28 Jan 2013 kl: 00:00

Zara bytte från cirkus till kontor

Hemifrån fanns det ­förhoppningar om att jag skulle studera till civilingenjör eller ­läkare. Mina betyg var bra i skolan. Men det var ­musiken som drog starkast och jag utbildade mig till sångpedagog på ­musikhögskolan i Göteborg. Efter examen jobbade jag halvtid som ­sång­lärare och ­halvtid som frilansande sångerska. 2002 fick jag jobb som sångerska på Cirque du Soleil, världens största nycirkus. Efter att ha skickat in ett ganska enkelt och oflashigt demomaterial till huvud­kontoret i Montréal, nappade de och flög mig till Amsterdam – jag gjorde audition och fick drömjobbet.

 

Turnerade i USA

Under ett par år ­turnerade jag i USA med en galet påkostad show. Sedan fick jag en ny utmaning – att sjunga i cirkusens vattenföreställning i Las Vegas. Jag hade ­fantastiska arbetsvillkor, jobbade med akrobater, gymnaster, dansare och musiker från hela världen, men med ­närmare 500 ­föreställningar per år blev det till slut rutin. Att sitta och vara olycklig på ett jobb som ­tiotusentals tjejer skulle döda för var inget ­alternativ för mig. Jag började fundera på vad jag kunde göra istället, om det inte handlade om musik.Det var till slut en barndomsvän som påminde mig om att jag alltid har älskat att skriva. Här började ­saker och ting klarna. Första steget mot en ny karriär var att gå en distanskurs i journalistiskt ­skrivande samtidigt som jag arbetade som sångerska.

 

Sökte journalistutbildning

Kursen gav mersmak, 2008 sökte jag och kom in på en tvåårig journalistutbildning på Ljungskile folkhögskola och sa upp mig från mitt sångerskejobb. Jag hamnade i en ljuvlig, åldersblandad grupp där vi utbytte erfarenheter och ­peppade varandra. Direkt ­efter examen fick jag ett ­vikariat som journalist på Sveriges Radio P4 och hoppade efter det mellan olika vikariat.Nu jobbar jag som kommunikatör på en kultur­förvaltning inom Västra Götalandsregionen och trivs jättebra. Jag skriver bland annat webbtexter om ­musikproduktioner. Här har jag användning för både min musikutbildning och min journalistutbildning. På fritiden sjunger jag i ett band.Livet är för kort för att gå omkring och ha tråkigt på ett jobb. Man blir inte snäll, vare sig mot sig själv eller mot sin omgivning. Ett tag är det okej, men går det åratal tycker jag man ska våga tänka tanken att helt byta spår. Det är aldrig för sent att förändra sitt liv.”

 

Läs också:

Han hittar bovar med röstens hjälp

”Det här är en bra startup-skola”