10 Jun 2014 kl: 00:00

Xylem släcker utvecklingstörsten

Miljöengagemang och ett starkt teknikintresse blev utgångspunkten för Viktor Larssons karriärval. Han gjorde sitt examensjobb på Xylem 2011 och fick jobbet som utvecklingsingenjör året därpå. På avdelningen för forskning och utveckling på kontoret i Stockholm fördelar han sin tid mellan skrivbordet och labbet. Hans uppdrag är att utveckla, testa och utvärdera teknik som syresätter vatten på ett så effektivt och miljövänligt sätt som möjligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jobba på ett vatteninriktat företag är perfekt för mig, eftersom vatten är mitt stora intresse. Det är jätteintressant och viktigt att jobba med eftersom det är en begränsad men absolut nödvändig resurs. I mitt jobb har jag tid att fördjupa mig i intressanta ämnen på ett fritt och flexibelt sätt, med det personliga engagemanget som drivkraft. Fördelen med att verka inom ett stort, internationellt företag är att jag har ständig tillgång till experter inom olika områden. Om jag har en fråga kan jag ofta få den besvarad av någon på kontoret, men det är inte heller ovanligt att jag kontaktar en kollega i USA. En annan rolig sak är att vi på kontoret har en idrottsförening där jag bland annat spelar badminton.

Vad är viktigt inom vattenrening inför framtiden?
– Mitt fokusområde är att uppnå bästa möjliga reningsgrad med lägsta möjliga energiförbrukning. Med det som utgångspunkt gäller det att utveckla bra produkter och system, vilket vi ständigt strävar efter. Ett framtidsområde är bland annat Xylems forskning på Hammarby Sjöstadsverk, som handlar om process- och systemutveckling för uthållig återanvändning av renat avloppsvatten, till exempel för bevattning. Jag är med på ett hörn i den utvecklingen vilket är väldigt spännande och roligt.

När var du senast stolt över Xylem och din insats?
– Jag kände mig stolt när jag och en kollega färdig­ställde en prototyp förra året. Det kändes roligt och vi fick mycket uppskattning. Jag känner stolthet över företaget för att vi verkligen satsar på att göra högkvalitativa produkter med låg energiförbrukning som ska hålla länge och ha så liten miljöbelastning som möjligt. Dessutom har vi en rigoröst utarbetad produktutvecklingsprocess som jag är stolt över. En produkt går igenom sex steg där den måste uppfylla ett visst antal viktiga kriterier innan den godkänns. Det gör att vi inte missar några detaljer.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag vill gärna testa rollen som projektledare med fokus på produkter och system som används till biologisk rening. Det finns gott om program och kurser att gå genom företaget och min chef är alltid öppen för att diskutera medarbetarnas utveckling. Att åka utomlands är också alltid en möjlighet, till exempel genom att hjälpa till på ett säljbolag i något av länderna inom koncernen.

Vad är ditt tips till den som är ny i arbetslivet?
– Fokusera på det du tycker är roligt, men var inte rädd för att gå utanför din bekvämlighetszon. Det är utvecklande att våga testa nya saker, och det går alltid att läsa in sig om det är något man inte har full koll på. Och om du är sugen på att jobba internationellt, se till att välja ett internationellt företag.