16 Dec 2011 kl: 00:00

Vikariejobbet där varje skoldag räknas

Jag började vikariera när jag flyttade till Stockholm för ungefär ett år sedan. Jag gick på lärarprogrammet men hade bara examensarbetet kvar och tänkte att det skulle vara bra med mer arbetslivserfarenhet innan jag tog examen. Via ett bemanningsföretag har jag sedan dess jobbat i klasser från lågstadiet till gymnasiet. I början blev det många korta uppdrag på massor av olika skolor, men nu har jag ett långtidsvikariat på en gymnasieskola.

 

Som vikarie för yngre åldrar måste man vara bestämd från början. Att visa att jag har kontroll. Och så är det viktigt att signalera trygghet. Många små barn tycker att det är jobbigt att deras vanliga fröken plötsligt är ersatt med någon annan. Då gäller det att skapa en trygg och vänlig stämning och bjuda på leenden.

 

Självklart måste jag alltid ha mycket kunskap om det jag undervisar i – något som kan vara en utmaning när man plötsligt ska hoppa in i ett ämne som man inte har så stor koll på. När det gäller lägre åldrar är det inte så svårt, då handlar det oftast om ren allmänkunskap, men på gymnasiet blir det något helt annat. Jag kan ju inte ha en genomgång om antiken utan att ha läst på innan! Å andra sidan hör det till lärarrollen att hela tiden lära sig mer och fräscha upp sina kunskaper.

 

Eftersom jag har ett långtidsvikariat nu så måste jag sätta betyg. Det är svårt och jag märker att eleverna blir oroliga när det är en vikarie som ska bedöma dem. Många säger: ’Men hur kan du som bara är här en termin ha koll på mig?’ Då förklarar jag hur betygssättningen går till och att en vikarie bedömer på precis samma kriterier som en ordinarie lärare. Är en elev ändå missnöjd brukar jag be en kollega att också göra en bedömning och ofta kommer vi fram till samma betyg.

 

I början hade jag väldigt stora krav på mig själv. Jag tänkte att jag skulle fixa allt perfekt trots att jag precis hade kommit till skolan och inte alls hade samma förutsättningar som någon som har jobbat länge med samma elever. Jag blev väldigt stressad – tills en kollega kom fram till mig och sa: ’Du vet väl att du kan be oss om hjälp? Du behöver inte klara allt själv.’ Det var bra för mig att höra och nu känns det mycket bättre.

 

Jag har mött många som tror att det är rätt slappt att vara lärarvikarie. Det är det verkligen inte. Det kräver massor av förberedelse och det är svårt. Jag kan inte tänka mig hur jag skulle ha klarat det utan min utbildning. Jag har ju ett enormt ansvar, även om jag är på en skola bara över en dag. Varje skoldag räknas.

 

 

MADELENE BERGSTRÖM

Ålder: 30 år.

Gör: Gymnasielärare i svenska och religion via bemanningsföretaget Lärarförmedlarna.

 

 


Slumpen ledde Andreas till drömjobbet

Det var flexibiliteten som lockade Andreas till att säga upp sig från sin fasta tjänst och testa vingarna som bemanningssjuksköterska. Idag är hans liv allt annat än förutsägbart – ena stunden kan han jobba i Lofoten, för att i nästa arbeta på en ö i en fjord.
» Läs Andreas berättelse här!

 

 

”Man måste våga vara den mest okunniga”

I rollen som interimchef vänder Carina sin ålder till något positivt. Att hon dessutom är nyfiken och frågvis har lett till att hon fått flera chefsuppdrag som konsult.
» Läs Carinas berättelse här!

 

 

 

Han jobbar som vikarie för Måns Zelmerlöv

När föräldrarna tipsade om att musikalen High School Musical sökte folk hade Marcus egentligen tänkt lägga av med dansen – men han sökte och fick jobbet. Idag jobbar han som ersättare för Måns Zelmerlöv.

» Läs Marcus berättelse här!

 

 

8 tips – Lyckas som vikarie

Fastnat i vikariefällan? Eller gillar du friheten och att testa olika jobb? Oavsett finns det vissa saker du bör veta.

» Så fixar du ett lyckat vikariat