Yx-vd:n som pratar samurajsvärd med kungen
6 Maj 2013 kl: 00:00

Yx-vd:n som pratar samurajsvärd med kungen

Nu är det tre år sedan Julia Kalthoff, 24, blev vd för vd för yxföretaget Wetterlings i Storvik, Gästrikland. Det började med att hon, som från början är från Brösarp i Skåne, ville lära sig smide och åkte upp till en smedja i Hälsingland för att gå en kurs. 

– Jag blev kvar vid smedjan och arbetade som lärling, lärde mig massor om yxor och blev fast. Det var ju så himla roligt, säger Julia.

Efter ett halvår på smedjan fick Julia frågan
om hon ville vara tillföreträdande platschef på Wetterlings i tre månader, hon antog utmaningen och när tre månader hade gått blev tjänsten förlängd. Efter ett år som platschef diskuterade hon och företagets ägare ett eventuellt vd-skap.

– Jag tackade ja och såg det som en rolig erfarenhet, säger hon nu, med tre års framgångsrikt vd:ande i ryggen.

 

En mansdominerad bransch

Från början var Julia den enda tjejen på Wetterlings, i dag är de fyra tjejer och sex killar på företaget.

– Dagligen tänker jag inte på att det är en mansdominerad bransch men det klart att det märks i resten av världen bland våra kunder och inköpare där de flesta är män. Jag är som jag är och de är som de är men vi pratar med varandra och kommer överens. Jag har inte gjort något annat så det är svårt att jämföra, säger hon.

Julia menar att det finns mycket positivt med det också, när hon är på en mässa till exempel sticker hon ut som tjej och får extra mycket uppmärksamhet.

– Här på fabriken handlar det dagliga arbetet för mig mycket om problemlösning. Vi har olika perspektiv på saker och ting och ju fler perspektiv desto bättre lösning blir det. Jag är väldigt glad för att ha de som jobbat länge och är erfarna omkring mig, vi utbyter helt enkelt kunskaper med varandra.

 

 

Yxor – både jobb och fritidsintresse

Wetterlings är ett litet företag och Julia är inblandad i det mesta. Hon säger att jobbet inte bara innebär att sitta på ett kontor utan hon är väldigt nära smidet och utformandet av olika yxor och följer hela den kreativa processen. En arbetsdag kan innebära allt från marknadsföring, försäljningsresor och produktutveckling till att vara ute på golvet för att se hur det går med produktionen.

– Det är ett fantastiskt jobb och jag lär mig mycket. Det som är roligt är ju själva yxan.

Julias umgås gärna med yxorna även på fritiden.

– Jag har en stuga där jag hugger ved och här på företaget har vi många yxor som ska testas. Det finns ju vissa regler att följa när det gäller ved, träden skall fällas på vintern och veden ska klyvas lagom till påsk så den kan torka fram till midsommar. Att klyva nyfälld ved är så otroligt härligt, speciellt med en bra yxa!

 

Lunch på slottet

Julia blev nyligen tilldelad stipendiet Kompassrosen som delas ut av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

– Det känns jätteroligt. Jag är väldigt glad för att ha blivit nominerad och att jag gick vidare och faktiskt fick det känns helt ofattbart. Dagen när stipendiet delades ut var väldigt rolig, jag fick äta lunch med kungen och det hölls seminarium där vi diskuterade värdebaserat ledarskap, säger hon. Att träffa kungen var såklart en del av upplevelsen och det visade sig att de hade en del gemensamt.

– Han har verkligen en kunglig karisma! Vi har många gemensamma intressen och pratade bland annat om samurajsvärd, säger Julia.

 

Julias tips till dig som vill nå toppen

Julia fick chansen för att hennes chef tyckte att hon var orädd, hade lätt för att lära och kom med bra idéer. Och hon tog den

– Det var inget jag siktade mot medvetet men jag tror att det var en bra grej det jag gjorde, att våga ta chansen när den kommer. Jag tror det är viktigt att våga följa sitt hjärta och att sticka ut. Tänka i lite andra banor helt enkelt!