WSP bidrar till en hållbar och global samhällsutveckling
22 Maj 2017 kl: 00:00

WSP bidrar till en hållbar och global samhällsutveckling

När Magnus Meyer pluggade till civilingenjör på KTH på 90-talet var det J&W, som 2001 slogs samman med WSP, alla ville jobba för. Magnus valde en annan bana än konsultbranschen och har under åren bland annat jobbat inom fastighetsbranschen, med affärsutveckling och förvaltning. Men bilden av WSP som det tongivande ingenjörsbolaget med de bästa ingenjörerna levde kvar och det var det som gjorde att han tackade ja till ett möte med bolaget när han fick förfrågan om vd-jobbet för några år sedan.

– Samtidigt som jag såg WSP som duktiga och stabila hade jag också en bild av dem som något konservativa. Men när jag fick träffa dem och höra om deras vision om att bli världens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad förstod jag att så inte var fallet, berättar Magnus och fortsätter:

– Det blev också tydligt för mig att WSPs syfte inte enbart var att tjäna pengar, utan att det även fanns en genuin vilja att göra vardagen bättre och lättare för människor runt om i världen. Det bidrog till att jag bestämde mig för att tacka ja till rollen.

Kaxiga men samtidigt ödmjuka

Magnus berättar att han förstår att det kanske kan vara svårt att få ihop den ganska kaxiga visionen om att bli världens ledande samhällsbyggnadskonsult med WSPs väldigt starka och ödmjuka värdegrund. Men enligt honom är en del i drivkraften att vilja vara ledande att man vill ta ansvar och göra bättre. Den som är stor och stark behöver också vara omtänksam.

– Vi ser det som ett naturligt ansvar att växa, just för att vi har kompetenser som kan göra nytta för samhället.

WSP växer därför i rasande fart och förra året anställdes fler än 900 personer i Sverige. En stor del av dem lockades säkerligen av de många omdanande och spännande projekt som bolaget har på gång. WSP levererar exempelvis en höghastighetsjärnväg i Kalifornien där effekten kommer att bli att 35-40 miljoner människor kan välja tåget framför att köra bil eller att flyga.

– Vi jobbar även med utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm, ett projekt som kommer ge mervärde i personers vardag. Småbarnsföräldrar i exempelvis Solna slipper ta bilen och sitta i köer eller trängas på en buss, de kanske kommer spara en timme per dag, en timme som de istället kan tillbringa med sin familj. Vi gör helt enkelt samhället mer effektivt.

Medarbetarnas personliga engagemang

Magnus vill även lyfta fram styrkan i det starka engagemanget hos WSPs medarbetare. Ett exempel är WSPs hållbarhetsnätverk som han beskriver som en av de starkaste krafterna inom bolaget. Nätverket drivs av medarbetare som brinner för hållbarhetsfrågor.