen noggrant)