Vinnande inställning
7 Nov 2014 kl: 00:00

Vinnande inställning

Allting började när Sara Selheden var på jakt efter ett företag där hon kunde göra sin uppsatspraktik, och hon bland annat kontaktade den ­studentansvarige på EY. Till svar fick hon då att företaget snart skulle anordna en stor tävling i skatterätt för studenter, där vinnaren dels skulle få åka till den internationella finalen i Amsterdam, och dels erbjudas en anställning på företaget.

– Jag har alltid tyckt att det är sjukt kul att tävla, jag har gjort det inom andra rättsområden också, bland annat i SM i juridik och i Business Law Challenge. Så för mig var det självklart att söka.

Ansökan till tävlingen var utformad på samma sätt som för en vanlig tjänst. Sara fick skicka in cv, referenser och göra flera olika tester på nätet samt genomgå en telefonintervju. Efter den första omgången gick hon vidare till den nationella ­finalen i Stockholm. Väl där lottades alla finalister in i olika grupper som fick ­varsitt case att lösa.

– Hela tävlingen var på engelska och varje grupp fick ett brev från en koncernledning som hade en massa önskemål, där vi skulle komma fram till ett förslag på olika lösningar. Sedan presenteras detta för en jury samt inför ett 20-tal med­arbetare på EY och ett stort kamerateam!

Även om alla var indelade i grupper var tävlingen individuell, så när det var dags för presentationen fick var och en enskilt riktade frågor på den del som de själva presenterat.

– Jag kan säga att det var grillning! Förutom att vi fick svåra frågor kring det vi hade presenterat fick vi alla möjliga frågor, även på sådant som inte rörde caset. Jag tror att det var för att de ville se hur vi reagerar på stress, så det gällde att vara kylig. Men det var väldigt roligt! Eftersom jag tycker om att tävla blev jag bara taggad av det.

”Båda mina föräldrar driver egna företag, så jag har alltid känt att affärsjuridiken ligger mig varmt om hjärtat”

Uppenbarligen hade Sara helt rätt tävlingsinstinkter och kunskaper. För när topp tre skulle koras, bland samtliga finalister, kom Sara på förstaplats.

– Jag kände att jag var nöjd med min insats, men trodde aldrig att jag skulle vinna. Det var en chock men extremt roligt!

Nu väntar den internationella finalen i Amsterdam i november, där Sara kommer att tävla mot ett 30-tal andra länder. Förutom att hon kommer att få proffscoachning inför finalen har hon även vunnit en anställning på EY, och inte vilken anställning som helst. Hon fick själv välja var hon ville jobba, när hon ville börja och inom vilket område.

– Jag har precis skrivit på kontraktet och kommer att börja vid årsskiftet, när jag har tagit min examen. Jag har valt att jobba i Stockholm, på avdelningen för företagsbeskattning. Båda mina föräldrar driver egna företag, så jag har alltid känt att affärsjuridiken ligger mig varmt om hjärtat.

Saras vinnartips till andra studenter som vill vara med i tävlingar eller ­funderar på vad de ska jobba med är att inte vara rädd.

– Ta chansen och ansök till alla tävlingar du hittar. Det kan verkligen öppna dörrar och framför allt är det väldigt roligt. Dessutom har du ingenting att förlora på att testa olika saker. Du har allt att vinna!