Åtta av tio jobb förmedlas i dag via informella kontakter och nätverk, enligt den senaste rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv. Genom möten med andra människor får du dessutom ta del av nya perspektiv, idéer och erfarenheter som kan utveckla dig i karriären.
I jakten på drömjobbet är det därmed viktigt att knyta nya bekantskaper där ni har ett ömsesidigt förtroende och gillar varandra.
”Man brukar ju säga: ”Bemöt andra som du själv vill bli bemött”. Men det är helt fel, eftersom alla människor inte är som du”
– Det handlar om att nyttja, inte utnyttja, andra personer. Därför är förtroende en viktig del i nätverkandet. De som du helst rekommenderar eller gör affärer med är ju personer som du tycker om och litar på, säger Katarina Widoff, föreläsare och författare som är expert på mingel och nätverkande.
Ett bra nätverk är alltså inte detsamma som att ha 1 000 kontakter på Linkedin. För att kunna knyta värdefulla kontakter måste du lära dig att kommunicera med människor på det sätt som passar dem, menar Katarina Widoff:
– Man brukar ju säga: ”Bemöt andra som du själv vill bli bemött”. Men det är helt fel, eftersom alla människor inte är som du. Du måste uppträda mot olika personer på olika sätt. För att lära dig den konsten har du otroligt mycket att vinna i karriären på att prata med olika typer av människor, från olika branscher, på olika positioner, i olika åldrar, med olika bakgrunder, och så vidare.
För att bygga upp ett bra nätverk kan du börja med att fundera på vad du vill få ut av det: Vill du få fler kontakter i din bransch eller bredda perspektivet? Vill du bli ledare i framtiden? Kanske hitta en mentor? Om du vet vilket mål du har med ditt nätverkande kan du lättare fokusera på att knyta rätt kontakter.
– Våga inleda samtal både vid kaffeautomaten och på nätverksmingel. Svensken är traditionellt sett rädd för att prata med främlingar. Om du själv känner dig tveksam kan du därför känna dig trygg i att många känner likadant. och förmodligen uppskattar att du vågar ta första steget, säger Katarina Widoff.
Ett viktigt tips för att få ett lojalt nätverk är att inte bara fokusera på sig själv, utan i stället vara hjälpsam och försöka lyfta fram andra.
– Bussighet är lönsamt. Framgångsrika nätverkare är delar med sig av sina kontakter och erfarenheter till andra. Det är betydligt lättare att tycka om och komma ihåg en sådan person – och vilja ge dem samma hjälp tillbaka, säger Katarina Widoff.
Läs mer: Så viktiga är dina kontakter.
Maxa minglet:
Katarina Widoff ger sina bästa tips för nätverkande:
1. Förbered dig
Inför ett mingel i branschen eller på din arbetsplats kan du fundera på om det är någon särskild person som du vill passa på att prata med, och vad du i så fall vill ha ut av samtalet.
2. Ta kontakt
Gå fram, hälsa och inled med några oladdade ja- och nej-frågor, som ”Har du varit här förut?”. När du har känt av kemin och samtalet är mer avslappnat kan du fråga om jobb och karriär.
3. Mingla – inte mangla
Håll mingelsamtalen korta. Ett par minuter, max fem, räcker om du vet vad du vill ha ut av samtalet. Avrunda och säg att du ska mingla vidare – det är inget konstigt med det.
4. Följ upp
Personer som du har fått en bra känsla av och vill ha i ditt nätverk kan du exempelvis skicka en Linkedin-förfrågan till eller ge ditt kort till, och sedan ta det vidare därifrån.
Mentorn ett stöd vid förändringar
Har du någon i ditt nätverk som du känner att du har en bra kemi med och tror kan lära dig massor? Fråga om hen vill bli din mentor!
”Mentorskap slår traditionell utbildning med hästlängder eftersom det går över tid och är helt individuellt”
Det kan antingen vara ett inofficiellt mentorskap, där ni träffas över en lunch ibland för att lufta tankar och idéer. Men för att få ut mesta möjliga av mentorskapet är en organiserad form det bästa. Det menar föreläsaren, ledarskapskonsulten och mentorn Freddie Larsson.
– Därför är det bra att vara med i ett mentorprogram på din arbetsplats, genom en organisation eller ett nätverk. Genom att sätta upp syfte, förväntningar och en agenda för mentorträffarna får du ut betydligt mer av det. Mentorskap slår traditionell utbildning med hästlängder eftersom det går över tid och är helt individuellt. Med en mentor kan du torrsimma idéer och tankar som just du har, påpekar Freddie Larsson.
Läs mer: Så lyfter mentorn din karriär.
Att skaffa en mentor är särskilt bra om du genomgår en större förändring i ditt liv; du kanske är ny på arbetsplatsen, precis har blivit förälder, har fått din första ledarroll eller blivit uppsagd vid en omorganisering.
En bra mentor ska inte ha en maktposition över dig eller känna dig privat, anserFreddie Larsson. Annars finns egentligen inga begränsningar, mentorn kan både vara någon på din arbetsplats eller någon i en helt annan bransch. Åldern spelar inte heller någon större roll, men eftersom det är erfarenheterna man vill åt så är mentorn ofta äldre än adepten.
– Om mentorn har 30 års erfarenhet så innebär det att du plötsligt får tillgång till alla dessa år av kunskap och lärdomar, bara genom att ställa en massa frågor. Du kan även bli presenterad för mentorns personliga nätverk som har byggts upp under 30 år, säger Freddie Larsson. Det är en helt fantastisk möjlighet – ja, nästan lite fusk – och verkligen ett lyft för karriären.
Lyckat mentorskap
Här är framgångsfaktorerna, enligt Freddie Larsson:
1. Personkemi
Innan mentorskapet börjar är det viktigt att se till att adepten och mentorn delar värden, har en grundläggande förståelse för varandra och ingår mentorskapet av fri vilja.
2. Förväntningar
Under det första mötet måste båda parternas förväntningar och åtaganden tydliggöras. Sätt även en struktur för hur mötenas agenda ska se ut samt hur länge och ofta ni ska ses.
3. Engagemang
För att förverkliga förväntningarna krävs aktivt arbete. Det är adeptens ansvar att de diskussioner som förs under mötena realiseras, eller åtminstone prövas, i vardagen.
4. Tiden
Ett mentorskap tar mer tid i anspråk än själva mötet. Båda parter måste känna att de även kan avvara tid åt att förbereda möten, ta fram information och följa upp frågeställningar.