2 Maj 2008 kl: 00:00

Visionen visar vägen

Hellre ett dopp i badkaret

Jag skulle inte för en sekund vilja byta situation med henne. Det känns mycket säkrare att ta ett dopp i badkaret än sitta i en kanot på Stilla Havet och jag tar hellre en timme på landsvägscykeln då och då, än cyklar tvärs över hela USA. Så det är inte själva äventyret som lockar mig, utan det som får henne att utföra det. Det som driver henne och får henne att ta varje steg som om det vore det sista.

Vad gör hon som inte jag gör?

Varför är det så att vissa verkar lyckas med det de tar sig för? Som om det inte finns några hinder. Som om det är bara att köra på, full fart framåt. Jag gissar att du också har ställt dig dessa frågor mer än en gång. Svaret är självklart inte ett enkelt ”så här är det” eller ”så här gör du”. För det finns en härlig djungel av olika faktorer som får oss att nå dit vi önskar. Men när vi skalar bort bladverket når vi kärnan. Vi når bränslet, det som för oss framåt och får oss att växa. Vi når visionen!

”Sann upplevelse”

För Renata är visionen troligen inte alla mil på cykel och kanot. För visionen är inte målen vi ställer upp. Den är något djupare. Visionen är din innersta drivkraft, det du mest brinner för. Den är nyckeln till att målen, till att förverkliga drömmarna. Du har den redan och när du upplever den, upplever du det som är sant – för dig. Den är ”sann upplevelse”.

Det är av största vikt att definiera och tydliggöra visionen. För när vi tappar styrfart, sjunker och dalar i energi vet vi var bränslet och riktningen finns. Och vi behöver inte göra extrema expeditioner för att hitta vår vision, men vi har alla en Renata Chlumska i oss.

Så här hittar du din vision:

1. Område

Hitta områden där din energi är som starkast. Exempel: brandman, lärare och sjuksköterska.

2. Gemensam nämnare

Skriv ner den gemensamma nämnaren för dessa områden. För ovanstående kan det vara ”att hjälpa människor”.

3. Abstrakt

Visionen ska vara abstrakt. ”Att utmana mig mentalt och fysiskt” är exempel på det.

4. Positivt utformad

Se till att orden i din vision är positivt laddade för dig.

5. Glödande ledstjärna

Visionen kan aldrig konkret uppnås. Följ den istället där du känner mening och växer som människa. Följ den som din glödande ledstjärna!

Niklas Österberg är certifierad NLP Trainer.

Han föreläser, utbildar och coachar inom kommunikation och personligt ledarskap.

info@escent.se