”Visst har folk försökt utnyttja min ställning”
17 Mar 2015 kl: 00:00

”Visst har folk försökt utnyttja min ställning”

Har du makt över Musik-Sverige?

– Jag bestämmer ju över vilka artister och låtar som ska få vara med i Melodifestivalen, så jag begriper att det uppfattas som det. Men jag ser mig snarare som en producent och inspiratör än en person med makt.

Hur har du fått din makt?

– Den har vuxit fram. Jag är intagen för min kreativitet och kopplingar till musiken och tävlingen, och i takt med att resultaten har blivit kommersiellt framgångsrika så har mitt ansvarsområde blivit större. Sedan fem år är jag ansvarig för helheten, och i det ligger självklart mycket makt.

”Jag blir upprörd när politikerna saknar visioner och bara tänker på nästa val. Det är räddhågset och kortsiktigt, och det enda de gör att skjuta problemen på framtiden”

Vem tycker du har för mycket makt i Sverige?

– Den jag senast kan komma på som var lite maktfullkomlig var Göran Persson, det var väldigt mycket han, han, han. Men det är ju sällan en one man show. En person kan måla upp en vision, men sedan behövs det ett team av engagerade människor för att förverkliga den, annars blir det bara en pappersprodukt. Så är det i både Melodifestivalen och politiken.

Vem har för lite makt i Sverige?

– Alla som inte får göra sina röster hörda på grund av patriarkatets normer och snäva ramar. Mångfald av alla de slag är oerhört viktigt för ett framåtsträvande samhälle. Total jämlikhet är den enda rätta vägen.

Vad drömmer du om att ha makt över?

– Ibland tänker jag att jag ska ge mig in i politiken, styra upp när det inte är någon ordning. Jag blir upprörd när politikerna saknar visioner och bara tänker på nästa val. Det är räddhågset och kortsiktigt, och det enda de gör att skjuta problemen på framtiden. Ta bara trafiksituationen i Stockholm, hur kan man inte se till att komma överens om en lösning?

Har du missbrukat din maktposition och i så fall när?

– Jag har väl möjligtvis använt mitt offentliga jag för att få både bord på restauranger och gå före i kön till något ställe.

Har du själv blivit utnyttjad på grund av din makt?

– Det har gjorts försök, jag känner väldigt tydligt av när någon har en agenda. Det märks i personers sätt att vara, när någon uppträder väldigt trevligt på ett onaturligt sätt. Det har hänt konkreta saker, men inget jag inte har kunnat stoppa i tid.

Hur viktigt är pengar för makt?

– Inte alls faktiskt. Det är klart att man vill ha en okej lön som går att leva på, men jag jobbar inte med SVT för att bli rik. Det jag gör är helt och hållet passionsdrivet.

Har du ljugit, eller använt andra knep för att få mer makt?

– Man kan väl säga att jag använder olika försäljningstaktiker beroende på vad det är för artist eller låtskrivare, små knep för att övertyga där jag kanske inte är totalt ärlig. Om någon ställer sig tveksam till att vara med i tävlingen kanske jag underskattar riskerna och överskattar fördelarna, eller plussar på placeringsmöjligheterna. Men jag väljer att kalla det strategi!

Vem har mest makt över din fritid?

– Min man. Just nu är jag är bara hemma måndag och tisdag, resten av veckan bor jag borta på hotell. Så den lilla tid jag är ledig tillbringar jag med honom. Vi gör allt ihop, tränar tillsammans och tar hand om vårt hus och vår trädgård.