Virtual reality möter augmented reality i ny innovation
10 Jan 2018 kl: 00:00

Virtual reality möter augmented reality i ny innovation

Erik Westerlund har en examen som civilingenjör i industriell design och produktutveckling och kreativiteten och drivet har funnits med sedan tidig ålder. Han drev sitt första innovationsföretag redan som nittonåring.

– Min första företagsidé gick ut på att skapa koncept och prototyptillverkning för innovationer som andra tagit fram. Utöver det utvecklade jag också mina egna idéer. Efter ett tag bestämde jag mig dock för att fokusera helhjärtat på studierna – något jag är glad över i dag. Många av de pusselbitar jag kände saknades föll på plats. Nu har jag precis gått klart min utbildning och känner mig mer komplett. Jag fick nya verktyg som hjälper mig att ta idéer till innovationer.

Berätta om din medverkan i POTY!

– Jag utvecklade en prototyp för en mix av augmented reality och virtual reality. Konceptet döpte jag till Samsung AVR – Augmented virtual reality. Min innovation skulle tekniskt sett kunna förändra livet för de människor som bor i länder med låg utbildningsnivå genom att alla skulle kunna få tillgång till utbildning genom den digitala världen. Jag såg verkligen potential i min uppfinning men behövde musklerna som Samsung har för att kunna utveckla den.

Vad brinner du för som innovatör?

– Det är just det, att få möjlighet påverka och göra världen lite bättre. Jag är intresserad av de stora frågorna – innovationer som förändrar folks liv på riktigt är otroligt spännande.

Varför valde du att medverka i Årets innovatör?

– Jag ville få kontakt med produktutvecklingsteamet hos Samsung för att kunna förverkliga min idé. De kreatörer och innovatörer som integreras i ett etablerat företag har mycket större chans att ta fram den slutliga produkten. Det behövs stora resurser för att ge en idé liv, och Samsung har musklerna som krävs.

På vilket sätt bidrar Samsung med innovation tycker du?

– De integrerar drivna innovatörer i företaget genom till exempel den här tävlingen och såklart genom sina produkter. Det var genom deras VR-headset som min idé föddes. Överlag pushar Samsung gränserna för tekniken och för mig bidrar det till innovation.

Du var nyligen på Samsung Developer Conference i San Fransisco. Berätta om resan!

– Det var nog det häftigaste jag någonsin gjort. Jag följde med det nordiska Samsungteamet som innovationskorrespondent, vilket betydde mycket för mig karriärmässigt. Jag hade till exempel möten med några av Samsungs chefer i San Francisco, både för att visa min produkt och för att bygga ett kontaktnät. Dessutom var det oerhört häftigt att se Senior Vice President Yoon C Lee på scen, och en timme senare få prata med honom om min egen innovation. Återigen är jag grymt imponerad av Samsung – de ska ha en stor eloge.