1 Sep 2010 kl: 00:00

”Vissa blir fortfarande provocerade av jämställdhet”

Hoppa till:
Vanja Hermele
Anna Kjellgren

Vanja Hermele, 32, skarp genushjärna i kultursektorn som släppte boken Konsten – så funkar det (inte)

Vilken/vilka personer inspirerar dig och varför?
– Jag blir inspirerad av vänner och kollegor. Jag är frilansare och många tror att det är ett ensamt jobb, men jag träffar folk precis hela tiden och får alltid idéer av det. Kaffe är också en bra inspiration, kanske den viktigaste.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Det var nog att uppfinna min yrkesroll på nytt. Jag tröttnade lite på en form jag ofta jobbar utifrån, och mot slutet av året fick jag hitta på nya förhållningssätt. Det gick bra!

Vad har du för planer för 2011?
– En hel del som har att göra med det jag just sagt, och några andra saker. Men inget är officiellt än. Fast det är klart, jag skriver ju, och det fortsätter jag med 2011. 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Som frilansande feminist finns det nog en del personer som tycker att allt en sådan tar sig för är uppstickigt. Vissa människor blir faktiskt fortfarande provocerade av jämställdhet. Det är tråkigt, men det tyder också på att det jobb man gör verkligen behövs. Jag skulle nog säga att det ingår i mitt yrke att vara uppstickig.

 

Anna Kjellgren, 37 , grundare och vd för det prisbelönta möbeldesignföretaget Strå

Vilken/vilka personer inspirerar dig och varför?
– Entreprenörer i stort inspirerar mig. Jag älskar att läsa och höra på entreprenörer om deras resa.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Min största utmaning har varit att hitta leverantörer som klarar mina kvalitetskrav till en rimlig kostnad. Min näst största utmaning är att jag är nybliven mamma sedan augusti 2010 och försöker vara mammaledig och företagsledare samtidigt, vilket inte alltid fungerar smärtfritt.

Vad har du för planer för 2011?
– Jobba vidare som förut i Strå konsult samt öka antalet återförsäljare till Strå.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Mm, svår fråga. Jag tror att det är att jag har gett mig in i möbelbranchen, vilken är ganska gubbig och konservativt i Sverige, och utmanat med att säga att ”jag ska bygga ett exklusivt IKEA”. Det vill säga jag vill äga ett bolag som i förlängningen både har fabriker och butiker, det vill säga hela kedjan.