3 Enkla steg: Så tjänar du pengar på din blogg
6 Dec 2019 kl: 00:00

3 Enkla steg: Så tjänar du pengar på din blogg

Funderar du på att starta en blogg? I det här inlägget går jag igenom hur du skapar och kommersialiserar din egna blogg.  

Den gyllene regeln är att du bör blogga om ett ämne som du brinner för och har kunskap om. För att tjäna pengar på att blogga krävs att du har tålamod och förmågan att långsiktigt attrahera läsare. För att lyckas behöver du stimulera dina läsare med information som är aktuell för just din nisch.

En annan viktig framgångsfaktor för att tjäna pengar på att blogga, är att du väljer en nisch med förhållandevis låg konkurrens. Att skriva om aktier och värdepapper, kan exempelvis vara svårt eftersom att det redan finns många väletablerade webbplatser som dagligen spottar ut nya artiklar på området. 

Du måste helt enkelt sticka ut. Det räcker inte med att skriva inlägg som faktiskt är bättre än de artiklar och texter som publiceras på mer etablerade webbplatser. 

För att nå fram till de läsare som är intresserade av dina texter bör du hitta ett område eller en “sub-nisch” som är så pass unik att du kan sticka ut hos din målgrupp. En sub-nisch till aktier och värdepapper, kan exempelvis vara investeringsmöjligheter för råvaror, energi eller en mer specifik investeringsform, exempelvis: derivat, optioner etc.

Tycker du att just ämnet “aktier och värdepapper” känns tråkigt? 

Oroa dig inte, du kan skriva om nästan vad som helst. Må det vara om husdjur, sport, resor eller mode, så länge du har läsare så har du en marknad. Så länge du har en marknad kan du tjäna pengar. 

Så här går det till!

Det här är ett gästinlägg från Skapawebbkraft.se. Besök gärna bloggen för att läsa mer om hur du går tillväga för att skapa en egen blogg

Skapa din blogg eller hemsida gratis 

Mitt första tips är “keep it simple”. Det finns många olika sätt för den som vill sätta upp en blogg. Är det första gången du skapar en blogg eller hemsida? Då rekommenderar jag att välja en tjänst som är gratis. På så vis har du inget mer än tid att förlora om du av någon anledning tröttnar på din blogg. 

Här nedan går jag igenom några av de mest populära tjänsterna som finns på marknaden.

WordPress

Har du redan erfarenhet av att sätta upp en webbplats med exempelvis WordPress, då är det ett alternativ som ligger nära till hands. WordPress är gratis att använda men det krävs att du har viss teknisk baskunskap och det är ett relativt tidskrävande alternativ. Inte sällan blir dessutom resultatet lite halvdant innan du har byggt minst ett par webbplatser med WordPress.

WordPress är ett bra men men aningen avancerat alternativ. Har du aldrig satt upp en blogg tidigare? Då ska du överväga att använda några av de bloggtjänster som tillåter dig att börja blogga från dag ett. 

Blogger

Blogger ägs numera av Google vilket i sig ger plattformen en kvalitetsstämpel värd namnet. Blogger är en gratistjänst som skapades av programmeraren Evan Williams. Samma person som grundat Twitter och Medium.com.

Blogger är förmodligen den bloggplattform som används av flest bloggare i världen just nu. Plattformen är enkel att använda och du kan komma igång med din blogg i några enkla steg och dessutom helt utan kostnad.

Värt att nämna med Blogger är att du inte kan få ditt helt egna domännamn. Som gratisanvändare får du ett s.k. subdomän (“dinblogg.blogspot.com”). Det går då andra sidan att köpa ett eget domän och föra över det till Blogger. (Det är dock både bökigt och ej gratis).

Blogger är ett bra val för den som vill skapa sin första blogg. Här kan du testa Blogger gratis. För mer seriösa bloggare och influencers finns det dock bättre lösningar att tillgå på marknaden.

Wix

Wix är en plattform som har ett brett tjänsteutbud. Med Wix kan du exempelvis även bygga en webbutik eller en webbplats för ditt företag. Wix erbjuder ett stort utbud av designmallar att välja av vilket gör plattformen attraktiv för en diversifierad grupp användare. 

Personligen anser jag att framförallt bloggfunktionen med Wix är en av de bästa på marknaden för bloggplattformar och hemsidebyggare.

System är intuitivt att använda och resultatet blir både professionellt och visuellt tilltalande. Många bloggare uppskattar även plattformens “drag-and-drop funktion”. Tjänsten ger dig möjlighet att helt enkelt dra in text och bilder dit du vill ha det. Här kan du läsa hela min recension av Wix. 

Attrahera läsare till din blogg

Att välja ett bra system för din blogg är viktigt för att komma igång. Du kommer dock snart märka att det inte är systemet eller plattformen som du använder som är avgörande för din bloggs popularitet. 

Det räcker inte att skriva bra och unika inlägg inom en nisch som är av intresse för din målgrupp. Du kommer även att behöva marknadsföra din blogg. Här går jag igenom de några av de vanligaste marknadsföringsstrategierna för bloggare:

  • Ta kontakt och nätverka med andra bloggare/webbmasters inom din nisch. Andra aktörer på din marknad behöver inte nödvändigtvis vara konkurrenter. Du kan exempelvis nämna andra webbplatser, bloggar eller företag i dina blogginlägg och be dem om att dela eller länka till ditt inlägg.
    Ett annat sätt är att skriva gästinlägg på andras bloggar eller omvänt, låta andra bloggare skriva gästinlägg på din blogg. Ju mer du interagerar med andra aktörer inom din nisch, desto bättre.
  • Var aktiv på relevanta forum. Du måste synas i alla sammanhang där dina läsare och potentiella läsare/kunder förekommer.
    Forum som är av relevans för din nisch är också bra platser för att dela dina artiklar på. Du kan använda ditt bloggnamn som ditt medlemsnamn i de forum där du skriver och är aktiv. På så vis associeras du med din blogg vilket på sikt är märkesbyggande för din blogg. 
  • SEO (Search Engine Optimization). När du har skapat din blogg bör du sätta dig in i och lära dig grundläggande digital marknadsföring. För att attrahera läsare till din blogg är det viktigt att hamna högt upp i Googles sökmotor för de sökord som du vill att din blogg ska associeras med.
    Du måste först bilda dig en uppfattning om vilka sökord som är av relevans för din blogg. (Exempelvis via Google Keyword Planner). Du bör därefter säkerställa att du använder dessa sökord på rätt ställen i dina inlägg. Framförallt titeln i dina blogginlägg bör inkludera relevanta sökord för att din blogg ska få sökträffar då personer söker på dessa sökord i Google.   
  • Sociala medier: Behöver det ens sägas? Skapa och använd dig av befintliga Facebookgrupper för din nisch. Dela dina inlägg i alla digitala kanaler som är av relevans. Du bör synas där du vet att dina läsare finns.

Kommersialisera din blogg 

När du väl byggt upp din blogg och börjat attrahera läsare kan du ta steget till att tjäna pengar på dina inlägg. Det finns flera finurliga sätt att faktiskt få betalt för all den tid du lägger ned på din blogg. Här går jag igenom de vanligaste sätten för hur du kan tjäna pengar på din blogg:

Annonser: GoogleAdSense, PPC eller CPM

Det mest populära och kanske enklaste sättet för bloggare att tjäna pengar är genom reklam och annonser. Vanligen behöver du ha rätt många läsare för att tjäna pengar via annonser. Ditt val av nisch kan också vara av betydelse för möjligheterna till att tjäna pengar på reklam.

Google AdSense: Genom att lägga in en kod som tillhandahålls av Google AdSense på din webbplats reserveras en plats på din blogg för annonser. GoogleAdSense hittar per automatik annonser som matchar din nisch och som har högst värde. (Google AdSense använder ett budgivningssystem där den annonsör som betalar högst får rätt till ett visst antal visningar för en given marknad). Läs mer om GoogleAdSense här.

CPM: Innebär att du får betalt per sidvisningar. Varje gång en av dina läsare laddar den eller de sidor där annonsen är placerad får du betalt. (Vanligen utbetalas ett fastställt belopp per 1000 sidvisningar eller liknande).

PPC (Pay Per Clicks): Innebär att du placerar en klickbar annons på din blogg. Du får betalt varje gång någon klickar på annonsen.

Sälj produkter på din blogg

Ingen känner till marknaden bättre än en bloggare som kontinuerligt göder sina läsare med nya intressanta artiklar. Att gå från att skriva om ett specifikt ämne till att sälja produkter eller tjänster blir allt vanligare. Jag har tidigare skrivit om hur enkelt det är att skapa en webbutik men om du redan har en blogg, då blir steget till att sälja produkter ännu mindre. 

Använder du exempelvis Wix plattform, då kan du enkelt koppla på funktionalitet som möjliggör försäljning av produkter på din blogg. Med WordPress finns också flera kompatibla e-handelsplattformar att välja av.

Det absolut vanligaste är att entreprenörer gör precis tvärtom. De startar en webbshop för att tjäna pengar. För att marknadsföra sina produkter ansluter de en blogg till webbshopen med inlägg som är av relevans för den målgrupp de riktar sig till.   

Sälj en digital tjänst eller produkt 

Vill du inte sätta upp en webbutik? Det går att tjäna pengar utan att ha en integrerad webbutik. En vanlig affärsidé är att marknadsföra digitala produkter och tjänster. Exempel på digitala produkter kan vara instruktionsvideos, e-böcker, bilder, appar etc. det finns även många digitaliserade tjänster som du kan tjäna pengar på, exempelvis: grafisk design, klippning av filmer/bilder, musik etc. 

Ta betalt av dina läsare för information på din blogg

En allt vanligare tjänst som många fiffiga bloggare använder sig av är att endast låta läsare få tillgång till en del av informationen som finns tillgänglig på bloggen. Genom att sälja medlemskap eller prenumerationer kan läsare endast komma åt vissa medlemssidor på bloggen via inlogg och lösenord.

Det finns oändliga möjligheter för den som känner sina läsare väl och vet vilken typ av tjänst eller produkt som det finns efterfrågan på. Att blogga är dessutom en rolig bisyssla som du kan göra vid sidan av ditt ordinarie jobb.

Lycka till! 


av: Jacob Bartoletti