”Vita män har generellt för mycket makt”
3 Mar 2017 kl: 00:00

”Vita män har generellt för mycket makt”

Har du makt över musiken?

– Jag och mina kollegor som jobbar med musik på P3 har självklart en form av makt över musiken vi spelar. Samtidigt har vi ett public serviceuppdrag i ryggen och måste hela tiden förhålla oss till våra lyssnare och vad som händer i den popkulturella världen.

Hur har du fått din makt?

– Jag har alltid varit extremt intresserad av musik, följde Trackslistan slaviskt och läste all musikpress som nådde mig i Vetlanda, Småland. Väldigt tidigt bestämde jag mig för att jag skulle jobba med musik på ett eller annat sätt. Att jag är där jag är i dag är nog en kombination av ett stort intresse, utbildning, eget driv och kontakter.

Någon musiker/band vars framgång ni varit del av?

– P3 kan fungera som ett steg på vägen, men har man en artistisk ambition har man främst sig själv att tacka för sin framgång. Vi var tidiga med att spela exempelvis Tove Lo och Seinabo Sey, och har alltid promotat svensk hip-hop. Visst kan vi hjälpa till på traven, men bandet eller artisten måste kunna stå på egna ben och leverera.

Hur förvaltar du din makt?

– Sveriges Radio är ett tungt varumärke, och med min position kommer ett stort ansvar när det gäller till exempel jämställdhet och genremångfald. Jag försöker att alltid ha ett öppet sinne, att vara ute så mycket som möjligt och se artister live och bilda mig en egen uppfattning. Jag förvaltar min makt genom att kombinera mitt musikhjärta med en så stor professionalism som möjligt.

Vem tycker du är mäktigast i Musiksverige i dag?

– Våra låtskrivarstjärnor som Max Martin och Shellback är ju väldigt mäktiga. De skriver hittar till de stora världsstjärnorna som får ett enormt genomslag världen över. Även Spotify är tunga, de har otroligt många följare och kan pusha låtar och skapa listor. Sedan är ju till exempel Silvana Imam mäktig, hon blandar budskap, musik och attityd, och sätter verkligen igång saker hos folk.

Vem tycker du har för mycket makt?

– Det känns slentrianmässigt att säga vita män, men faktum kvarstår att det finns en traditionell, patriarkal struktur i samhället som är extremt tröttsam och som naturligtvis begränsar allt från kreativitet till ekonomi.

Och för lite makt?

– Det finns en mängd människor, instanser och röster som har för lite makt, men förhoppningsvis kommer det att ändras framöver när kvinnor kan fortsätta jobba tillsammans och ytterligare flytta fram sina positioner inom allt från politik till musik.

Ser du dig själv som privilegierad?

– Ja, jag vaknar inte direkt upp och har ångest över att gå till jobbet. Tvärtom får jag jobba med något så jävla löjligt och fruktansvärt fantastiskt som musik. Jag har tillgång till en värld som långt ifrån alla har. Men det har också kostat, jag har fått jobba hårt. Jag har till exempel aldrig sett kunnat se min dotter gå i ett luciatåg. Baksidor finns, men jag får trots allt jobba med det jag älskar.