Webbtv för nyfikna talanger
20 Nov 2012 kl: 00:00

Webbtv för nyfikna talanger

Crosstalks är en akademisk talkshow där fokus ligger på intressanta presentationer av kunskap, idéer och tankar kring spännande ämnen på global nivå.

– Vi vill visa upp forskarna som de rockstjärnor dessa supertalanger är. Talang lockar som bekant talang, och att inspirera är viktigt. Vi lever i en tid där tekniken, distributionen och produktionerna finns. Ledande universitet är en källa till kunskap och idéutbyte, men har tyvärr tappats bort i mediebruset, säger producenten Tomas Axelsson.

I publiken sitter studenter från lärosätena som får chansen att ställa frågor till ledande forskare i ämnen som engagerar dem. Dessutom kan man ställa frågor via Skype.

Författaren och programledaren Johanna Koljonen styr skutan och gästerna i det första programmet stavas forskarna och professorerna Johan Rockström, Åsa Moberg, Per Krusell och Pontus Braunerhjelm.
Den världsberömde filmaren och fotografen Mattias Klum medverkar också via Skype, liksom Josh Lerner, professor vid Harvard Business School och en av världens främsta experter på riskkapitalfinansiering.

Vitsen med Crosstalks är bland annat att få forskningen och utbildningarna vid lärosätena att synas mer.

– Satsningen på ett gemensamt tv-program som sänds över internet är ett sätt att samla och kombinera den attraktionskraft som finns i Sverige, Stockholm och våra lärosäten, säger Kåre Bremer, rektor på Stockholms universitet.

Första programmet sändes 20 oktober på crosstalks.tv.