Så lugnar du nerverna inför jobbintervjun
29 Feb 2016 kl: 00:00

Så lugnar du nerverna inför jobbintervjun

Som konsultchef på Proffice Industri och Logistik ser Stefan Arkelius till att rätt konsult är på rätt uppdrag. Genom åren har han intervjuat en stor mängd kandidater och de allra flesta har haft en sak gemensamt.

– Alla är nervösa. Det är helt naturligt i en intervjusituation, och det vet rekryteraren också om. Dessutom kan det vara ett bra tecken att vara lite nervös, det visar att du verkligen vill ha jobbet, så försök att inte oroa dig så mycket över det, säger Stefan.

”Lägg tid på att läsa på om företaget, men också på att läsa igenom ditt eget CV och ditt personliga brev”

Förbered dig ordentligt

Men känslan av obehag och oro kan ändå finnas där. Det bästa knepet för att komma runt den är att förbereda sig väl, menar Stefan.

– Det är A och O. Har du blivit inbokad för en intervju så är steg ett att fundera på varför de ska anställa dig och vad du kan tillföra. Lägg tid på att läsa på om företaget, men också på att läsa igenom ditt eget CV och ditt personliga brev. Gör det tills du känner dig säker på vad du vill lyfta fram och kan svara på de frågor som kan dyka upp.

Pluggis? Så kan du kombinera jobb med studier.

Steg två är träning och åter träning. När informationen finns där gäller det att få den att sätta sig. Känner du att du kan göra ditt bästa så kommer nerverna att lugna sig.

– Ta hjälp av vänner och familj och träna på vanliga intervjufrågor som; ”vad är dina styrkor och svagheter?”, ”berätta lite mer om dina tidigare anställningar”. Genomför hela intervjuer och be om feedback, det är jätteviktigt, säger Stefan.

”Känner du att din nervositet hämmar dig så förklara det för rekryteraren, det kan ta udden av spänningen”

Försök se helheten

Det är lätt, och helt naturligt, att känna sig utsatt i ett intervjusammanhang. På andra sidan bordet sitter rekryteraren som ska bestämma om du är rätt person för jobbet. Men kom ihåg att det är samma press på er båda, du ska vara rätt för jobbet – men jobbet ska också vara rätt för dig.

Pepp: Behåll motivationen när du får ett ”nej” i jobbsöket.

– En rekrytering är en tvåstegsmatchning på det sättet, du sitter i en position där du också ska avgöra om tjänsten är rätt för dig. Känner du att din nervositet hämmar dig så förklara det för rekryteraren, det kan ta udden av spänningen.

Att mentalt gå igenom intervjun i förväg och se dig själv lyckas kan också ge ett lugn och en bättre känsla, menar Stefan.

”Kom ihåg att det är naturligt att vara nervös, och se till att ge dig själv gott om tid. Riskera inte att bli stressad bara för att bussen är försenad eller cykeln får punka”

Sista minuten-tipsen du inte får glömma

När dagen är kommen känns det förmodligen som mest nervöst. Har du förberett dig väl ger det förhoppningsvis ett lugn, men planera dagen noggrant så att inget oförutsett händer.

– Kom ihåg att det är naturligt att vara nervös, och se till att ge dig själv gott om tid. Riskera inte att bli stressad bara för att bussen är försenad eller cykeln får punktering. Försök fokusera på andra saker än intervjun, ring till exempel en kompis och prata om någonting helt annat.

Checklista: 6 saker du alltid behöver tänka på i jobbsöket.

Vad kan du göra efter intervjun?

När intervjun är gjord har du gjort vad du har kunnat. Om det räcker till en anställning eller inte, är inte längre i dina händer.

– Upplevelsen om det har gått bra eller dåligt kan vara högst subjektiv. Försök att släppa det och avdramatisera situationen. Företaget har valt att träffa dig och du har gjort ditt bästa. Hör du ingenting på två veckor kan du ringa och höra dig för hur det går, men annars räcker det gott och väl med ett tack-mejl.